Huiskamp Sapmobiel
Reportage: te gast bij kersenfestival Vernooij
en Huiskamp Sapmobiel
Voor het 19e jaar op rij wordt het kersenseizoen in Cothen gevierd met een heus kersenfestival op het fruitbedrijf. Fruitteler Gert Huiskamp is daar als vast onderdeel aanwezig met zijn mobiele sap-pers, goed voor honderden saptappen die deze dagen volop worden afgenomen. Fruitteeltonline was deze keer ter plaatse voor een uitgebreide reportage.
Vooraf dacht ik dat ik aan twee uur wel genoeg had voor de reportage. Maar er is zoveel te zien, te doen en te proeven op het jaarlijkse kersenfestival bij fruitteeltbedrijf Vernooij in Cothen, dat ik er met gemak nog twee uur bij aan kon plakken. “We zijn begonnen met zo’n 200 bezoekers”, vertelt eigenaar Theo Vernooij, die heel even tijd kon maken voor het interview. “Tegenwoordig halen we de 10.000 zeker.” Waar komen al deze mensen vandaan? “Uit de streek, landelijk, en ook uit het buitenland. Bezoekers komen vanuit Zeeland tot Friesland, ook komen er bussen met Chinese mensen.”
Het kersenfestival vindt plaats in Vernooij’s boomgaard met nostalgische hoogstam kersenbomen, die nu vol hangen met kersen. Een prachtig gezicht. Wat maakt dat zoveel mensen hier op af komen? Theo: “De sfeer en beleving, je moet het complete plaatje zien. Met die hoogstambomen, met de dames die nog onder die oude kersenhut zitten te wrakken. En ons museum en onze landwinkel zijn natuurlijk prachtig om te zien.”
Kersenverkoop en kersen wrakken bij de kraam. Foto's: Fruitteeltonline
Vele kraampjes om langs te struinen. Foto's: Fruitteeltonline
Hij vervolgt: “Kijk, de Betuwe heeft de naam, maar de Kromme Rijnstreek is van oorsprong echt een kersenstreek. De veiling in Wijk bij Duurstede hier vlakbij was vroeger de grootste kersenveiling van het land. Deze is overgegaan naar veiling Geldermalsen. De originele veilingklok hebben wij nu hier in ons kersenmuseum.”
Tussen de bomen en rondom staat tientallen kraampjes, er is een muziekfestival en kersenpitspuugbaan, een treintje rijdt af en aan voor een rondje door de boomgaarden. Verder is er een heuse kinderboerderij, speciaal voor vandaag. Natuurlijk mag een bezoekje aan Vernooij’s landwinkel, kersenmuseum en heuse kersenveiling niet ontbreken.
Kersenpitspuugbaan en kinderboerderij. Foto's: Fruitteeltonline
Landwinkel en kersenmuseum. Foto: Fruitteeltonline
Kersenveiling met originele klok van voormalige veiling Wijk bij Duurstede.
Rechts: voor kinderen werden lollies geveild. Foto's: Fruitteeltonline
Huiskamp Sapmobiel
En last but not least, dé verrassing voor menigeen: de Huiskamp Sapmobiel! Als je over het festival loopt, valt de mobiele sappers van collega-fruitteler Huiskamp niet meteen op. Ik ben al drie kwartier aan het rondkijken en fotograferen wanneer ik hen vind. Gert Huiskamp en zijn zoon zijn volop bezig, een interview zit er dan ook even niet in nu. Het geluid van de werkende machine trekt menig bezoeker aan. Aan de voorkant staat een bak fruit klaar, ze zijn juist aan het wisselen van product. Gert Huiskamp vult de laatste zakken appel-kersensap af, die als ‘saptap’ goed over de toonbank gaan op het festival. Zijn zoon spuit ondertussen de machine schoon voor de volgende ronde: pure appelsap.
De Huiskamp Sapmobiel, rechts Gert Huiskamp en zijn zoon Jurgen. Foto's: Fruitteeltonline
Appel-kersensap afvullen. Rechts het eindresultaat in de verkoopkraam. Foto's: Fruitteeltonline
Ouders en kinderen genieten en helpen mee. Foto's: Fruitteeltonline
Terwijl ik tussen de bezoekers sta toe te kijken, zie ik de verraste blikken van de mensen die de Huiskamp Sapmobiel ontdekken. Geïnteresseerde blikken volgen de weg van het fruit door de machine, men loopt om de sapmobiel heen om te ontdekken waar het eindproduct tevoorschijn komt: heerlijk puur sap, letterlijk ‘vers van de pers’. Kinderen genieten zichtbaar van het meehelpen en gooien handen vol appels in de aanvoer. Dan hoor ik plotseling: “Kees, ze worden zelfs gewassen!” Ik zie hoe een omstander zijn vriend wenkt en het dompelbad bekijkt waar op dat moment appels in verdwijnen.
