VGB Watertechniek
Publicatiedatum 20 april 2022 (nieuwsbrief Kleinfruit 2022-16)
VGB mengbaksysteem geeft info
Met gepaste trots toont Kevin Hensen van VGB Watertechniek het kortgeleden aan Berrybrothers in Buren afgeleverde mengbaksysteem. Het systeem bestaat uit maar liefst tien verschillende meststofbakken! Dat moet ook wel, want het bedrijf teelt meerdere gewassen in meerdere teeltsystemen, zowel in kassen als in tunnels.
Elk gewas eigen voorraad
Elk gewas en elke teeltsysteem vereist zijn eigen watergift. Hensen: “Met dit systeem kan de klant vier verschillende dagvoorraden aanmaken. Het systeem geeft veel informatie waar een teler op kan reageren. Van de drain worden de ec, pH en de hoeveelheid water gemeten. Uniek is dat de potten op een weegschaal staan. Daardoor weten we sneller wanneer een plant waternodig heeft. Ik denk dat dit de toekomst is.”
Overzichtelijk op een plek
Albert van Zuilen van Berrybrothers is content met de nieuwe aanwinst. “Dit systeem vervangt het oude, dat steeds verder was uitgebreid en aangebouwd. Overzichtelijk was dat al lang niet meer. Nu kunnen we alles op een plek aansturen, dat is veel makkelijker.”
Tekst en foto: Andrea Disco
Opnieuw op bezoek bij VGB Watertechniek
“Er lijkt geen doorkomen aan.” Een opmerking met een knipoog, want bij VGB Watertechniek zijn ze juist blij met hoe het gaat. In de werkplaats werkt het team aan een rij nieuwe fertigatie-units. Allemaal op maat voor de klant. Fruitteeltonline was weer te gast.
Terwijl ik zojuist ben gearriveerd en in de werkplaats met Ingrid en Theo Heesakkers spreek, komt Anco van Garderen uit Schalkwijk binnenlopen, een jonge bessenteler en klant van VGB. Het spontane idee ontstaat om hem ook te betrekken bij het artikel. Anco wil wel meedoen. En dus lopen we samen naar de kantine voor het interview.
Stagiair Coos aan het werk in de electrahoek
“Ik zit met mijn ouders en zus in het bedrijf”, vertelt Anco. De familie teelt rode bessen en ook een deel bramen, sorteert en verpakt voor The Greenery en koelt bessen voor derden. Anco doet de teelt en een groot deel van de koeling.
Het bedrijf groeide vanaf 1981 van 4 naar 36 hectare, waarbij drie jaar geleden meer dan een verdubbeling van teeltoppervlak plaatsvond. Dat was ook het moment dat de eerste pompunit van VGB werd aangeschaft. “Dat was een kleine unit”, vertelt Anco. “Hij werkt heel simpel en doeltreffend, en is prijstechnisch interessant.”
Vorig najaar kocht de familie een grotere installatie, met veel meer mogelijkheden. Anco laat mij zijn telefoon zien. “Hier heb je de app die erbij hoort, je kunt alles instellen en ook informatie uit het verleden terughalen. Het is makkelijk om mee te werken. Je zet het aan en ziet het op je telefoon als er ergens iets aan de hand is, waar je ook bent. Dat scheelt enorm veel tijd.”
Fertigatie-unit Zachtfruit Schalkwijk. Foto: A. van Garderen
Anco houdt alle waarden goed bij. “Ik meet alles, het binnenkomende en uitgaande water op EC, we kunnen sturen op tijd, bodemvocht en weersomstandigheden. Alles wordt gecontroleerd door een flowmeter. Je hoeft dus niet meer af te gaan op je ‘fingerspitzengefühl’.” Ook de tijdwinst is dus een voordeel. “Ik heb veel minder werk. Als ik kijk wat ik nu aan tijd kwijt ben per hectare in vergelijking met vroeger, dat is een groot verschil. Vroeger ging ik met een zakje mest erheen en ja dan was het maar een beetje op gevoel, zoveel in die bak en zoveel in die bak.” Nu bedient hij alles op afstand. Hij vult aan: “Vroeger wist je ook niet wanneer de tank leeggeraakt was, nu kan ik het precies terugzien en daarop sturen de volgende keer. En een groot voordeel is dat ik bij keuringen alle cijfers paraat heb.” Hij grinnikt: “Dan ziet men al die cijfers en denkt: die zal het wel goed bijhouden”.
Mooi is ook dat VGB op afstand kan helpen met eenvoudige storingen. Kevin is binnen VGB het aanspreekpunt hiervoor. Anco kijkt Kevin aan. “Ik moet echt nadenken wanneer ik jou voor een storing heb gebeld. Wij bellen meer om nieuwe dingen te bedenken en te ontwikkelen, niet om problemen te melden.”
