St. Middelkoop B.V.
Reportage: nieuwe (nachtvorst)beregening Middelkoop bij teler Bunt
Frederik Bunt heeft vier teeltbedrijven welke hij runt met verschillende compagnons: zijn broer, zijn neef en niet te vergeten zijn vrouw. Samen produceren ze een miljoen kilo pruimen per jaar, goed voor bijna een derde van de Nederlandse productie. St. Middelkoop & Zn. BV uit Buurmalsen verzorgde een goed uitgedachte beregeningsinstallatie voor hen.
Het areaal van Frederik Bunt en zijn compagnons beslaat 50 hectare in totaal. Dat is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Sterker nog: het familiebedrijf bestaat al bijna 100 jaar. Frederik wijst naar zwart-wit foto’s aan de muur van zijn kantoor. Op één foto staat opa Bunt bij een heuse brandweerspuit uit de jaren ‘50. Wanneer deze niet nodig was voor het blussen van branden, bespoot opa er zijn fruitbomen mee. Drie dagen later was het dan tijd om dode konijnen te rapen...
Frederik Bunt blijkt een levendige verhalenverteller. Behalve ikzelf luisteren ook Arie Pannekoek en Ernst van Wijk van St. Middelkoop & Zn. BV geamuseerd naar zijn verhalen. We zijn vandaag te gast in het Gelderse Slijk-Ewijk om de nieuwe (nachtvorst-)beregeningsinstallatie te bekijken die Middelkoop eerder dit jaar voor hen realiseerde.
v.l.n.r.: Arie Pannekoek, Ernst van Wijk en Frederik Bunt.
Foto: Esther Sessink, Fruitteeltonline
Frederik vervolgt: “Pruimen waren indertijd een lucratieve bezigheid. Begin jaren ’90 kreeg je 3 gulden per kilo voor vroege pruimen. Moet je nagaan, 3 gulden!” Dat is momenteel wel anders. Pruimen hebben dit jaar veelal niet eens de kostprijs opgebracht. En dat doet “pijn”. Daarbij zijn kilo’s niet meer doorslaggevend volgens hem; tegenwoordig gaat het erom wat de markt doet.
Frederik en zijn compagnons proberen hier slim op in te spelen. “Toch heeft ook dit jaar ons weer verrast. De wereld verandert nog sneller dan wij denken. Wij bespreken de zaken intern en maken ons plan, en nog komen we soms bedrogen uit. Wij moeten heel goed ons best doen om in het schap te mogen blijven.”
Al pratende komen we uit op de nieuwe beregening. “Ons probleem is dat sommige percelen op zandgrond liggen, waardoor de sproeiers steeds verstopt raken. Eén jaar heb ik met nachtvorst net te lang gewacht en kreeg de installatie niet op gang, waardoor het perceel bevroor. Ik heb toen Gijsbert Middelkoop gebeld voor vlaksproeiers. Die moeten wel bereik hebben, maar met minder liters want bij vorst moet er 14 hectare in één keer worden beregend.” De keuze voor een nieuw systeem ging niet over één nacht ijs. “Ik denk dat we voor die tijd al wel 100 sproeiers hadden uitgeprobeerd”, vertelt hij.
Het voordeel van vlakberegening onder de bomen door is volgens hem dat de vitaliteit van de wortels wordt benut omdat je het hele oppervlak vochtig maakt en het bodemleven aan de gang houdt. Een ander voordeel is dat je niet gebonden bent aan de waterkwaliteit. Doordat het gewas niet wordt geraakt, is het minder erg als het water ijzer, zout en dergelijke bevat.
Overtuigd legt Frederik uit waarom hij ook niet voor druppelslangen koos. “Druppelslangen zijn niet de toekomst. We moeten efficiënt met water en mineralen omgaan. Met sproeiers houd je een groter gebied van de wortels actief, dus de opname van water en mineralen is efficiënter. Ik ben ervan overtuigd dat je met een sproei-installatie even efficiënt bent met water, maar meer met mineralen. Er is een groter gebied van de wortels actief dus de boom neemt meer op, ook als het regent. Ik heb dus meer rendement.”
