Munckhof
Munckhof: bezig met bestrijden ziektebron in boomgaard
Munckhof’s nieuwe eigenaars, Han Smits en Henri Michiels, zitten inmiddels alweer bijna twee jaar aan het roer. Ik bezocht hen op hun bedrijfsadres in Horst, Limburg. We keken terug en vooral vooruit. Een tweedelige reportage, waarin als eerste de innovaties rondom Munckhof’s spuitmachine aan bod komen.
Ze zijn inmiddels goed ingeburgerd in de fruitteelt. Han is vooral operationeel actief, hij is het ‘gezicht’ van Munckhof en de man van de verkoop. Henri beweegt op de achtergrond en richt zich op innovatie, het verkennen van mogelijkheden en deze uitwerken, en het opdoen en borgen van kennis. Wat zijn volgens hem op dit moment de belangrijkste groeimogelijkheden in de fruitteelt?
Henri: “Er is veel vraag naar vernieuwing en verbetering van efficiëntie. Dat komt door het groeiende tekort aan arbeidskrachten en het zo min mogelijk willen belasten van het milieu. De tijd dringt en er moeten enorme slagen gemaakt worden.” Volgens Henri is het cruciaal dat dit niet gebeurt op basis van emotie en historie, maar op basis van meetresultaten: insectgroei, bladdepositie, opbrengst per boom, enzovoorts. “De emotie en de ervaring die vaak al generaties van vader op zoon is overgedragen, moeten zeker niet uitgevlakt worden. Maar het meten, werken met datakaarten en dergelijke, zullen in de toekomst leidend worden. Daarmee kun je nog efficiënter meten en sturen per meter in plaats van per hectare.” Zelf heeft Henri bijna 30 jaar ervaring in de procesapparatuur binnen de voedingsindustrie. De benodigde innovaties in de fruitteelt passen dan ook in zijn straatje.
Belangrijk vindt hij dat ze daarbij nauw samenwerken met telers om te kijken waar nog slagen gemaakt kunnen worden. “Het zijn vaak maar kleine aanpassingen die voor verbetering zorgen. Vooral als deze zijn gebaseerd op meetresultaten. Onze vraag is steeds: hoe kunnen we zorgen voor meer rendement voor de telers? Dit vergt een nauwe samenwerking met fruittelers, leveranciers, Universiteit Wageningen, adviseurs en specialisten. Hier halen wij weer onze kennis uit.”
We praten een tijdje door. Ik kom erachter dat de firma Munckhof één van de eersten was die een spuitsysteem voor de fruitteelt leverde, zo’n 80 jaar geleden. Ook vonden zij 50 jaar geleden de PLUK-O-TRAK uit; hierover later meer. Munckhof heeft met 135 jaar ervaring een stevige basis, volgens beide directeurs is dit een belangrijke kracht van het bedrijf. Dat geldt ook voor hun service. “Wij leveren wereldwijd, Nederland is zo’n 10 procent van onze totale markt. Vrijwel alles maken we zelf en alle belangrijke onderdelen hebben we op voorraad. Onze betrouwbaarheid en servicegraad maken ook dat onze machines een hoge inruilwaarde hebben. Dagelijks gaan zo’n 20 pakketten met onderdelen vanuit ons bedrijf de wereld over, in de meeste gevallen heeft men het binnen 24 uur in huis. We leveren voor machines die soms al 20 jaar geleden zijn gekocht.”
Innovatie
De spuitmachine van Munckhof komt ter sprake. Welke ontwikkelingen zijn hier gaande? “Het eerste is dat we samen met Universiteit Wageningen onderzoeken hoe we de emissie tot nul kunnen reduceren. We hebben ontdekt dat grove druppels met Venturi nozzles de beste resultaten geven. Verder werken we met een lage druk, dit zorgt voor minder nevel en drift.” Telers kunnen hier volgens hem grote voordelen uit halen, ook is het beter voor het milieu. Hij vervolgt: “Deze aanpassingen doen we zoveel mogelijk op basis van metingen: wat komt er op het blad, welke insecten en schimmels ontstaan er gedurende het seizoen en wordt dit meer of minder bij een bepaalde manier van spuiten? Dit testen we met verschillende instellingen en spuittechnieken. Er lopen testprogramma’s in België, Spanje en ook Duitsland.”
