Limgroup
Limgroup
Veld Oostenrijk 13
5961 NV Horst (NL)
Publicatiedatum: 20 mei 2023 (nieuwsbrief 2023-20)
Aardbeiplanten uit zaad
Tijdens de Limgroup Inspiratiedag, vorige week in Horst, toonde de gastheer een nieuwtje, een hybride aardbeienras. Dat betekent dat planten kunnen worden opgekweekt vanuit zaad. Dit is uniek in de professionele aardbeienteelt. De voordelen zijn legio, aldus accountmanager Sjoerd Gipmans. “Bij planten die klonaal vermeerderd worden, moet je drie jaar vooruitplannen. Bij planten uit zaad slechts 16 weken. Bij de veredeling is het makkelijker om gericht aanpassingen te doen. Dan verandert het ras slechts een klein beetje en hoef je het teeltrecept niet helemaal te veranderen.”
Homogener oogstpatroon
Het hybride ras betreft een doordrager. Gipmans: “Planten van doordragers die uit het ijs komen, gaan hozen als het warm weer is. Opkweek vanuit zaad betekent dat er verse planten uitgeleverd worden. Deze geven een veel homogener oogstpatroon.” Van zaad tot oogst duurt 20 weken. “De opkweek duurt 16 weken. Eenmaal in de kas, pluk je vier weken later de eerste vruchten.”
Binnen drie jaar
Helemaal klaar is het ras nog niet. “Maar dat gaat geen drie jaar meer duren”, voorspelt Gipmans. “De komende jaren gaan we testen onder verschillende omstandigheden. Dan zien we wat wel kan en wat niet. Daar kunnen we dan een teeltrecept van afleiden.” Gipmans verwacht dat het ras geschikt is voor zowel een kasteelt als een teelt op stellingen.
Tekst en foto: Andrea Disco
Publicatiedatum: 13 mei 2023 (nieuwsbrief 2023-19)
Limgroup inspireert
Limgroup in Horst kijkt met een tevreden gevoel terug op de Limgroup Experience Days van de afgelopen dagen. Deze derde editie was anders van opzet dan de voorgaande edities. Die nieuwe opzet is volgens John Schoeber erg goed bevallen. “Woensdag en donderdag hebben wij onze klanten, plantenkwekers uit Nederland en Duitsland, ontvangen. Voor iedere klant, bedrijf, hadden we een uur vrijgemaakt om hem bij te praten over de nieuwe rassen. Hierbij waren ook de accountmanager en de veredelaar aanwezig. Sommige klanten waren met een heel teeltteam gekomen, andere met minder personen.” Het voordeel van deze opzet is dat het erg effectief is voor de klant. “In een uur is hij volledig bijgepraat en wij horen wat hij wil of waar hij behoefte aan heeft. Het geeft een heel mooie wisselwerking. De klanten kunnen ook vrijuit praten, hetgeen ze minder makkelijk doen als hun concullega’s het ook kunnen horen.”
Road Show
Zo’n uur bijpraten kreeg niet van alle klanten de hoogste prioriteit. Vooral voor klanten verder weg in Duitsland was de afstand te groot. Voor hen krijgen deze Experience Days binnenkort een vervolg, in The Road Show. Schoeber: “Vanaf maandag gaan we naar elf locaties, verspreid over heel Duitsland. Daar gaan we naar telers en nodigen daar weer andere telers uit voor een een-op-een gesprek. Precies zoals we hier deden, alleen heel lokaal. Na twee, drie uur rijden we weer door naar de volgende regio.”
Retail
Nieuw dit jaar was ook dat de retail voor deze een-op-een sessies waren uitgenodigd. “Die kijken toch anders naar rassen dan plantenkwekers. Zij horen bijvoorbeeld ook graag hoe bepaalde rassen het in Zuid-Europa doen. De nieuwe junidrager L19 hebben we als proefras geïntroduceerd.
Inspiratiedag
De Experience Days werden op vrijdag afgesloten met de Inspiratiedag. Deze dag ontving Limgroup telers en andere belangstellenden. Tevens was er een, succesvolle, bedrijvenmarkt. Volgende week leest u hier meer over.