Het resultaat is een weerbaarder gewas, wat zich weer vertaalt in minder benodigde bespuitingen. Frederik: “Pruimen is sowieso al een schone teelt. Maar als je nagaat: de norm is dat er jaarlijks gemiddeld 23 kilo gewasbescherming per hectare wordt gebruikt. Wij zitten op slechts 1,5 kilo. En onze pruimen zijn al 8,5 jaar residu-vrij.”
Links: nieuwe vlaksproeier. Rechts: Arie en Frederik in gesprek in de boomgaard.
Foto's: Esther Sessink, Fruitteeltonline
Van het kantoor verplaatsen we ons naar het 4,5 hectare tellende pruimenperceel waar sinds begin deze zomer de nieuwe vlaksproeiers voor onderberegening van Middelkoop zijn geïnstalleerd. De sproeikop zit zo dicht mogelijk op de subleidingen om bevriezing zoveel mogelijk te voorkomen. De vlaksproeiers liggen op 12 meter afstand van elkaar. Frederik legt uit hoe nachtvorstbestrijding via onderberegening werkt. “Het water is ongeveer 8 graden, dit vernevel je over de zwartstrook waardoor het op de koudste plek in de boomgaard komt: zo’n 10 cm boven de grond. De warmte van het water gaat opstijgen en verwarmt de boom. We kunnen hiermee zo’n 4 graden bufferen.”
Wat was de reden dat Frederik voor Middelkoop koos? “Omdat zij de oplossing boden die wij vroegen. We hebben de vraag ook bij een andere leverancier neergelegd, maar zij hadden geen oplossing. Ik zag een keer een artikel van Middelkoop langskomen en dacht: waarom zou ik niet eens bij hen informeren?”
Ook dat ging niet over één nacht ijs. Frederik: “Steeds als Gijsbert met een oplossing kwam, dan legde ik er weer een nieuw probleem neer. Al doende zijn we tot een oplossing gekomen. Wat ik het prettigst aan Middelkoop vind, dat is eigenlijk ook de reden dat we naar hen zijn gegaan, is hun werkwijze van niet moeilijk doen maar een oplossing zoeken. Daar houden wij van, geen ellenlange verhalen. Ze zijn heel oplossingsgericht, ook als er naderhand nog kleine dingen waren. Het is een lang traject geweest, we hebben veel moeten uitzoeken. Middelkoop had veel geduld met ons, dat moet ik echt zeggen.”
Na een proef met twee sproeiers werd een perceel van 4,5 hectare voorzien van een complete installatie met zuigslang, persslang, filters en trekkerpomp. Gijsbert Middelkoop, die ik naderhand nog even belde, vertelt hierover: “Frederik wilde een compleet systeem, en dat is ons gelukt. We hebben de berekeningen gedaan, leidingen en capaciteit berekend, de tekeningen gemaakt en toen alles compleet aangeleverd, inclusief compleet gemonteerde pompset en filterset. Frederik heeft het zelf geïnstalleerd.”
Ik vraag Frederik hoe het systeem tot nu toe bevalt. “Tot nu toe is het goed bevallen. Het bereik is goed en ook het beeld is heel goed. Nachtvorstbestrijding hebben we er dus nog niet mee gedaan, maar we verwachten dat ook dat goed zal gaan. Ons voornemen is om dezelfde installatie deze winter ook aan de andere kant van het perceel aan te leggen. Als we een tweede installatie bouwen dan zullen we misschien een klein detail veranderen, maar in grote lijnen is dit wel wat we willen. Ja, we zijn tevreden.”
Te gast in de boomgaard van Frederik Bunt.
St. Middelkoop & Zn. BV is bereikbaar op het nummer 0345-572329 of via buurmalsen@stmiddelkoop.nl. U bezoekt hun vernieuwde website en webshop via https://overstmiddelkoop.nl en https://www.stmiddelkoop.nl.
Nieuwe reportage (2): expertise fruitteelt
De vorige keer las u het eerste deel van de nieuwe reportage bij St. Middelkoop & Zn. B.V. Het bedrijf blijkt meer expertise over fruitteelt in huis te hebben dan menigeen zich bewust is. Hoe zit dat precies?