Nieuwe oplossingen bedenken met en voor klanten, is ook hoe Theo Heesakkers en zijn vrouw graag werken. In de werkplaats staat een rij nieuwe pompen. “Ze lijken hetzelfde, maar elke pomp is anders”, vertelt Theo. “We passen het aan naar de vraag van de klant. Ons systeem is heel uitgebreid, je kunt het voor de teler simpel houden maar ook veel functies toevoegen. Daarnaast is ons systeem met andere systemen te koppelen, zoals met een weerstation van Bodata of Wolky Tolky. Van de laatste hebben wij sinds kort het dealerschap.”
Fertigatie-units ingebouwd in 20 ft. containers. Foto's: VGB Watertechniek
Om al deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, hebben Theo en Ingrid een tijdje terug Derk de Vries van Forty-2 uitgenodigd om hun werkwijze door te laten lichten. Forty-2 werkt vanuit de principes van Lean, waarbij toename van klantwaarde en procesverbeteringen worden gerealiseerd door het betrekken van alle medewerkers in het gezamenlijk continu verbeteren van de bedrijfsvoering. Ingrid: “Achteraf gezien liep ik al een tijdje met de Lean-gedachte rond. Het viel mij op dat niet iedere medewerker zich er altijd van bewust is dat hun inbreng in het bedrijfsproces ertoe doet en gewaardeerd wordt. Derk de Vries heeft met iedereen gesproken: wat gaat er goed, wat kan er anders? Hoe hij het precies heeft gedaan weet ik niet, maar het leuke is dat iedereen meer dan ooit zijn steentje bijdraagt. We praten ook veel meer samen als we bij elkaar zitten, zo van: hoe kunnen we dit en dat oplossen? De afgelopen droge zomer heeft deze werkwijze zich bewezen en ook nu tijdens de bouw van de units voor komend seizoen loopt het beter. Tevens is VGB een erkend leerbedrijf en het Lean-principe geeft ook voor de stagiairs duidelijkheid en de mogelijkheid hun inbreng te geven.”
VGB test alle voltooide units voor ze naar de klant gaan. Het team bespreekt eventuele fouten en verbeterpunten. Ook zijn ze gestructureerder gaan werken en meer als een team. Vandaar ook die rij pompen in de werkplaats? Ze vertellen samen: “Het is bij ons dus nooit productiewerk omdat elke pomp op maat wordt gemaakt. Maar er is wel een bepaalde volgorde van opbouwen, en dat kun je tegelijk doen.”
Danny, Kevin en Dyon werken aan een serie fertigatie-units. Elke unit is uniek. Foto: Fruitteeltonline
Een efficiënte aanpak dus. En daar kwam ook de opmerking vandaan dat er geen doorkomen aan lijkt. De doorstroom gaat zo vloeiend dat pas geleden de voltooide pompen amper waren weggebracht toen de nieuwe onderdelen alweer werden bezorgd. Zelfs de bezorger maakte er een grappige opmerking over. Theo: “We bouwen nu vier keer zoveel als vier jaar geleden. En we gaan er eigenlijk fluitend doorheen!”.
Team VGB is bereikbaar via +31-(0)30-6774719 en info@vgbwatertechniek.nl, of bezoekt u hun website www.vgbwatertechniek.nl. VGB is gevestigd aan de Parallelweg 1b, direct langs de A12 in Bunnik – Nederland.
Team VGB met vlnr: Cemal, Danny, Kevin, labrador Lindy, Dyon, Theo, Ingrid en Coos
(Enkele teamleden ontbreken op de foto). Foto: Fruitteeltonline
Cemal bij container. Foto: VGB Watertechniek
Interview: VGB Watertechniek
Dubbele druppelbevloeiing en verdere ontwikkelingen
Toen ik bij VGB binnenkwam, was daar net een meeting gaande met telers die samen een subsidie-aanvraag voor waterbesparende maatregelen doen bij het Waterschap. Later realiseerde ik me dat het tekenend is voor VGB: voorop en een verbindende factor in de fruitteelt. Hun reportage leest u vandaag in onze droogtespecial.