Tekst: Andrea Disco
Foto: Limgroup
Publicatiedatum: 29 april 2023 (nieuwsbrief 2023-17)
Kom inspiratie opdoen!
Van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 mei organiseert Limgroup de derde editie van de Limgroup Experience Days. Deze dagen staan de aardbei- en aspergerassen van dit veredelingsbedrijf in de spotlights. Deze editie is iets anders dan de twee voorgaande. Op vrijdag is namelijk iederéén welkom om inspiratie op te doen, tijdens de inspiratiedag. John Schoeber van Limgroup vertelt dat bestaande klanten op woensdag en donderdag uitgenodigd worden. “Die staan we individueel te woord. Dan hebben we alle tijd om ze onze lijnen te laten zien en hun vragen te beantwoorden. Op vrijdag is iedereen welkom die belangstelling heeft. Dan zal het veel drukker zijn, waardoor we onze bestaande klanten tekort zouden doen.”
Bedrijvenmarkt
Nieuw is ook de bedrijvenmarkt op vrijdag. “Dat loopt boven verwachting”, aldus Schoeber. We zitten al op het dubbele aantal standhouders als waar we vanuit gingen.” Limgroup vraagt belangstellenden zich voor de inspiratiedag aan te melden. “Als wij weten op hoeveel mensen we ongeveer moeten rekenen, kunnen we daar met de organisatie rekening mee houden.” Ook dat aantal ligt al ruim boven verwachting. “Het wordt een internationaal gebeuren. Op de bezoekerslijst staan mensen uit Spanje, Italie, Polen en zelfs uit Zuid-Afrika.”
Aanmelden
https://limgroup.eu/limgroup-experience-days
Publicatiedatum 4 maart 2023
Even voorstellen – Michel Zeelen
Sinds begin maart completeert Michel Zeelen (46) het salesteam aardbeien van Limgroup. De aardbeiensector is nieuw voor hem. “Ik ben niet opgegroeid in de agrarische sector. Ik kom wel uit Noord Limburg, de hotspot van het agrarisch gebeuren. Dat heeft mij altijd aangetrokken, waardoor ik ook koos voor het AOC als vervolgopleiding.” Als Noord-Limburger was Limgroup hem niet onbekend. “Ik zocht een nieuwe uitdaging, na zes jaar als sales- en trial specialist gewerkt te hebben bij Nunhems. Toen ik deze vacature zag, leek mij dat wel wat. Limgroup is een grote speler, zeker op gebied van asperge. Ik hou ervan om te gaan voor het onbekende en direct in het diepe te springen.”
Noordwest-Europa
De eerste maanden zal Zeelen vullen met kennis vergaren over de rassen, bedrijven en klanten van Limgroup. Nieuwe rassen zal hij nauwlettend opvolgen, om ze goed te kunnen introduceren bij klanten. Hij zal Noordwest-Europa als werkgebied krijgen. “Mijn collega Sjoerd Gipmans zit meer in Zuid-Europa. Natuurlijk werken we veel samen zodat we elkaar ook in andermans gebied kunnen vervangen, als dat nodig is.”
Fysiek bezoeken
Zeelen kijkt er naar uit om in contact te komen met de klanten van Limgroup. “Ik ben iemand die de klant graag fysiek bezoekt. Ik wil met de teler het veld in, goed kijken en met hem sparren over het gewas. Aan de keukentafel wil ik met hem een pad uitzetten, die we gezamenlijk kunnen bewandelen.”
Michel Zeelen is te bereiken op 06-20810731 of per e-mail.
Tekst: Andrea Disco
Foto: Limgroup
Publicatiedatum 18 februari 2023
Investeren in werknemers
Limgroup wil alleen de beste rassen ontwikkelen. Dat lukt alleen met de allerbeste werknemers. Limgroup investeert daarom flink in hun mensen. Trainer teelttechniek Johan Schoenmakers zorgt ervoor dat de werknemers scherp blijven en steeds beter worden in wat ze doen. “Voor kleine groepjes, van maximaal zeven of acht deelnemers, verzorg ik vaktechnische trainingen. Gedurende vijf dagdelen bespreken we basiszaken zoals gewasverzorging, planten, water geven.”
