VAM WaterTech
Waterzuivering van VAM WaterTech:
100% schoon, 90% besparing
Het onderwerp water is meer dan ooit actueel. Water is essentieel voor de productie en verwerking van AGF, een groot spanningsveld daarbij is echter de huidige waterschaarste in combinatie met voedselveiligheid en de toenemende vraag naar een duurzame werkwijze. Om aan deze vraag vanuit de industrie te voldoen heeft VAM Watertech een systeem ontwikkeld om het water effectief en efficiënt te zuiveren. Internationale klanten zijn uiterst tevreden. Eén van hen is Van Kessel Fruit in Velddriel.
Water is het belangrijkste productiemiddel in het verwerkingsproces van fruit, evenals van aardappelen en groenten. Eén van de functies van water is dat het sporen, schimmels, bacteriën en beschermingsmiddelen verwijdert. Dit is essentieel voor de voedselveiligheid.
Dat dit lang niet altijd goed gebeurt, bleek eind vorig jaar opnieuw uit een melding van de website Productwaarschuwing.nl. Zij gaven aan dat het aantal terugroepacties en veiligheidswaarschuwingen voor voedingsmiddelen opnieuw was gestegen naar 118 meldingen in totaal. Een derde van die meldingen had te maken met bacteriële besmetting.
Daarbij kan kruisbesmetting in de hele keten optreden, zogezegd ‘van het land tot de klant’. Om het product goed te reinigen van vuil en dergelijke besmettingen is het belangrijk om het water zelf aanhoudend te zuiveren. Daar ontstaat echter een spanningsveld, want dat kost veel water. En dat terwijl we juist steeds spaarzamer met water willen en moeten omgaan.
Om dit probleem op te lossen, heeft VAM WaterTech uit Borssele een waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld die het water voor nagenoeg 100% reinigt en ook nog eens een waterbesparing tot 90% realiseert. Dit gebeurt in een gesloten systeem waarin het water in verschillende stappen een continue zuivering ondergaat. Onderdeel daarvan zijn onder andere een ozonbehandeling en het zogeheten uitvlokken, oftewel samenklonteren van deeltjes die daarna worden uitgezuiverd.
Waterzuiveringsinstallatie en sorteerkanalen. Foto's: VAM WaterTech
Hogeschool Zeeland en Micro-Analyse Zeeland onderzochten op verzoek van VAM WaterTech het effect van de waterzuivering. Voor deze proef werden appels gebruikt. De onderzoekers vonden dat de concentratie bacteriën en schimmels op de appels door de waterzuivering met respectievelijk 99,8% en 99,9% was afgenomen. Ook het water zelf was nagenoeg schoon. Daarbij wordt er in het gesloten systeem dus bijna geen water verspild.
Van Kessel Fruit uit Velddriel is één van de klanten van VAM WaterTech. Van Kessel’s visie is het aanbieden van een gezond natuurproduct met oog voor het milieu. Het bedrijf is erg tevreden over de installatie. Mede-eigenaar Jacco van Kessel: “Door continue waterzuivering is ons water constant van zeer hoge kwaliteit en kunnen wij het eindproduct verwerken met maximale hygiëne. Maar ook het milieu heeft onze aandacht. We zijn afhankelijk van natuurlijke productiemiddelen, dus maatschappelijke verantwoord ondernemen is voor, en voor de hele branche, van het hoogste belang.”
Constante hoge waterkwaliteit in het dumpersysteem. Foto's: VAM WaterTech
VAM WaterTech organiseert regelmatig kijkdagen voor de branche en andere geïnteresseerden. Wilt u meer weten over de installatie of graag zelf eens komen kijken? Neem contact op met Hans Blaak via hb@vam-watertech.nl of via het algemene nummer +31 (0)113- 655880.
VAM WaterTech B.V.
Monsterweg 64
4454 AC Borssele
T: +31 (0) 113 – 65 58 80
E: info@vam-watertech.com
W: www.vam-watertech.com