Gert Huiskamp staat nu voor het vierde jaar op het festival van Vernooij. Gedurende de dag wordt Vernooij’s fruit aangeleverd om te persen tot sap voor het festival en de landwinkel. “Vroeger werkte ik met een andere mobiele sappers samen, maar hij stopte met het sap persen op locatie”, vertelt Theo. “De samenwerking met Gert Huiskamp bevalt heel goed. Het fijne is dat hij ook fruitteler is, we spreken dezelfde taal.”
Gert zelf ziet dat mensen enthousiast raken over het fruitsap als ze zien hoe het gemaakt wordt. “Je ziet toch vaak dat als mensen het zien, ze het ook willen kopen. In mijn winkel worden de sappen altijd goed verkocht. Voor zover ik hoor is dat hier op het festival ook het geval.” (Daags na het festival werd Gert’s vrouw door een man aangesproken terwijl zij saptappen bij een lokale verkoper leverde. “Ik heb net zo’n pak appel-kersensap gekocht”, vertelde de man. Hier in de buurt? “Nee, bij het kersenfestival in Cothen!”)
Aan het eind van de reportage doe ik nog een rondje met de kersen-express, een pluktreintje door de 39 hectare appel-, peren-, kersen- en bessenboomgaarden van Vernooij. Hobbelend in het achterste karretje probeer ik een paar scherpe foto’s te maken. Kinderen, ouders en andere bezoekers genieten van het ritje tussen de bomen.
Kersen-express. Foto's: Fruitteeltonline
Op het laatst zie ik de chauffeur naar mij omdraaien, helaas ontgaat het mij dat hij mij probeert te waarschuwen. Plotseling ga ik met camera en al onder een waterstraal door, afkomstig van een kleine sproeier die als grapje voor de bezoekers boven de pluktrein is opgehangen. Mijn camera is ongedeerd, de foto’s ook.
Een dag later bel ik Theo nog even om te horen hoe de dag verder is gegaan. “Alles is vlekkeloos verlopen”, vertelt hij. “We hebben veel goeie reacties gehad, vooral ook over de organisatie. Dat is leuk om te horen. Nu gaan we naar de 20e keer volgend jaar.” Gaan jullie nog iets speciaals doen? “We lopen wel te denken om goed uit te pakken. Maar nu eerst dit festival afronden en met elkaar evalueren. En dan kijken we verder.”
Theo, zijn vrouw Martine en hun Zoon Erik en dochters hebben een inspirerend bedrijf waar het erg leuk is om eens een kijkje te nemen. Voor telers met een eigen landwinkel kan het een absolute aanrader zijn om ook zelf eens een dag voor het publiek te organiseren en daarbij Gert Huiskamp en zijn zoon met hun mobiele sappers uit te nodigen. Hun gegevens vindt u onderaan.
Contactgegevens:
Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooij
Groenewoudseweg 18
3945 BC Cothen
T: 0343 - 56 13 16
E: theo.vernooy@planet.nl
W: https://kersen.nu
Huiskampsapmobiel
VOF Huiskamp Gert Gerrie Jurgen
Erveweg 12a
8196 KG Welsum (gem. Olst Wijhe)
T: +31 (0)570 561509
E: info@huiskampsapmobiel.nl
W: http://www.huiskampsapmobiel.nl
Interview Huiskamp SapMobiel (deel 2):
kersenfestival Theo Vernooij
Een maand geleden las u het eerste deel van de tweedelige reportage over Fruitbedrijf Huiskamp en de ‘Huiskamp SapMobiel’ (zie nieuwsbrief 26). Eén van de evenementen waar zij jaarlijks te vinden zijn, is het kersenfestival van fruitteler Theo Vernooij uit Cothen. De SabMobiel trekt daar heel wat bekijks. Theo Vernooij vertelt.
Pluktrein jaarlijks kersenfestival.
Foto: Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooij
“Ons festival houden we al 18 jaar in het laatste weekend van juni. Het is een evenement waar veel mensen op afkomen”, vertelt Theo Vernooij. Afgelopen jaar trok Fruitteeltbedrijf Vernooy met het mooie weer zelfs bijna 20.000 bezoekers. “Het is hartstikke leuk om dan te laten zien hoe dat gaat met zo’n sappers. Men vindt het prachtig, de hele dag staan er mensen om die pers heen. Kleine kinderen willen natuurlijk zelf de appels op het lopende bandje gooien.”