Actief betrekken
Door de werknemers worden die trainingen gewaardeerd. Ze vinden deels plaats in een zaal en deels bij het gewas. “De deelnemers geven zelf de onderwerpen aan. Door ze zelf te laten vertellen wat en hoe ze iets doen, ontstaat vanzelf een verdiepende discussie. Als iemand bijvoorbeeld vertelt hoe hij een kruising uitvoert, gaan we ook in op het juiste moment van de bestuiving, de juiste omstandigheden en werkwijze en hoe je ziet dat die goed is gelukt. Het actief betrekken van de deelnemers bij de training, maakt de training veel leuker waardoor de inhoud langer in het geheugen blijft.”
Het Nieuwe Telen
Schoenmakers traint nu vier groepen werknemers van Limgroup. “Voor twee groepen is het een vervolgtraining. Die gaat nóg dieper op de materie in, met onderwerpen als Het Nieuwe Telen, energiebesparing en scherm- en luchtingstechnieken. In de kasgroenteteelt zijn ze daar al erg ver mee. Van die kennis kunnen we nog beter gebruik maken.”
Tekst: Andrea Disco
Foto’s: Limgroup
Publicatiedatum 9 november 2022
Bloemstadium bepalen
Met veel precisie bepaalt Jolien Geelen van Limgroup het bloemstadium van de aardbeienplant. “Voordat de planten ingepakt en ingevroren worden, willen we graag weten hoe ver de bloemontwikkeling is. Je hebt er niets aan als blijkt dat de planten te vroeg worden ingevroren. Dan geven de planten na het uitplanten te weinig bloemen en dus vruchten.”
Boeddha met streepje
Geelen legt uit hoe ze het ontwikkelingsstadium bepaalt. “Achter elk blad zit een groeipunt, dat zich kan ontwikkelen tot een rank, neus of bloem. Stadium 1 en 2 noem ik Boeddha, het is een drietand met een vol buikje. In dit stadium kan het groeipunt nog van alles worden. Vanaf stadium 3 kunnen we zien of het een bloem wordt, dan loopt er een streep door de buik.” Afhankelijk van het stadium, kunnen er in de teelt maatregelen genomen worden om precies op tijd het optimale ontwikkelingsstadium te bereiken, zodat de ingevroren planten volgend jaar weer goed zullen produceren.
Tekst: Andrea Disco
Foto’s: Limgroup
Publicatiedatum 21 september 2022
Veredelen is data verwerken
Een nieuw aardbeienras van Limgroup wordt niet zomaar geboren. Om goed te kunnen veredelen is het belangrijk om op verschillende plekken en tijdstippen nieuwe selecties op te volgen. Echter na een intensieve periode van het opvolgen van trials en demo’s, moeten deze data ook nog worden verwerkt.
Wat zeggen deze cijfers? Scoren deze selecties zo goed als we verwacht hadden? Een momentopname zegt namelijk helemaal niets over de daadwerkelijke resultaten.
Introductie
Iedere selectie heeft wel een goed moment of een minder goed moment. Door alle gegevens goed te bestuderen, kunnen we duidelijk zien waar een selectie goed in is. Hierna worden nog mooie grafische weergaves gemaakt, zodat we snel alle selecties met de huidige rassen kunnen vergelijken. Uiteindelijk wordt er gekozen om door te gaan of te stoppen met een selectie. Pas na vele selectierondes, in meerdere jaren, kunnen we met zekerheid zeggen dat het een selectie een verbetering is ten opzichte van de huidige rassen. Dan noemen we dit een nieuwe introductie. De aardbeirassen van Limgroup vindt u hier.
Publicatiedatum 20 juli 2022
Limalexia als alternatief
Deel 3 van een drieluik
Voor het vierde jaar op rij teelt Mark van Aert in Zundert Limalexia van Limgroup. Van Aert ziet Limalexia als alternatief voor met name de vollegrondteelt. “Het zijn vooral de wachtbedplanten die het verschil maken. Ik heb Limalexia op trayplanten ook in de kas en op stellingen geprobeerd, maar dan is het onderscheidend vermogen te gering. Dan is de maat van Elsanta ook acceptabel. Ook al geeft Limalexia meer kilo’s, als de markt een voorkeur heeft voor Elsanta, is dat toch lastig.”