Niet veel later schuift dhr. Heesakkers aan voor het gesprek. Hij begon als 18-jarige jongen bij het bedrijf. Na 30 jaar dienstverband nam hij 10 jaar geleden, samen met zijn vrouw Ingrid, het bedrijf over. Inmiddels worden zij bijgestaan door een enthousiast team van negen vaste krachten. Eén van hen is Kevin Hensen, die met zijn opleiding mechatronica een zodanig aanvulling vormt dat het bedrijf steeds meer zelfstandig kan draaien. En dat biedt voordelen, want dhr. Heesakkers krijgt zo de ruimte om zijn opgebouwde kennis en netwerk te benutten voor onderzoek van nieuwe ontwikkelingen. Hij gaat dan ook vaker op pad om meetings, beurzen en bedrijven door heel Europa en daarbuiten te bezoeken. Daar waar hij al over jarenlange ervaring beschikte, kan hij zijn kennis en netwerk hierdoor nog aanzienlijk verder uitbreiden.
Kevin Hensen en Theo Heesakkers. Foto: VGB
Betekent dit ook dat de ontwikkelingen des te harder gaan? Dhr. Heesakkers knikt. “Zeker”, zegt hij. “Eén van deze ontwikkelingen is een druppelbevloeiingssysteem met twee slangen in plaats van één. We zijn dit al een tijdje aan het testen bij Proeftuin Randwijk, samen met Jan Peeters van Fruitconsult. Hij is iemand die zich ook vol enthousiasme inzet voor de fruitteelt, we kennen elkaar goed.” Hij vertelt dat deze ontwikkeling van twee slangen het afgelopen seizoen ook bij klanten is geïntroduceerd en zeer enthousiast is ontvangen.
Jan Peters van Fruitconsult, die niet bij het interview aanwezig was maar later een aanvulling deed, beschrijft hoe er al jaren wordt gewerkt aan een vermindering van de waterbehoefte van appel- en perenbomen. Druppelbevloeiing blijkt effectiever dan beregening, maar de waterbehoefte van perenbomen is dusdanig dat het niet altijd voldoende is, zeker niet gedurende een warme en droge zomer als afgelopen jaar. Nieuwe tests lieten zien dat een systeem met twee slangen op 50cm afstand van de stam wel zorgt voor een effectieve watervoorziening. Met twee uur bedruppelen (16 liter per meter per dag) kan een voldoende watergift worden bereikt, waarbij aanvullende beregening niet meer nodig is. Deze methode vraagt 300-350 kuub water per hectare per week, wat duidelijk minder is dan de 500-600 kuub bij alleen beregening, of 400-450 kuub bij een combinatie van druppelbevloeiing met één slang plus aanvullende beregening, aangezien de praktijk leert dat perenbomen in droge periodes vaak aanvullende beregening nodig hebben.
Een dergelijk systeem kost zo’n €4.000,- per hectare voor telers met en €7.500,- voor telers zonder bestaande fertigatie. Een behoorlijke investering, maar wel één die zowel een betere zekerheid van productiviteit en kwaliteit oplevert als ook voordelen biedt qua milieu en omgeving, aangezien het een aanzienlijke waterbesparing oplevert. Het is dus ook goed mogelijk dat een dergelijk systeem voor subsidies in aanmerking komt.
Dubbele druppelbevloeiing. Foto: VGB Watertechniek
VGB werkt ondertussen al aan een volgende ontwikkeling. Theo Heesakkers vertelt: “Een volgende stap is een ondergrondse druppelslang, ook wel ‘SDI’ genaamd (‘sub-surface drip irrigation’). Dit is te realiseren met behulp van onze druppelslang met afsluitbare druppelaars. Het systeem kan een waterbesparing van 20-30% realiseren. Doordat de slangen op 25cm diepte liggen en de oppervlakte droog blijft, vermindert het bovendien de onkruidgroei in de zwartstrook en scheelt het dus aanzienlijk in schoffelen en spuiten.” Op dit moment worden er proeven bij Proeftuin Randwijk voorbereid om het systeem aankomend seizoen te testen. Tegelijkertijd staan er al pilot projecten gepland bij diverse geïnteresseerde klanten.
Aanleg SDI (ondergrondse druppelslang). Foto: Rivulis
Theo en Ingrid Heesakkers genieten zichtbaar van dergelijke projecten. “Het is min of meer onze hobby, we vinden het leuk om hiermee bezig te zijn. Vragen vanuit onze klanten zijn vaak aanleiding voor ons om nieuwe oplossingen te vinden. Soms denk je dat het klaar is, en dan dient zich toch altijd weer een nieuwe situatie aan, zoals afgelopen zomer met die droogte. Wij zijn altijd bezig met water!”
VGB Watertechniek is te vinden op de Fructura beurs van 30-11 t/m 2-12 aanstaande in Hasselt, België. Wie vragen of interesse heeft kan hen deze dagen bezoeken in stand B5, of contact opnemen via onderstaande gegevens:
VGB Watertechniek BV
Parallelweg 1b
Bunnik
T: 030-6774719
E: info@vgbwatertechniek.nl
W: www.vgbwatertechniek.nl