Agricom
Agri-Com: nieuwe ‘Merlin’ voor veranderende wensen telers
Vandaag leest u deel twee van de driedelige reportage van Agri-Com uit Langbroek bij Utrecht. Zoals ik de vorige keer al had genoemd, heeft Agri-Com een nieuwe machine. Deze keer is het dan zover: u leest over de ‘Merlin’, de verzorgingshoogwerker waarvan er in de testfase al direct twee zijn verkocht.
Schoonzoon Olaf Vernooij van Agri-Com vertelt: “Bijna 25 jaar geleden zijn we in samenwerking met Boreco begonnen met het ontwikkelen, produceren en verkopen van hoogwerkers voor de fruitteeltsector. Wij proberen al vanaf het begin als bedrijf dicht bij de fruitteler te staan. Door goed te luisteren naar de wensen en te kijken welke ontwikkelingen de sector doormaakt, werken we steeds aan de ideale machine voor dat moment.”
Foto: Agricom
Zo introduceerde Agri-Com 23 jaar geleden de hoogwerker “Standaard” die opgevolgd werd door de Galaxy, en later de Onyx. In 2012 kwam de elektrische Titan, gevolgd door de Orion vanwege het toenemende aantal hagelnetten en de vraag om een machine voor het openen en sluiten van de netten. Olaf vervolgt: op dit moment zien we een andere ontwikkeling in de sector. Kwaliteit is echt een ding geworden voor het fruit, om nog goed te kunnen verkopen moet er goed worden geteeld. Dit vraagt om veel verzorgingswerkzaamheden. En doordat de bedrijven vaak te groot zijn voor de fruitteler om alleen te bewerken, zijn er goede medewerkers nodig. Maar deze zijn schaars en arbeidskracht is duur.”
Zelf maakt Olaf regelmatig mee dat fruittelers op zoek zijn naar goed personeel. Mensen aantrekken is één, mensen behouden is twee. Salaris is van belang, maar ook een prettige werkomgeving. Voor zowel teler als medewerker is daarom de Merlin ontwikkeld, een elektrische verzorgingsmachine die voor iedereen een prettige werkplek creëert.
Foto: Agricom
Olaf: “De Merlin is echt bedoeld voor verzorgingswerkzaamheden: dunnen, snoeien en aanbinden. Plukken kan ook maar dat is niet de insteek. De machine is uitgevoerd met de mogelijkheid om naar verschillende versnellingen te schakelen om de ideale werksnelheid te halen en rijdt tussen 50 meter en 5 kilometer per uur. Deze versnellingsfunctie geeft de machine een goede speedcontrol. Onder allerlei omstandigheden (zoals grote molshopen of takken) houdt hij dezelfde snelheid, juist voor die wisselende omstandigheden is de machine ideaal. Verder is hij uitgevoerd met de mogelijkheid tot wegtransport middels een koppelfunctie voor achter de tractor.”
Agri-Com is teruggevallen op het driewielprincipe voor een gelijkmatige belasting van de grasmat. De Merlin is uitgevoerd met een automatisch stuursysteem op basis van een ultrasoon of ultrataster. Hij is ter plekke handmatig in hoogte verstelbaar dankzij een spindel. Verder is de werkhoogte variabel van 30 cm tot 1.50 meter plateauhoogte. “De praktijk laat iedere keer zien dat als je rijdend werkt, met een continue snelheid, je een hogere efficiency behaalt dan wanneer je dat lopend met stopmomenten doet.”
Met de nieuwe Merlin speelt Agri-Com bovendien in op een andere behoefte. “Energie is steeds meer een thema. Daarom kan de Merlin uitgevoerd worden met zonnepanelen die gelijk als dak functioneren. Daarmee zal hij ook op de Fruitteelt Vakbeurs in Houten staan.
Afgelopen nazomer heeft de Merlin al proefgedraaid op twee bedrijven en is de speed control uitvoerig getest. De machine heeft de eerste tests goed doorstaan, zelfs zo goed dat de eerste twee machines al zijn verkocht. Wat maakt volgens Olaf dat de machine zo goed aanslaat? “We luisteren naar de markt en staan dichtbij de markt, sommige mensen kennen we al 25 jaar. Onze machines komen vaak voort uit hun vragen. De klanten die de machine hebben getest waren heel tevreden over de Merlin en het feit dat hij onder wisselende omstandigheden een gelijke snelheid houdt. Daarbij is hij heel erg sterk.”
Bij Agri-Com is men enthousiast over de machine. “Het is bijzonder dat er al twee verkocht zijn terwijl hij nog niet in productie is. We denken met deze machine weer een noviteit bij veel bedrijven te kunnen plaatsen. Ik denk dat fruittelers voor zichzelf en hun medewerkers met deze machine echt een prettige werkplek kunnen creëren.”
Op de Fruitteelt Vakbeurs in Houten is de nieuwe Merlin te bekijken in stand 86 van Agri-Com. Kom dus een drankje doen en kom zelf kijken! En mocht u er onverhoopt niet kunnen zijn, lees dan over een tijdje het laatste deel van deze driedelige serie, waarin we een bezoek brengen aan de fabriek van Boreco.