Botrytis
Een aandachtspunt van Limalexia is de gevoeligheid voor Botrytis. “Limalexia houdt van een warme zomer. Met het veranderende klimaat, is dit dus ook voor de toekomst een uitstekend ras. Maar als de zomer toch eens een keertje tegenvalt, zit Botrytis wel kort bij.” Van Aert probeert dit op te lossen door richting de pluk gerichter voeding te geven. “Bij mijn bedden ligt T-tape. Daardoor wordt het gewas niet onnodig nat. Dat scheelt al veel. Richting de pluk geef ik veel kalium. Dat maakt de plant sterker en weerbaarder tegen Botrytis.”
Voor meer informatie en advies over de teelt van Limalexia neem contact op met Sjoerd Gipmans +31612619502.
Publicatiedatum 13 juli 2022
‘Limalexia super aromatisch’
Deel 2 van een drieluik
Voor het vierde jaar op rij teelt Mark van Aert in Zundert Limalexia van Limgroup. Over de smaak van Limalexia is Van Aert erg tevreden. “Hij is werkelijk super aromatisch. Waar Elsanta fris en een beetje zuur smaakt en Sonsation fris zoet, springt Limalexia er bovenuit met een zoete aromatische smaak. De smaak wordt door consumenten erg gewaardeerd.” Door die uitmuntende smaak heeft Van Aert zich sterk gemaakt bij zijn afnemer Veling Hoogstraten, om Limalexia te gaan verhandelen. “Dat gaat erg goed, het loopt uitstekend door.”
Samenspraak met afzet
Niet alle afzetkanalen staan (al) open voor dit ras. “Ik kan iedere vollegrondteler Limalexia aanbevelen, maar het is wel belangrijk dat jouw coöperatie dit ras wil vermarkten. Het moet dus wel in samenspraak gaan met de afzetorganisatie. Als zij blijven vasthouden aan de conventionele rassen, wordt het wel moeilijk.”
Publicatiedatum 29 juni 2022
Limalexia drukt arbeidskosten
Deel 1 van een drieluik
De mooie, grove vruchten van Limalexia (Limgroup) waren voor aardbeiteler Mark van Aert in Zundert de reden om grotendeels van Elsanta af te stappen. “Elsanta voldoet gewoon niet meer aan de wensen. Zeker tijdens een warme zomer worden de vruchten zo klein, dat de arbeidskosten om ze te plukken niet meer tegen de baten opwegen.” Dus nu teelt Van Aert op een kleine 10 ha Limalexia, in de vollegrond, op ruggen met wit folie. “Ik heb eerst een paar kistjes uitgeprobeerd, maar ik was er direct weg van! Het is nu voor het vierde jaar dat ik Limalexia serieus en op grote schaal teel.”
Een maat grover
Van de overstap naar Limalexia heeft hij geen enkele spijt. “Gemiddeld zijn de vruchten een maat groter dan die van Elsanta. Dat levert ongeveer 10 procent extra productie op. Ook de prijs van grove aardbeien is veel beter.” Als reden van de mooie grove vruchten noemt hij de spreiding van de bloei. “Bij Elsanta gaan de bloemen allemaal tegelijk open. Dat kost de plant veel energie. Bij Limalexia daarentegen, is de bloei over de bloemtak verspreid. Als ik daar de eerste vruchten van kan plukken, moeten de laatste bloemen nog opengaan.”
Voor meer informatie en advies over de teelt van Limalexia neem contact op met Sjoerd Gipmans +31612619502.
Publicatiedatum 18 mei 2022 (nieuwsbrief Kleinfruit 2022-20)
Lim-rassen met persoonlijke aandacht
Veel telers en andere belangstellenden hebben zich afgelopen week in Horst persoonlijk laten informeren over de ontwikkelingen op gebied van aardbei- (en asperge)rassen van Limgroup. Tijdens de Limgroup Experience Days stonden voor aardbeien de rassen Limalexia, Limadela en Limvalnera in de schijnwerpers.