Ik loop vandaag met medewerkers Ernst van Wijk en Arie Pannekoek door het bedrijf. We zijn op de hoofdvestiging in Buurmalsen, de vestigingen Zaltbommel en Werkendam bieden eveneens een complete voorraad. “Fruittelers weten dat hier altijd alles is, dat is onze kracht. Maar het brede assortiment maakt ook dat men ons als specialist nog wel eens over het hoofd ziet.” Dat is ook mede de aanleiding van mijn bezoek vandaag.
Assortiment Buurmalsen. Foto: Fruitteeltonline
Assortiment Buurmalsen. Foto: Fruitteeltonline
Ik vraag Gijsbert Middelkoop, één van de eigenaars, of hij iets kan vertellen over hun expertise. “Waar wij ons in onderscheiden is dat als we een plan maken, we ons echt op de kwaliteit van het systeem richten. We willen dat het 100% goed is en dat we er zelf achter kunnen staan. Samen met de leverancier zoeken we naar de beste producten voor de klant.” Onze systeemopbouw is dan ook echt van kwaliteit.”
De kennis van het team is de laatste jaren fors gegroeid. Gijsbert vertelt: “We hebben regelmatig trainingsdagen waarin we worden getraind door onze leveranciers. Bovendien staan we in nauw contact met hen. Een pompleverancier weet bijvoorbeeld alles over een pomp, dus we kunnen heel snel aan de nodige expertise komen en hebben zelf ook veel kennis. Voor elk onderdeel van de beregening en fertigatie hebben we een achterban aan specialisten, leveranciers en fabrikanten. Dat samenspel is vrij uniek. We kunnen daardoor hele specifieke problemen oplossen.”
Controller fertigatie-unit. Foto: Fruitteeltonline
Ernst vertelde mij vooraf aan het interview dat hun verkoper beregening Arie erbij zou zijn vandaag. Arie heeft veel kennis opgedaan tijdens zijn loopbaan in de chrysantenteelt en merkt op dat je veel kunt leren van andere sectoren. “Van daaruit ben ik echt aan het ontdekken: wat kan ik toepassen in de fruitteelt?” Zo wordt water geven volgens hem nog wel eens onderschat. “Op mechanisch gebied is men wel actief. Maar geen water betekent geen groei. Je kijkt daarbij naar de kwaliteit van het water, het moment van water geven, wat geef je mee in het water, enzovoorts.”
Een anders aspect is volgens hem de bemesting, heeft men hier wel eens goed naar gekeken? Met gerichte kennis en het verdiepen in de materie samen met de huidige techniek is er meer mogelijk dan er vaak gedacht wordt. Het gaat vaak nog een beetje traditioneel, men doet het al jaren zo. Voor fruittelers is daarin volgens Arie nog winst te behalen. Een fertigatieunit van Middelkoop biedt volgens hem voor het meegeven van meststoffen veel voordelen.
Arie en Ernst in de boomgaard van Middelkoop B.V. Foto: Fruitteeltonline
Hoe reageren klanten doorgaans op wat Middelkoop levert? Gijsbert: “Als je mensen spreekt waarvoor we projecten hebben gedaan, dan vinden ze dat we kennis hebben. We doen dus complete fertigatieprojecten, de aanleg gebeurt door derden. Sommige fruittelers leggen het zelf aan maar vragen wel aan ons om een plan. We gaan dan om tafel zitten, we stellen allerlei technische vragen en we kijken samen met de klant naar zijn situatie. Daarna doen we de berekening, stellen het systeem samen en maken een offerte. Eigenlijk verkopen we het ook altijd als we met klanten om tafel zitten, omdat we de kennis in huis hebben.”
Als het plan gekocht is, dan is de nazorg voor Middelkoop ook belangrijk. “Als fruittelers het zelf aanleggen, dan begeleiden we hen ook en komen desnoods kijken op het project. Verder geldt: afspraak is afspraak. En dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet.”