Een andere innovatie waar Munckhof aan werkt, is om tijdens het spuiten data te verzamelen, zoals de hoeveelheid bloesem en de verwachte oogst. Dit wordt gekoppeld aan GPS om datakaarten te maken. “Zo kan exact worden bepaald wat waar gespoten moet worden en met welke druk en middelen. En kan de teler dus ook exact bepalen waar hij kan reduceren.”
Volgens Han is voorspelbaarheid de grootste uitdaging waar we nu voor staan in de fruitteelt. “Ik heb lang in de graanhandel gezeten en geleerd hoe belangrijk dit is. Dat doe je door meten en door jaren met elkaar te vergelijken. Voorspelbaarheid helpt om je verdiencapaciteit te bepalen en hoe je gedurende de groei kunt bijsturen. In de fruitteelt gebeurt nu veel op basis van gemiddelden, bijvoorbeeld 60 ton per hectare. Maar het kan zijn dat die ene hoek meer oplevert dan de andere. Daar kun je op inspelen. Wij willen onze machines inzetten om deze gegevens te verzamelen.”
Hij vervolgt: “Wij gaan gedurende de komende jaren een digitale koppeling maken tussen onze spuiten en de PLUK-O-TRAK. Dit geeft de teler straks de kans om heel nauwkeurig en van week tot week de groei te monitoren en te optimaliseren, de ziektes gericht te bestrijden, maar zeker zo belangrijk: op de PLUK-O-TRAK kunnen wij de oogst straks op boomniveau registreren en volgen tot aan de sorteerlijn. Deze gerichte oogstregistratie geeft de teler direct informatie over de verdiencapaciteit tijdens het oogsten en inzicht in zijn behandeling voor het opvolgende jaar. Dit zijn de eerste intredes van precisiefruitteelt. Hierin is Munckhof uniek.”
Tijdens ons gesprek komt ook de spuittechniek ter sprake. Henri vertelt hierover: “Het is bekend dat de top van de boom de grootste risicobron én kans vormt. Veel insecten en ziekten ontwikkelen zich op deze plek in de boom. Maar daar komt juist te weinig middel terecht, omdat de meeste machines schuin van onderen spuiten en met een te fijne nevel, waardoor veel verlies optreedt. Het antwoord is net boven de top sproeien met grove druppels en weinig luchtdruk. Het middel valt dan op het blad. Het mooie van het Munckhofsysteem is dat we een luchtzaksysteem hebben die in hoogte verstelbaar is. Deze kun je heffen en dus zoveel mogelijk horizontaal bovenin de boom spuiten.”
Het voordeel voor de telers is een betere depositie op het blad, dus minder ziektes en meer opbrengst en kilo’s. “En het taakkaartgericht spuiten draagt hier dus aan bij, met een goede nauwkeurige GPS. Dit staat hoog op onze activiteitenlijst. Echte besparing valt te behalen door veel gerichter te spuiten. Bijvoorbeeld alleen de haarden van schurft of via dronebeelden de haarden van een perenknopkever opzoeken en hiertegen spuiten.” Ook het bespuiten van bloesem kan volgens hem gerichter. Dronebeelden meten bijvoorbeeld de dichtheid van de bloesem, waarna via taakkaarten gericht wordt bespoten.
Het is nu 1,5 jaar geleden dat Han en Henri de firma Munckhof overnamen. Ze zijn ambitieus van start gegaan met innovaties en precisiefarming. Tegelijk heeft het duo er nu bewust voor gekozen om eerst de basis te versterken. “Onze huidige machines maken we oerdegelijk. Er zit een nieuwe besturing op de bestaande machines, met degelijke Duitse kwaliteitscomponenten. Ook hebben we een betrouwbare automatiseerder uit de agrisector gevonden die in als partner staat is om met ons mee te groeien. Wie Munckhof koopt, koopt betrouwbaarheid. Dat zijn we allereerst verder aan het versterken.”