Grote vruchten tot eind
Limalexia is een ras dat geschikt is voor alle teeltsystemen. In dat opzicht is hij vergelijkbaar met Elsanta. Sjoerd Gipmans, accountmanager strawberry van Limgroup ziet echter ook positieve verschillen. “In de open teelt, maar zeker ook in de doorteelt presteert Limalexia in de tweede helft duidelijk beter. Zowel de vruchtmaat als de kilo’s blijven tot het eind toe op peil, zelfs tot midden december! Ook de smaak is stabieler dan die van Elsanta.” Voor Gipmans is Limalexia dan ook hét ras voor de volle grond en de doorteelt.
Specialty
Het smaakras Limadela is vorig jaar geïntroduceerd. Gipmans: “Dit is echt een specialty. Het heeft een uitstekende smaak en een mooie kleur.” Limadela is met name bedoeld voor de geforceerde en najaarsteelt. “Dit zijn de energiebehoeftige teelten. Heel jammer dat zo vlak na de introductie de gasprijzen door het dak gaan. Dit ras verdient het om geteeld te worden.”
Eigen discussie
Dat deze een-op-een aanpak, die noodgedwongen werd ingevoerd tijdens de Coronacrisis, wordt gewaardeerd blijkt wel uit de enorme opkomst. Drie dagen waren volgepland. John Schoeber, manager sales & marketing, geeft als verklaring dat er nu tijd en aandacht is voor ieder zijn eigen, unieke, vragen. “In groepsverband zie je dat degene die het duidelijkst aanwezig is, de richting van de discussie bepaalt. In deze een-op-een setting is het voor iedereen makkelijk zijn eigen discussie met onze deskundige te voeren.”
Tekst en foto's: Andrea Disco
Publicatiedatum 20 april 2022 (nieuwsbrief Kleinfruit 2022-16)
Limalexia is onderweg!
De eerste Nederlandse aardbeien zijn te koop, ook Limalexia komt er aan!
Voor een goede Limalexia teelt is het belangrijk om tijdig over te schakelen naar het kalium bemestingsschema. Bemesting en irrigatie zijn een belangrijk onderdeel in de teelt. Aandacht hiervoor is belangrijk. Hou ook rekening met voldoende drain. Als de eerste bloemen zichtbaar zijn schakel je over op het kalium bemestingsschema. Wij adviseren om geen salpeterzuur maar alleen fosfor- of zwavelzuur te gebruiken.
Vollegrondteelt
Doordat het een erg krachtig gewas is, moet men oppassen met de hoeveelheid stikstof. Limalexia heeft zich in de vollegrond bewezen. Zelfs bij extreem warm weer produceert Limalexia grote vruchten en gaat de productie door. Gebruik geen salpeterzuur, maar fosforzuur of zwavelzuur. Limalexia heeft relatief veel water nodig. Door het grote wortelgestel kan het dit goed opnemen. Beregening over het gewas heen om af te koelen is hierdoor niet nodig.
Publicatiedatum 9 maart 2022 (nieuwsbrief Kleinfruit 2022-10)
Laatste kans voor aardbeiplanten!
U heeft nog een laatste mogelijkheid om uw bestelling voor aardbeiplanten van de rassen van Limgroup door te geven! Op dit moment worden traditiegetrouw de moederplanten uitgeplant, dit is dan ook de laatste kans om bestellingen door te geven aan de plantenkwekers.
Limalexia
Het is algemeen bekend dat Limalexia het erg goed doet in de vollegrond, maar vergeet ook de doorteelt niet! Het ras kenmerkt zich door een hoge opbrengst van eersteklas fruit met een goede smaak. Deze hoge opbrengst wordt gegenereerd door het grote aantal bloemposities per tros. De trossen kenmerken zich door een grote spreiding van bloemen, gevormde vruchten en rijpende vruchten. Dit zorgt ervoor dat Limalexia in staat is om gedurende de teelt de vruchtgrootte te behouden. De grotere gemiddelde vruchtgrootte zorgt voor een hoge plukprestatie. Limalexia legt makkelijk trossen aan tijdens de opkweekperiode.