Volgens Arie is het ten slotte van belang dat fruittelers bespreekbaar maken waar ze tegenaan lopen. “Mijn advies aan fruittelers is: treedt eens meer naar buiten. Praat met elkaar en praat met ons, want samen weten we meer. We zijn als organisatie bereid om mee te denken met de fruittelers.”
Heeft u een vraag over beregening of fertigatie en wilt u hier eens over spreken? U bent zes dagen per week welkom om binnen te lopen bij één van de vestigingen in Buurmalsen, Zaltbommel of Werkendam. Liever een afspraak maken? Dat kan ook. U vindt de telefoonnummers op www.stmiddelkoop.nl.
Magazijn Middelkoop B.V. Buurmalsen. Foto: Fruitteeltonline
Nieuwe reportage (1): expertise fruitteelt
St. Middelkoop & Zn BV is een begrip in de Betuwe. Zowel professionals als particulieren weten hun weg te vinden naar de grote bouwmateriaal- en leidingsysteemleverancier die bijna alles heeft. Toch zijn velen niet op de hoogte dat Middelkoop ook heel gerichte expertise voor fruittelers in huis heeft.
Een tweedelige reportage leest u de komende tijd bij Fruitteeltonline.
“Wij verkopen enkel topkwaliteit en A-merken”, vertelt Gijsbert Middelkoop, één van de eigenaars. Sinds het ontstaan in 1970 maakte het bedrijf een flinke groei door. “Oorspronkelijk startte mijn opa met een sloopbedrijf, de materialen die daaruit vrijkwamen werden voor verkoop aangeboden”, vertelt Gijsbert. Omdat sloop relatief duur werd en de vraag naar nieuw materiaal toenam, nam stap voor stap het assortiment toe. In 1998 opende Middelkoop een 2e vestiging in Zaltbommel, in 2014 volgde de derde in Werkendam. Drie vestigingen waar bijna alles op voorraad is.
Vestiging Middelkoop B.V. Buurmalsen, foto genomen langs
perenbloesem van eigen boomgaard. Foto: Fruitteeltonline
Ook veel fruittelers weten hun weg naar het bedrijf te vinden. Gelegen in het hart van de Betuwe is dat ook niet zo vreemd. .”Fruittelers weten dat hier altijd alles is, dat is onze kracht”, vertelt Gijsbert. Uit recente navraag onder klanten blijkt echter dat veel fruittelers niet weten dat Middelkoop ook complete projecten uitvoert. Middelkoop gaat daarom samen met fruittelers actiever op zoek naar efficiëntere oplossingen op het gebied van beregening en innovaties voor de fruitteelt.
Vandaag is verkoop- en marketingmedewerker Ernst van Wijk vanuit zijn vaste standplaats in Zaltbommel naar hoofdvestiging Buurmalsen gekomen, waar ik hem en collega Arie Pannekoek voor het interview ontmoet. Arie is sinds begin 2019 werkzaam bij Middelkoop, na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de chrysantenteelt waar hij ervaring opdeed op het gebied van beregening. Maar hij is niet de enige specialist in huis, diverse van zijn collega’s hebben kennis en expertise op het gebied van fertigatie en beregening.
Medewerkers Ernst (l) en Arie (r). Foto: Fruitteeltonline
“Veel fruittelers blijken niet te weten dat ze ook complete projecten aan ons kunnen uitbesteden”, vertelt Ernst van Wijk. Arie vult aan: “Waarschijnlijk omdat we zo’n breed aanbod hebben. Men komt hier vooral voor materiaal en onderdelen. Maar ook hun complete vraagstuk kunnen ze bij ons neerleggen; het berekenen, intekenen, plannen maken, sparren met fruittelers. We hebben meer oplossingen in huis dan veel fruittelers beseffen. Vandaar ook dat we zeggen: ‘kom maar met je vraag’!”.
Inderdaad zou je het misschien niet denken als je Middelkoop kent. We lopen door de showroom en daarna naar buiten voor een ronde over het buitenterrein. Tot mijn verrassing ligt er naast de grote loods een keurig verzorgde perenboomgaard. “Een hobby van mijn vader”, vertelt Gijsbert. “Het plukken doen wij zelf, een teler uit de buurt doet het spuitwerk. Hierdoor hebben we de mogelijkheid om producten en artikelen te testen. We verkopen producten alleen als het echt werkt.”