En zien doet ook verkopen. Vlakbij de sappers staat de verkoopkraam, bij de uitgangen van de parkeerterreinen staan ook kraampjes zodat men de saptappen van 5 liter direct in de auto kanzetten. “Een fix deel van de tappen die we laten persen, verkopen we al in hetzelfde weekend”, vertelt Vernooij.
Verkoopkramen tijdens kersenfestival.
Foto: Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooij
Bezoekers kunnen daarbij kiezen uit diverse smaken: appel, appel-peer, appel-kers, puur kers en puur peer. “Wat niet wordt verkocht, verkopen we de rest van het jaar in onze landwinkel. De saptappen zijn 2 jaar houdbaar. Het is geen probleem als je overhoudt van een evenement, dat kun je naderhand nog goed verkopen.”
Toen de vorige sapperser ermee stopte, ging Vernooy de samenwerking aan met Gert Huiskamp. “We werken nu een jaar of 5-6 met hem, dat gaat naar volle tevredenheid. Hij is een collega-fruitteler dus hij kent het klappen van de zweep op zo’n bedrijf. Dat werkt goed, we hebben een goede samenwerking met hen.”
Meer weten, of zelf een evenement organiseren waarbij de Huiskamp SapMobiel wilt uitnodigen? Neem contact op via onderstaande contactgegevens.
Huiskampsapmobiel
VOF Huiskamp Gert, Gerrie, Jurgen
Erveweg 12 a
8196 KG Welsum (gem. Olst Wijhe)
T: 0570 561509
Gert mobiel: 0621821157
E: info@huiskampsapmobiel.nl
W: www.huiskampsapmobiel.nl
Interview Huiskamp SapMobiel (deel 1)
Fruitbedrijf Huiskamp uit Welsum teelt appels, peren en pruimen en was jaren terug een van de eersten die Sweet Sensation plantte (afzet via The Greenery). Daarnaast beschikt het bedrijf over een mobiele sappers, de ‘Huiskamp SapMobiel’, waarmee zij fruit persen voor derden en voor hun eigen boerderijwinkel. Fruitteeltonline sprak met eigenaar Gert Huiskamp.
“Fruit persen doen wij eigenlijk door het hele land, van Groningen tot aan Sevenum, Kronenberg, Neerijnen, enzovoorts. We persen voor fruittelers en voor particulieren.” Het bedrijf heeft zo’n 20 vaste adressen waar ze jaarlijks komen. Boerderijwinkels, landschapsbeheerders en dergelijke organiseren vaak persdagen waar veel particulieren op af komen. Met een capaciteit van 3000-4000 liter per dag zijn ze ook door fruittelers in te huren.
“Meestal heeft het een groot effect als je huisverkoop hebt en het fruit live laat persen. Mensen komen graag kijken en het stimuleert de verkoop”, vertelt Huiskamp. “Doordat ze kunnen zien hoe het gemaakt wordt. Dan nemen ze meteen wat sap mee naar huis, en ik ben ervan overtuigd dat het ook de verdere afzet stimuleert.”
Zelf zit Huiskamp met zijn boerderijwinkel vlak aan de IJssel, een voordeel nu in deze periode van droogte want hij kan nog altijd beregenen. Naast fruit, sap en jam uit eigen producten bieden ze groenten, honing, mosterd, boerenkaas en meer. In de zomer komen mensen tijdens een fietstochtje graag langs voor de verse streekproducten. In de winter is het rustiger. “We zitten toch wat ver van de bebouwing af.”
Bij het persen op locatie wordt het sap gepasteuriseerd bij 80 graden celsius en gaat daarna in ‘bag-in-boxen’. De zakken zijn schoon en luchtdicht, in gesloten verpakking is het sap zo 2 jaar houdbaar, na opening nog 2 maanden. Een combinatie van persen voor particulieren en van de eigen teelt is ook mogelijk.
Ik vraag dhr. Huiskamp ten slotte nog wat hij zelf het liefst drinkt: appel- of perensap? “Liever appelpeer!”, is zijn antwoord. “Dat smaakt naar appelsap, maar zonder scherpe smaak. Dat kun je de hele dag wel drinken.”
Fruittelers die interesse hebben in het inhuren van de ‘Huiskamp Sapmobiel ‘, kunnen contact opnemen met Gert Huiskamp via onderstaande gegevens.
Over een maand bij Fruitteeltonline: een fruitteler aan het woord over zijn jaarlijkse persdag met behulp van de mobiele sappers van Huiskamp.
Huiskampsapmobiel
VOF Huiskamp Gert, Gerrie, Jurgen
Erveweg 12 a
8196 KG Welsum (gem. Olst Wijhe)
T: 0570 561509
Gert mobiel: 0621821157
E: info@huiskampsapmobiel.nl
W: www.huiskampsapmobiel.nl