Limadela
Met Limadela kiest u voor kwaliteit in de herfst- en geforceerde winterteelt. Het zijn krachtige planten met een hoge vitaliteit. Limadela is in staat om tijdens korte dagen zowel kleur als smaak te behouden, met een hoog aandeel klasse 1. De vruchten kenmerken zich door de mooi donkere rode kleur met een aangename glans. Het nieuwste ras van Limgroup zal ook komend jaar weer voor mooie en smaakvolle vruchten in de schappen gaan zorgen.
Limvalnera
Limvalnera heeft ook dit jaar weer voor een heerlijke start van het seizoen gezorgd vanuit Zuid-Europa en is daarmee geschikt voor het mediterrane klimaat. De plantgezondheid en vitaliteit zijn twee krachtige kenmerken van het ras. Door de opbouw van de plant zijn de vruchten erg makkelijk te plukken. Limvalnera blinkt uit in houdbaarheid en smaak.
Publicatiedatum 23 februari 2022 (nieuwsbrief Kleinfruit 2022-08)
Productie Limvalnera op stoom
Limvalnera, het vitale alternatief van Limgroup, is nu volop in productie. Limvalnera wordt, conform het Spaanse hoofdseizoen, begin oktober geplant. De eerste vruchten zijn medio december klaar voor de oogst. Daarna loopt de productie langzaam op, tot het hoofdseizoen dat tussen maart en mei plaatsvindt.
Vitaal
Limvalnera is goed bestand tegen diverse gewasziekten, waaronder Phytophthora. Deze schimmelziekte komt veelvuldig bij de standaardrassen in Spanje voor en zorgt voor hoge uitvalpercentages. De markt vraagt simpelweg om vitale aardbeienrassen.
De vitaliteit van Limvalnera ,met een relatief hoge netto opbrengst per plant, gecombineerd met een hoge productie in het vroege seizoen, maakt Limvalnera tot een erg interessant aardbeienras.
Noord-Europese normen
Limvalnera voldoet uitstekend aan de Noord-Europese normen en is zoet van smaak, maar past teelttechnisch perfect in het Zuid-Europese klimaat. De gedachte achter het ras Limvalnera is om de Noord-Europese consument ook buiten het eigen seizoen een smaakvolle aardbei te bieden!
Export
Het overgrote deel van de oogst wordt naar Noord-Europa geëxporteerd, met name Benelux en Duitsland. Limgroup werkt o.a. samen met de twee grootste teeltcoöperaties van Zuid-Spanje, die zich voornamelijk op deze export richten.
Publicatiedatum 26 januari 2022 (nieuwsbrief Kleinfruit 2022-04)
Even voorstellen: Limgroup
Limgroup is een begrip in de aspergemarkt en jong op de aardbeienmarkt, doch al sterk vertegenwoordigd. In 2009 zijn we gestart met de veredeling van aardbeienrassen, na precies tien jaar hebben we ons eerste aardbeienras Limalexia geïntroduceerd. Tien jaar klinkt misschien lang, maar is in de veredelingsbranche erg kort.
Met Limalexia hebben we wel meteen een mooie positie in het huidige rassenpalet verworven. Limalexia doet het goed in de vollegrondsteelt, maar laat ook indrukwekkende resultaten zien in de bedekte zomer- en doorteelt.
Limvalnera en Limadela
In 2019 hebben we Limvalnera geïntroduceerd in Zuid-Europa. Limvalnera combineert goede productie en shelf-life, met een uitmuntende kwaliteit en smaak. Limvalnera is niet vatbaar voor bodemziekten. De plant heeft een rustieke uitstraling en heeft een hoge tolerantie. De vruchten zijn gemakkelijk te oogsten.
In 2021 hebben we, tijdens de Aardbeien Demodag bij Limgroup, ons derde ras geïntroduceerd: Limadela. Dit ras is geschikt voor de herfst- en geforceerde winterteelt. Het is een krachtige plant met hoge vitaliteit.
Kwaliteitsmerk
Voor de juiste positionering worden onze selecties uitvoerig getest op diverse locaties in Europa. Als veredelingsbedrijf willen we toegevoegde waarde leveren, een kwaliteitsmerk!
Dit jaar zullen we regelmatig een column plaatsen om de aardbeiensector mee te nemen in onze ervaringen!
LIMGROUP, UNLEASHING PLANT POTENTIAL!