PHC
PHC: Weerbaar telen in tijden van droogte
Door de droogte van afgelopen zomer hebben veel fruitbomen extra watergiften gekregen. De kosten voor het water geven waren daarmee in veel gevallen hoger dan andere jaren. Het resultaat qua kwaliteit valt desondanks tegen. Plant Health Cure (PHC) adviseert in deze special over weerbaar telen in tijden van droogte. Specialist Raymond Notermans is aan het woord.
“De meest gebruikelijke reactie bij extremen als dit, maar ook bijvoorbeeld bij aantastingen, is symptoombestrijding. PHC pleit juist voor een complete systeemaanpak, aan de hand van een volledig programma. Daarmee worden de meeste problemen juist voorkomen en hoeft er minder bestreden te worden. Dit komt de groei van de gewassen, de kwaliteit én de opbrengst ten goede.”
Hoe werkt het PHC Programma?
Om planten te kunnen laten groeien moet elke grond aan drie voorwaarden voldoen. De grond moet doorwortelbaar zijn, de juiste mineralen moeten aanwezig zijn en de bodembiologie moet kloppen. “Bomen worden meestal wel geplant met voldoende doorwortelbare grond om een bepaalde tijd te kunnen groeien. Deze grond wordt meestal nog verrijkt met compost en andere bodemverbeterende producten. Het probleem is echter dat alle aangebrachte grond zeer zeker niet het bodemleven bevat dat bomen nodig hebben om goed te kunnen groeien. Bovendien wordt bij het maken van het plantgat de bodembiologie ernstig verstoord, waardoor de boom dubbel nadeel ondervindt.”
Notermans vertelt dat de werkelijke opname van water en mineralen wordt geregeld door de fijne haarwortels. Bij het planten van fruitbomen is er echter maar zelden een kluit aanwezig waarin nog haarwortels of de belangrijke mycorrhizaschimmels en wortelbacteriën aanwezig zijn. Plantenwortels kunnen groeien in de macroporiën, fijnere wortels kunnen door de kleinere poriën groeien (zoals wormen- en larvengangen) en daar water vinden. Daarom is de aanwezigheid van bodemleven zo belangrijk.
Echter, ook de fijne opnameworteltjes kunnen niet bij de nutriënten komen die zich bevinden in de microporiën. Die mogelijkheid is uitsluitend weggelegd voor de ragfijne schimmeldraden en de meereizende bacteriën. Zij alleen kunnen het voedsel via het complete wortelsysteem bij de boom brengen. Notermans: “Wat wij dan ook waarnemen in de praktijk, is dat bomen die het gelukt is om een goede relatie met mycorrhizaschimmels aan te gaan en daardoor een compleet en uitgebreide rhizosfeer hebben, niet zijn verdroogd.”
Bladverbranding bij peer. Foto: PHC
Geen verdroging in eigen perceel
Notermans verwijst hiermee naar zijn eigen teelt, een Conference boomgaard in omschakeling, met een bodem zonder storende lagen als kalk, steen of zand. Daarnaast past hij het PHC-programma toe. Hierdoor kan er in de wintermaanden een goede waterberging plaatsvinden. In de hitte van afgelopen zomer heeft hij slechts tweemaal 5 liter water per boom extra gegeven. Zijn bomen toonden een normale groei en geen verbranding van het blad. “Een collega met gangbare perenteelt kwam bij me kijken. Ondanks fertigatie en het gebruik van hagelnetten, dus minder instraling, hadden zijn bomen wel bladverbranding ondergaan. Wij zijn met alle goeie bedoelingen aan de foute knoppen aan het draaien.”
Het advies is dan ook om bij nieuwe aanplant altijd voldoende voedingsstoffen, bodemschimmels én bacteriën mee te geven. Dat kan eenvoudig door bij het aanplanten de naakte wortels eerst te dompelen in MycorDip. Bij bestaande aanplant kunnen schimmels en bacteriën ook achteraf nog bij de wortels worden gebracht door deze te injecteren.
Naast deze toediening bestaat het PHC-teeltprogramma uit het geven van natuurlijke bemesting, plantversterking en watermanagement. “Alleen deze systeemaanpak zorgt voor een gezonde weerbare teelt.”
Het volledige programma kunt u vinden op de website van PHC (klik). Hun teeltadviseurs geven u graag een uitgebreid advies voor uw specifieke situatie. Neem contact op met Raymond Notermans via +31-(0)6-12105526 of r.notermans@phc.eu. Of bezoek hen op de Fructura-beurs van 30-11 t/m 2-12-2018 in stand A16.
Deze grafiek toont onderzoeksresultaten van de HAS met betrekking tot het gemiddeld wortelgewicht na het wel (bruin) of niet (grijs) niet toepassen van PHC mycorrhiza. Hoe hoger het gewicht, des te groter het wortelsysteem. Door de symbiose met mycorrhizaschimmels blijven de haarwortels levenslang in functie, terwijl deze zonder symbiose zullen afsterven. Alleen de haarwortels en mycorrhiza zorgen voor de werkelijke opname van water en nutriënten. Het volledige rapport van dit onderzoek kan worden opgevraagd bij PHC.
Plant Health Cure B.V.
Veldweg 7
5061 KJ Oisterwijk
Telefoon: 013 7200 300
E-mail: info@phc.eu
Website: www.phc.eu