Vruchtboomkwekerij Van Montfoort
Vruchtboomkwekerij Van Montfoort
Publicatiedatum: 28 augustus 2021 (nieuwsbrief 2021-34)
Vruchtbomen telen volgens Guyot-systeem
Guus van Montfort is eigenaar van Vruchtboomkwekerij Van Montfort in Bergeijk. De teelt van appelbomen duurt twee jaar na het planten, perenbomen doen er drie jaar over. Afhankelijk van het ras teelt hij standaard knipbomen, doorgroeibomen (appel) of V-haag (peer). Maar daar komt een systeem bij!
Horizontaal gebogen
Als eerste vruchtboomkweker in Nederland gaat Van Montfort ook bomen telen volgens het Guyot-systeem. Dit systeem, ontwikkeld door Feno in Italië, bestaat uit een horizontaal gebogen stam die aan één kant is vertakt. Dit levert sterkere takken op. “De boompjes worden scheef geplant en blijven daardoor kleiner. Ze worden maximaal 2,80 meter hoog.
Smal
Het grote voordeel van dit teeltsysteem is dat alles vanaf de grond te plukken is. “Je hebt dan geen hoogwerker meer nodig.” Dit nieuwe teeltsysteem heeft echter nog meer voordelen. “De boompjes zijn smal waardoor de rijafstand terug kan naar 2.20 meter. Ondanks dat komt het licht overal. Dat zorgt voor een gelijkmatigere vruchtgroei en betere kleuring. Dat levert meer klasse-1-vruchten op. Het is vooral interessant voor rassen die moeilijk kleuren of krap aan de maat zijn, zoals Pinova. Ook het wegknippen van takken, bij voorbeeld in geval van kanker, gaat eenvoudig. Snoeien voor vernieuwing van het vruchthout is altijd mogelijk.”
Dit is deel 4 van een 4-delige serie over Vruchtboomkwekerij Van Montfort
Tekst: Andrea Disco
Foto: Vruchtboomkwekerij Van Montfort
Publicatiedatum: 21 augustus 2021 (nieuwsbrief 2021-33)
Biologisch vruchtbomen kweken
Guus van Montfort van Vruchtboomkwekerij Van Montfort in Bergeijk teelt, om bodemmoeheid te voorkomen, op steeds nieuwe huurgrond.
Van ieder perceel laat hij een bodemscan maken, zodat alle details omtrent bemesting en bodemleven bekend zijn. Hij werkt zoveel mogelijk op een duurzame, ecologische manier. Zo gebruikt hij al jaren nauwelijks kunstmest.
Eerste bomen in 2022
Naast deze duurzame en ecologische teeltwijze, is daar vorig jaar een echte bioteelt bijgekomen. “Dat wilde ik al jaren eerder. Maar de eerste jaren van de omschakeling kosten veel geld, dat moet je dus plannen, een buffer opbouwen. Mijn planning werd bruut verstoord door vorstschades in 2009 en 2012.
Vorig jaar zijn we er dan toch mee begonnen. De eerste echte bio-boompjes worden in 2022 en 2023 afgezet.”
Dunne scheidslijn
Het is vooral de wens om duurzaam te telen waardoor hij met bio begonnen is. “Ik wil er van leren. Het verschil tussen conventioneel en biologisch telen is gering, de scheidslijn wordt steeds dunner. Daar wil ik me tijdig op voorbereiden.” Hij verwacht overigens niet dat zijn hele kwekerij bio zal worden. Conventioneel duurzaam is prima.
Lees het hele artikel in Vakblad Groenten & Fruit van 13 augustus jl!
Dit is deel 3 van een 4-delige serie over Vruchtboomkwekerij Van Montfort
Tekst: Andrea Disco
Foto's: Vruchtboomkwekerij Van Montfort
Publicatiedatum: 14 augustus 2021 (nieuwsbrief 2021-32)
Van Montfort gaat mee met de tijd
Guus van Montfort is sinds 2006 officieel eigenaar van Vruchtboomkwekerij Van Montfort in Bergeijk. 15 jaar later is weinig nog zoals vroeger. “Neem het oculeren. Vroeger zaten we, mijn drie zussen en ik, in de zomervakantie zes weken met elkaar in het veld om de klus te klaren. Nu komt er een oculeerploeg en is het werk in twee weken klaar.” Ook het enten doet hij niet allemaal meer zelf. “Jaarlijks laten we anderhalf miljoen onderstammen in Tsjechië enten. Dat zijn acht vrachtwagens vol.”