Meerwaarde hoogwerker voor snoei
SNOEISPECIAL - nieuwsbrief 46 (19-11-2019)
Vandaag leest u deel 1 van de driedelige serie van Agricom die dit najaar in de nieuwsbrief verschijnt. We gaan daarvoor binnenkort een kijkje nemen in hun fabriek en krijgen onder andere de primeur van een nieuwe machine. Vandaag vertelt Olaf Vernooij van Agricom over de meerwaarde van een hoogwerker tijdens de snoei.
We staan weer aan de vooravond van het nieuwe snoeiseizoen. Elk jaar weer is dat een grote maar ook belangrijke klus, het is immers de eerste aanzet tot een goede oogst. Agricom was eind jaren ’90 de eerste in Nederland die een hoogwerker op de markt bracht om deze klus aanzienlijk te verlichten. Olaf neemt ons een stukje mee terug in de tijd en vertelt hoe dat ging.
Olaf: “Eind jaren ’90 kwam pas de echte intensieve fruitteelt. Dat was ook het moment dat wij een zelfrijdende hoogwerker op de markt brachten. Dat was nog een eenvoudig systeem: rijden, stoppen en snoeien. Qua tijdsbesparing was dat een enorme verbetering ten opzichte van het werken met een trap. En zeker ook qua ergonomie.”
De volgende stap was een kruipversnelling en een automatisch stuursysteem. Zowel de Galaxy als later de Onyx werden hiermee uitgerust. “Deze techniek in combinatie met een start-/stopknop zorgt voor een ideale mogelijkheid tot een continue prestatie”, legt Olaf uit. Hij maakt de vergelijking met een sorteerlijn: als je steeds de lijn stilzet en leeg raapt voor je verder gaat, kost dit veel meer tijd. Zo is het ook met snoeien. “Het moment van stilstand moet je eruit halen. Daarmee kun je een nog grotere prestatie halen.”
Hoogwerker Onyx. Foto: Agricom
Hij deelt een mooi praktijkvoorbeeld. “Een aantal jaar geleden hebben we een proef uitgevoerd bij een fruitteler met veel v-hagen. Deze man was nog niet zo overtuigd van het nut van onze Onyx hoogwerker voor het koppen snoeien. We stelden hem toen voor om het te testen. Eerst heeft hij een week gesnoeid met een trap, daarna met de hoogwerker. Hij hield de tijd steeds precies bij. Per hectare bespaarde hij ongeveer 30 uur als hij met de hoogwerker snoeide. Toen was de keuze snel gemaakt."
Het belangrijkste doel is volgens Olaf dan ook de arbeids- en kostenbesparing. “Voor de meeste mensen is dat de belangrijkste reden om een machine aan te schaffen. Daarbij: de kosten van arbeid worden alleen maar hoger, dus elk uur dat je bespaart wordt steeds meer waard. De snoei is daarbij heel belangrijk, want het is de langste periode van het fruitteeltproces.” Maar ook de ergonomie wordt volgens hem steeds belangrijker. “Mensen werken tot steeds latere leeftijd door. Een goede werkhouding wordt steeds meer van belang om dit goed te kunnen blijven doen.”
Hoogwerker Titan (foto: Agricom)
In 2013 ontwikkelde Agricom haar eerste elektrische hoogwerker: de Titan. Volgens Olaf liggen de voordelen voor de hand. “Het grootste voordeel is de stilte. Voor fruittelers is dat vaak de belangrijkste reden om voor zo’n machine te kiezen, het werkt veel prettiger. Ze horen zelfs wel eens van mensen terug: “Het is een feest om op de Titan te snoeien”.
Het continu werken, de ergonomische voordelen en ook het elektrisch rijden verhogen het plezierig werken. Dat is niet alleen prettig voor de teler, maar ook voor het felbegeerde personeel. “Goed personeel vinden en binden is steeds meer een probleem. Met dit soort machines kunnen fruittelers hen denk ik een prettige werksfeer bieden en daarmee ook makkelijker medewerkers aantrekken en behouden.”
Hoogwerker Orion (foto: Agricom)
Ondanks de duidelijke voordelen is de aankoop van een hoogwerker vaak een drempel voor telers. En dat is volgens Olaf logisch, het blijft een investering. Wel hoort Agricom na een aankoop vaak terug: ‘had ik het maar eerder gedaan’. Ik vraag Olaf hoe het eigenlijk zit met leasen? “Dat kan bij ons ook en we zien dat ook toenemen. Vroeger was dat ‘not done’ maar dat is er nu wel af, het wordt tegenwoordig meer geaccepteerd. Wij bieden deze mogelijkheid nu vier jaar. Het eerste jaar was er één klant die wilde leasen, nu zijn het er al 15-20.
Een nieuwtje is dat Agricom bezig is met een nieuw type hoogwerker, die de naam ‘Merlin’ gaat krijgen. Deze zal geheel elektrisch werken. Volgens Olaf zullen bovengenoemde aspecten van tijdsbesparing en ergonomie hierin nog meer naar voren komen.
Als de machine binnenkort klaar is, dan gaan we een kijkje nemen in de fabriek van Agricom. U leest het uiteraard als eerste in Fruitteeltonline. Heeft u ondertussen al een vraag aan hen? Bezoek hun website www.agricom.nl of neem contact op via +31 – (0)343 56 20 36 of info@agricom.nl.
Contactgegevens
Agricom
Doornseweg 83
Langbroek (NL)
T: +31(0)343 652036
E: info@agricom.nl
W: www.agricom.nl