De volgende keer maken we een wandeling door Munckhof’s fabriekhal én besteden we aandacht aan Munckhof’s PLUK-O-TRAK ‘the original’, want die bestaat dit jaar 50 jaar. Bezoek Munckhof aankomende week op de Fruitteelt Vakbeurs in Houten. U vindt hen in stand 13.
60% brandstofbesparing door nieuwe flowregeling op de VariMAS 3-rijen van Munckhof
Munckhof Fruittech Innovators innoveert haar VariMAS spuittechniek continu. Ze werkt daarvoor onder andere samen met Wageningen University & Research (WUR). Zo verbeterde Munckhof onlangs haar nieuwe flowregeling voor haar VariMAS 3-rijen met als doel het brandstofverbruik tijdens het spuiten te reduceren.
Onderzoek door WUR laat zien dat deze verbetering een brandstofbesparing van 60% ten opzichte van traditionele spuitinstallaties (dwarsstroomkap) oplevert. Dat komt neer op een besparing van 3,3 liter per hectare per spuitbeurt.
Spuiten met een lage druk en laag luchtvolume bij een laag toerental
Tot nu toe werd aangenomen dat spuiten met een hoge druk en 400 tot 540 toeren per minuut, een ideaal spuitresultaat oplevert. Bij dit toerental wordt er met meer druk en met veel lucht door de spuitinstallatie geblazen. Het gevolg is een fijne nevel, meer drift en een fijnere bladbedekking. Munckhof voerde samen met WUR onderzoek uit naar het spuiten met een lage luchtdruk en een lager luchtvolume. Doel van het onderzoek is het reduceren van spuitmiddelen en het verbeteren van de bladdepositie (hogere waarden in micro-ltr/cm2).
Munckhof ontwikkelde daarvoor een nieuwe flowregeling die bestaat uit een combinatie van enkele nieuwe spuittechnieken van de VariMAS. Zo is er door extra behandelingen meer aandacht voor de hoogteverschillen in de top van de boom. Andere optimalisatiepunten in de spuittechnologie richten zich op het verlagen van het aantal schadelijke insecten en schimmels. Deze onderzoeken resulteerden eerder al in een driftreductie van 99,5%, meer depositie in de broek (onderin), het midden en de top van de boom en een mogelijke besparing op de spuitmiddelen van 20% tot 50%.
Nieuw onderzoek door WUR laat zien dat de nieuwe flowregeling van Munckhof Fruit Tech Innovators nu ook een brandstofbesparing van 60% oplevert, ten opzichte van traditionele spuitinstallaties (onder andere de dwarsstroomkap). Bij de nieuwe spuitstrategie wordt gespoten met een toerental dat iets lager ligt dan de tot nu toe gebruikelijke ondergrens. Door de lagere druk en het lagere luchtvolume ontstaat er een laag toerental op de aftakas.
Meer informatie
De VariMAS is ontwikkeld in samenwerking met fruittelers om aan de vraag naar een hoge spuitcapaciteit te voldoen. De VariMAS is leverbaar in een uitvoering voor 1 en 3 rijen.
Meer informatie over brandstofbesparing via de nieuwe flowregeling voor de VariMAS-systemen is verkrijgbaar bij Munckhof Fruit Tech Innovators via info@munckhof.org, www.munckhof.org of 0031 (0)77 3981001.
Munckhof: Nieuwe telapplicatie voor Pluk-O-Trak
Hulpmiddel bij het verbeteren van teelt- en plukprestaties
Munckhof is een vertrouwde naam met een paar nieuwe gezichten én ontwikkelingen. Op de Fructura-beurs, welke vandaag om 16u begin in Hasselt (België), presenteert zij haar nieuwe Pluk-o-Trak met innovatieve telapplicatie.