Mechanisatie
Een ander verschil is de mechanisatie. “Als je zware of repeterende handelingen moet uitvoeren, ga je nadenken hoe dat eenvoudiger kan. Dat resulteerde in de ontwikkeling van machines. Dan kun je denken aan een sorteermachine voor onderstammen, rooimachines en sorteerbanden. Soms maken we die machines ook voor andere geïnteresseerden. Of we verkopen onze, nog goede machine en bouwen we voor onszelf een nieuwe, die weer iets aangepast is. Machines ontwikkelen is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen hobby van me”.
Bodemmoeheid
Het bedrijf van Van Montfort beslaat 48 ha. Daar zit ook wat akkerbouw bij, voor de teeltwisseling. “De bomen kweken we op huurgrond. Zeker appel is erg gevoelig voor bodemmoeheid. Door land te huren hoeven we een stuk grond nooit twee keer te gebruiken.” Wat bodemmoeheid precies is, is Van Montfort niet helemaal duidelijk, maar het heeft te maken met het bodemleven. Maar er gloort hoop aan de horizon. “Er komen nu onderstammen uit Amerika die beter bestand zijn tegen herinplantingsziekte. Ik vermoed dat die in symbiose leven met ander bodemleven dan onze eigen onderstammen.”
Jaarlijks zoekt en vindt hij nieuwe stukken grond, binnen een straal van 10 km rond zijn bedrijf. “Vroeger zocht ik echt alleen naar zware grond, om voldoende vocht bij de boompjes te houden. Tegenwoordig hebben we druppelslangen, zodat het ook wat lager mag zijn. Echt heel lichte grond willen we niet. Die gronden zijn te instabiel en kunnen ineens heel droog worden. Dan krijg je later problemen met het bloeden van de bomen door de hoge worteldruk.”
Lees het hele artikel in Vakblad Groenten & Fruit van 13 augustus jl!
Dit is deel 2 van een 4-delige serie over Vruchtboomkwekerij Van Montfort
Tekst: Andrea Disco
Foto's: Vruchtboomkwekerij Van Montfort
Publicatiedatum: 7 augustus 2021 (nieuwsbrief 2021-31)
Van Montfort kent opkweek tot in detail
Vruchtboomkwekerij Van Montfort in Bergeijk is geen onbekende in de fruitteeltsector. Het is een belangrijke speler in de opkweek van appel- en perenbomen en onderstammen. Die beperking in assortiment maakt dat het bedrijf de teelt van deze gewassen tot in de kleinste details heeft uitgewerkt en in de vingers heeft. Dat levert producten op van de allerhoogste kwaliteit. Het zijn dan ook topproducten die het bedrijf verlaten.
Spelen
Guus van Montfort is sinds 2006 officieel eigenaar van het bedrijf, waar hij drie jaar eerder al zijn eerste eigen bomen uitplantte. Anno 2021 produceert hij jaarlijks 300.000 bomen en 5 miljoen onderstammen. Die onderstammen worden als onderstam verkocht, of als halfproduct met een ent erop. “8 mm is de minimale maat, onderstammen die dat niet halen worden gestapeld”, vertelt Van Montfort. “Dan worden ze nog een keer uitgeplant, om op dikte te komen.” Het aantal onderstammen waarbij dat noodzakelijk is, is gering. “Inmiddels hebben we zoveel kennis en ervaring dat we dat heel goed kunnen sturen, door te spelen met plantafstanden.”
Interessant
Van Montfort heeft in Breda de boomteeltopleiding gevolgd en is daarna thuis gaan werken. Maar na een jaar of twee kwamen er toch twijfels. “Ik vond dat wat ik deed te weinig uitdagend. Uiteindelijk ben ik internationaal vrachtwagenchauffeur geworden, maar dat was het toch ook niet helemaal. Toen de bedrijfsleider van de kwekerij vertrok, kon ik die baan overnemen. Die grotere verantwoordelijkheid maakte het interessanter. Nu zit ik hier echt helemaal op mijn plek.”
Lees het hele artikel in Vakblad Groenten en Fruit van 13 augustus aanstaande!
Dit is deel 1 van een 4-delige serie over Vruchtboomkwekerij Van Montfoort
Tekst: Andrea Disco
Foto's: Vruchtboomkwekerij Van Montfort