Perenboomgaard Middelkoop. Foto: Fruitteeltonline
De zon schijnt terwijl we de boomgaard in lopen. In een schuurtje staat een fertigatie-unit, aan het begin dit jaar door nieuwkomer Arie geïnstalleerd voor het nieuwe seizoen. Ik zie dat Middelkoop zelf de fertigatie op zo’n 30 cm van de grond heeft opgehangen. We lopen door, aan de perenbomen beginnen de eerste bloesemknoppen open te komen. Op een kwart hectare groeit hier voornamelijk Conference en een paar verdwaalde Gieser Wildemannen, Doyenne du Comice en Triumph.
Terwijl we spreken over de connectie tussen Middelkoop en de fruitteelt en ik tussendoor fotografeer, komen er twee kinderen van Middelkoop aanrennen, samen met een nichtje en een vriendje. Of ze ook op de foto mogen? Met mijn liefde voor kinderen en fotografie kan ik geen nee zeggen. “Waar zullen we de foto maken?”, vraag ik. “Bij de bloesem”. We kijken rond. Helaas zit er nog maar weinig bloesem aan de bomen. Eén van de jongens wijst op een struik in de verte die als enige volop in bloei staat. Voor ik iets kan zeggen stuiven ze er vandoor, vliegen over de omheining en rennen naar de struik. Er zit niks anders op. Ik ren erachteraan, klim zo charmant mogelijk over het hek en loop naar hen toe, de kinderen zitten al klaar. “Ietsje dichter bij elkaar”, vraag ik hen. En zo is de volgende generatie Middelkoop plotseling ook onderdeel van de reportage..!
Kinderen bij de bloesem. Foto: Fruitteeltonline
De volgende keer bij Fruitteeltonline: meer over Middelkoop’s specialisme voor de fruitteelt. En een bezoekje aan een gerealiseerd fertigatieproject bij een fruitteler in de buurt.
Vestiging Buurmalsen, direct gelegen aan de Linge.
Foto: Fruitteeltonline
Reportage St. Middelkoop B.V.
Deel 1: mini-artikel fertigatie en (nachtvorst)beregening
(nieuwsbrief 38, 26-10-2018)
Deel 2: op tijd laten adviseren (droogtespecial 16-11-2018)
Deel 2: op tijd laten adviseren
“Over de droogte wordt zeker gepraat”, vertelt groothandel St. Middelkoop B.V. “Vele hectares fruit zijn al voorzien van beregening en fertigatie.” Afgelopen zomer kwamen telers echter in de problemen, met name bij de oudere percelen waar nog geen installatie was aangelegd. U leest het hieronder, evenals de ervaringen van Vissers Fruit uit Ophemert.
“De fruitteelt is qua fertigatie en sproeiers al goed toegerust”, vertelt Michiel Klaassen van St. Middelkoop B.V., groothandel voor o.a. beregeningsinstallaties en pompen, met vestigingen in Buurmalsen, Zaltbommel en Werkendam. “Wat wij afgelopen zomer vooral tegenkwamen, is dat er op het laatste moment nog beregening of fertigatie aangelegd moest worden om de oogst te redden. Daar waren telers bij die veel groepen op één pomp hadden. Door de extreme zomer moesten zij langer water geven per groep en kwamen dus niet op één dag rond.”
Aanleg nieuwe fertigatie. Foto: St. Middelkoop B.V.
Fruittelers moeten zich volgens Middelkoop daarom vanaf het begin goed laten adviseren. “Afgelopen zomer zijn mensen er bewust van geworden dat je het pompsysteem groot genoeg moet houden, zodat je voorbereid bent om altijd genoeg water te kunnen geven. Met de juiste installatie haal je veel meer rendement uit je teelt en heb je minder zorgen.”
Fertigatie. Foto: St. Middelkoop B.V.
Vissers Fruit Ophemert
Vissers Fruit uit Ophemert is een 60 hectare tellend teeltbedrijf, waarvan 45 hectare appels en 15 hectare peren. Hun fertigatie en beregening bestellen zij al jaren bij Middelkoop , waarbij ze standaard met overcapaciteit werken.