Munckhof Fruit Tech Innovators presenteert tijdens de Fructura in Hasselt een automatische telfunctie voor haar Pluk-O-Trak. De innovatie voor het geavanceerde oogstsysteem van Munckhof telt automatisch de geplukte vruchten per oogstmedewerker en rij.
Pluk-o-Trak. Foto: Munckhof
Met de nieuwe applicatie kunnen fruittelers de plukprestaties en oogstopbrengsten verder verbeteren. De nieuwe telfunctie is verkrijgbaar voor de hoge capaciteit en compacte Pluk-O-Trak M-Topline.
50% arbeidsbesparing en 50% minder beschadiging door inzet Pluk-O-Trak
De Pluk-O-Trak van Munckhof is een veelzijdige oogsthulp die ingezet wordt om snel, efficiënt en ergonomisch fruitsoorten te plukken zoals onder andere appels, peren, citrusvruchten en kersen. Plukmedewerkers kunnen met het oogstsysteem werken vanaf de grond of via de horizontaal en verticaal beweegbare oogstplateau’s tot maar liefst vier meter hoogte.
Plukmedewerkers leggen het fruit op smalle beweegbare transportbanden waarna het fruit automatisch voorzichtig in de kisten wordt gelegd. Fruittelers besparen met de Pluk-O-Trak 50% aan plukarbeid en verminderen bovendien beschadigd fruit met 50%. De Pluk-O-Trak bewijst verder haar dienst als arbeidsbesparende en ergonomische hulp bij het snoeien, uitdunnen en het werken aan de hagelnetten. Tijdens deze werkzaamheden kan met het oogstsysteem van Munckhof, 35% aan arbeidskosten worden bespaard.
De Pluk-O-Trak is gebruikersvriendelijk zodat nieuwe plukploegen snel aan de slag kunnen. Het systeem kent lage gebruikerskosten door de lange levensduur, lage onderhoudskosten en het lage energieverbruik.
Fruitopbrengsten, plukprestaties en kwaliteitsverschillen optimaliseren
Nieuw voor de Pluk-O-Trak is de innovatieve telapplicatie die automatisch het aantal stuks fruit telt dat wordt geplukt. Via een gebruiksvriendelijke applicatie kunnen fruittelers eenvoudig real time, per uur, per dag of per week het aantal geplukte vruchten analyseren. De appeltelapplicatie geeft de exacte locatie van de Pluk-O-Tra en het aantal vruchten per rij of oogstemedewerker weer. Alle data zijn via duidelijke overzichten af te lezen vanaf een mobiele telefoon, tablet of PC.
Telapllicatie voor Pluk-O-Trak eenvoudig af te lezen
via mobiele telefoon, tablet en laptop
Doelstelling van de nieuwe applicatie is fruittelers te helpen hun fruitopbrengsten, plukprestaties en kwaliteitsverschillen te optimaliseren.
Meer opbrengsten
De Pluk-O-Tra is geschikt voor heuvelachtig, drassig en rotsachtig terrein en verkrijgbaar in uitvoeringen voor 4 tot 6 medewerkers. Door koppeling met de kistendrager kunnen tot 16 kisten worden meegedragen. De ledverlichting maakt de Pluk-O-Trak ook ’s nachts inzetbaar. De Pluk-O-Trak is nu ook leverbaar met veel minder V-snaren en een in snelheid regelbare aandrijving van de afvoerbandjes door elektromotoren.
De komende dagen, van 30-11 t/m 2-12, kunt u de Pluk-o-Trak komen bekijken op Fructura. U vindt Munckhof in stand D12. Of neem contact op met Henri Michiels via +31-(06)-53192442.
Munckhof Fruit Tech Innovators
Venrayseweg 126 C
5961 AJ Horst (NL)
Tel. +31 77 398 1001
info@munckhof.org
www.munckhof.org