Agracool
Mini-artikel Agracool: CO2-koelinstallaties winnen terrein
Nieuwsbrief 51 (20-12-2019)
Een nieuwe techniek zal zich moeten bewijzen om mensen over de streep te trekken. En daarin lijkt CO2-koeling te slagen. Steeds vaker wordt voor een CO2-koelinstallatie gekozen en het aantal tevreden gebruikers neemt toe. Rob Plaat van Agracool aan het woord.
“Sinds 2010 hebben installateurs veel kennis en ervaring opgedaan en al lerende bouwden zij hele goede CO2-installaties, die zich kwalitatief inmiddels kunnen meten met ammoniakinstallaties.
CO2-installatie. Foto: Agracool
Bij pompsystemen zoals bij Ruva Fruit in Sint Truiden en bij CO2 DX-systemen zoals bij Cuvelier in Jesseren en Royakkers Fruit en Planten in Kinrooi zien we dat met de juiste kennis van CO2-systemen peren, appels en bomen beter of gelijkwaardig bewaard kunnen worden dan met elke andere installatie. Waar koelsystemen soms kampen met te veel vochtverlies, bleek het indirecte CO2/propaan bij Mts de Jager in Rilland eerder te weinig vochtverlies te geven. Een extra voordeel van dit indirecte systeem is ook dat de stroomaansluiting kleiner kan zijn dan bij een direct CO2-systeem.
Mooie resultaten voor een relatief nieuwe techniek. Redenen genoeg om onze kennis over en de inzet van deze techniek verder te verspreiden.”
Voor vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel kunt u contact opnemen met Rob via +31 (0) 6 8009 6534 of info@agracool.eu
Mini-artikel Agracool: speculaties bewaring fruitoogst 2018
Na de introductie van DCA-bewaring zijn door de verschillende universiteiten vorig jaar geen nieuwe bewaarregimes gepubliceerd. Toch zijn vooral afgelopen bewaarseizoen veel kwaliteitsproblemen opgedoken. Adviseur Rob Plaat van Agracool geeft een reactie.
“De symptomen van softscald bij Elstar-mutanten werden bijna uitsluitend gelinkt aan het extreem warme groeiseizoen in combinatie met de te snelle en te diepe afkoeling”, begint Rob, adviseur in de opslag van agrarische producten. “In Zuid-Europa is het ‘getrapt’ inkoelen om die reden populair. De celtemperatuur wordt daarbij in meerdere stappen gedurende meerdere dagen verlaagd totdat in de hele cel de gewenste koudste vruchttemperatuur is bereikt.”
Kwaliteitsproblemen met Conference hebben tijdens het afgelopen bewaarseizoen heel veel geld gekost. Volgens Rob zijn er extreme tegenstellingen vastgesteld en absurde theorieën gehoord en gelezen. “Er zijn zware discussies gevoerd over vermeende voor- en nadelen van verschillende manieren van CO2-beheersing. De utopische aannames dat perencellen ‘vrij’ moeten
blijven van CO2 maakt de spraakverwarring hierover alleen maar groter.”
Hij spreekt van ‘de beste stuurlui aan wal’ die aangeven dat 0,1% CO2 in de perencel al tot schade zou leiden. Nog absurder vindt hij de uitlatingen over de zogenaamde beste perencellen die de partijen van de dag ervoor al binnen 24 uur tot op of onder de nul graden vruchttemperatuur hebben afgekoeld.
Ook over de positieve dan wel negatieve resultaten en juiste toepassing van SmartFresh zijn de meningen volgens hem sterk verdeeld.
“Wie vandaag het kaf van het koren kan scheiden is morgen spekkoper”, meent hij. “Er is niet één oplossing voor een complex natuurprobleem zoals de zomer van 2018. Neem bijvoorbeeld Conference. Die komt van Noord-Holland tot België, het is hetzelfde ras maar eigenlijk een totaal verschillend product. Een oplossing voor bewaarproblemen is daarom maatwerk, als specialist kijk ik naar het specifieke product én het doel van het koelen. Om juist te kunnen koelen, moet je namelijk naar het product én het einddoel kijken.”
Wie graag meer informatie wil, kan contact opnemen via plaat@agracool.eu of bellen naar
+31(0)6-80096534. Eind van dit jaar verschijnt opnieuw een artikel van Agracool, waarin Rob Plaat ingaat op een ander hot item binnen de koeltechiek.
Rob Plaat
Bewaaradviseur
T: +31 (0) 6 8009 6534
E: plaat@agracool.eu
W: www.agracool.eu