Henk Vissers: “Een goed systeem is een noodzaak om met je productie bij de top te horen. Je kwaliteit moet gewoon top zijn. Met beregening bestrijden wij de vorst en eventueel de perenbladvlo. Fertigatie hebben we nodig om de voeding zo goed mogelijk bij de boom te krijgen en te doseren. Het watertekort afgelopen zomer hebben wij met fertigatie goed kunnen aanvullen. Met een relatief geringe hoeveelheid water kun je een groot oppervlakte voorzien. En volledig geautomatiseerd natuurlijk, je stelt het programma in en de pomp doet zijn werk wel.”
Vissers Fruit gaat met zijn plannen altijd naar Middelkoop. “Zij geven advies en maken een tekening om het aan te leggen. De aanleg doen wij zelf, Middelkoop installeert de pomp. Wij kiezen altijd voor overcapaciteit en daar hebben we afgelopen zomer goed gebruik van kunnen maken.” De hoeveelheid overcapaciteit is erg projectgebonden. “Middelkoop berekent hoeveel overcapaciteit nodig is. Verder gebruiken wij een frequentiegeregelde pomp, die gaat dus mee met de vraag. Dat is energiezuiniger. Op een klein stukje geeft hij minder water en verbruikt dus ook minder stroom. “
Foto's: Vissers Fruit
En hoe was jullie oogst dit jaar? “We hebben hele mooie, dikke peren gekregen. Daar hebben we wel over ingezeten want het leek of ze niet groeiden. Maar op het laatst zijn ze geweldig gegroeid. Goed water kunnen geven geeft een enorm verschil, dat uit zich in vruchtgrootte maar ook in kwaliteit. En dus ook heel erg in de prijs.”
Informatie over de mogelijkheden kunt u opvragen bij Michiel Klaassen. Hij is bereikbaar via 0345-572329 (vestiging Buurmalsen) of via beregening@stmiddelkoop.nl.
Met dank aan:
Vissers Fruit
Ophemert
www.vissersfruit.nl
Deel 1: mini-artikel
Middenin de Betuwe levert St. Middelkoop B.V. al vele jaren nachtvorstberegening en fertigatie aan fruittelers. Deze week een mini-artikel, met een doorkijkje naar hun bijdrage aan de droogtespecial binnenkort.
St. Middelkoop moet het o.a. van zijn omvang hebben. Als groothandel in bouwmaterialen en leidingsystemen, met drie vestigingen in Buurmalsen, Zaltbommel en Werkendam en daarnaast een webshop, is het bedrijf goed bereikbaar en kan snel leveren. “We hebben heel veel op voorraad”, vertelt Michiel Klaassen, verkoper leidingsystemen. Fruittelers weten hen dan ook te vinden voor advies en aanleg van fertigatie en (nachtvorst-)beregening. “Van A tot Z! Door Middelkoop geregeld…” vertelt de website. Hun assortiment biedt leidingen en koppelstukken, automaten en pompen, druppelslangen en kranen, en vele zaken meer.
Regelmatig komen fruittelers langs met een tekening en laten hun nieuwe installatie inderdaad van A tot Z regelen. Middelkoop adviseert, rekent uit en begeleidt ook op locatie indien gewenst. “Fruittelers die gaan uitbreiden en op zoek zijn naar een begroting, nodigen we uit om nu alvast bij ons langs te komen voor een offerte op maat. We adviseren, zoeken samen met de klant uit wat de beste aanpak is en stellen een plan voor hen op. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. Klanten kunnen daarbij rekenen op persoonlijk advies en een team dat voor hen klaar staat.”
Binnenkort in de droogtespecial: “Fruittelers moeten zich bij nieuwe installaties vooraf goed laten adviseren”. En de ervaringen van één van St. Middelkoop’s klanten.
St. Middelkoop B.V.
Lingedijk 7
4197 HA Buurmalsen
T: 0345-572329
E: beregening@stmiddelkoop.nl
W: www.stmiddelkoop.nl