AR Plant
AR Plant & CropSolutions:
met Fysium het hele seizoen stevige, sappige appels
Om appels over een lange periode te kunnen verkopen is een goede bewaarbaarheid noodzakelijk.
Niet alleen in de koelcel willen we stevig en mooi fruit zien, maar zeker ook in de supermarkt en op de fruitschaal.
Jeroen (links) en René Wellner. Foto: AR Plant
Met Fysium heeft u een uniek middel in handen om het uitstalleven van appels te verlengen. Jeroen en René van Fruitbedrijf Wellner zijn enthousiast:
“De behandeling met Fysium was een groot succes. Mede door de krachtige werking hebben wij onze appels goed kunnen vermarkten.”
Klik hier voor meer informatie
Toepassing sporenmix 'Solufert Micro'
Special 'bemesting', nieuwsbrief 8 (1-3-2019)
In de fruitteelt wordt het belang van spoorelementen steeds meer onderkend. De toepassing ervan is echter niet altijd eenvoudig. AR Plant herkende de behoefte aan een laagdrempelige oplossing en ontwikkelde samen met het CAF en Crop Solutions een nieuwe, samengestelde meststof: Solufert Micro. Fruitteeltonline sprak met hen.
Henny Vermeulen van AR Plant: “In de fruitteelt zien we steeds meer het belang van spoorelementen. Borium en molybdeen bijvoorbeeld hebben een positief effect op de vruchtzetting. Dit zagen we terug in de CAF zettingsproef op Wellant afgelopen jaar. We zien dan niet voor niets dat producenten van biostimulanten gericht op zetting deze spoorelementen toevoegen. Ook zijn er spoorelementen welk een plantversterkende werking hebben, bijvoorbeeld silicium. Mangaan is een element wat in het fruit gerelateerd wordt aan bladgroen en grondkleur, veelal geeft dit element naast ijzer problemen op gronden met een hoge pH waardoor inzet van bladvoeding een must is. Zoals de naam al zegt, zijn spoorelementen maar in kleine hoeveelheden nodig in een boom.”
Die kleine hoeveelheden kunnen de toepassing van spoorelementen complex maken. Joris Wisse van het CAF: “Veel telers zijn op zoek naar een product wat makkelijk en veilig is. Er kan twijfel bestaan of de meststof kan worden bijgemengd en de werking van het spuitmiddel niet verloren gaat. Daarbij is het niet eenvoudig om met allerlei verschillende spoorelementen te werken. Zeker omdat de bedrijven groeien en fruittelers steeds vaker met personeel werken. De nieuwe medewerker met spuitlicentie moet het middel ook kunnen toepassen.”Om deze reden ontwikkelde Crop Solutions afgelopen najaar een vaste sporenmix-bladmeststof, genaamd ‘Solufert Micro’. Vermeulen: “Het is ideaal om een vaste mix aan een bespuiting toe te voegen en hiermee te voorzien in de basisbehoefte van de boom.
Solufert Micro. Bron: CropSolutions.eu
Vanuit Crop Solutions is Solufert Micro daarom speciaal ontwikkeld voor het fruit. Deze meststof bevat naast 6,7% stikstof ook 16% kali, 5% magnesium, 16,8% zwavel, 2,3% mangaan, 1,1% borium, 1,2% zink, 0,8% koper, 1,7% ijzer en 0,02% molybdeen. Het voordeel is dat deze uitgebreide vaste meststof eenvoudig voorziet in de basisbehoefte van de gemiddelde fruitboom.”
Vanwege het ijzergehalte in de meststof op appel adviseert AR Plant vlak na de bloei op te letten met doseringen en slechte spuitomstandigheden. “Het voordeel van het ijzer is dat zowel appel als peer hier dankbaar gebruik van maken. Ons advies is om deze meststof voor en na de bloei te combineren met uw bespuitingen in een dosering van 1-3 kilo per ha.”
Solufert Micro wordt aangeboden in poedervorm en past daarom qua prijs en kwaliteit goed voor de fruitteelt. Fruittelers die graag meer willen weten, kunnen contact opnemen met AR Plant via het nummer 0418-655944.
Interview bio-special: "Wij willen ondersteuning zijn"
Bio-special nieuwsbrief 10 (14-4-2018)
AR Plant, onderdeel van Agruniek Rijnvallei, biedt biologische telers graag een zo compleet mogelijk pakket qua product, advies en begeleiding. De Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) ondersteunt hen hierin, en heeft zich de laatste jaren eveneens meer toegespitst op de bio-teelt. Fruitteeltonline sprak met Cees Westbroek, vertegenwoordiger bij AR Plant en medeverantwoordelijke voor het bio-programma voor de fruitteelt. Ferdy Tolhoek van CAF vult zijn verhaal aan.
“Je kan wel biologisch telen, maar dat wil nog niet zeggen dat je al meteen een biologische teler bent”, geeft Westbroek aan. “Het duurt 5-6 jaar voordat je je eigen processen in de boomgaard doorhebt en onder controle hebt.” Telers die omschakelen naar biologische teelt, krijgen te maken met een boomgaard waardin de biologie nog niet optimaal is. Ook kunnen er nieuwe plagen opduiken. “Het is een dynamisch geheel. Daar willen wij een ondersteuning in zijn.”
Sinds 4-5 jaar neemt Cees Westbroek een kentering waar, en ziet een langzame toename aan fruittelers die omschakelen naar biologische teelt. “Soms gaat het ineens hard, dan zie je bedrijven met 10-20 hectare ineens overgaan, mede aangewakkerd door de markt. Maar er zijn ook bedrijven die een nieuwe uitdaging zoeken en niet op de huidige manier verder willen. Het gaat niet om grote aantallen bedrijven, maar de tendens is zichtbaar.”
Ook het aantal telers dat omschakeling overweegt, neemt toe. “Ook hierin bieden we ondersteuning. Ons eerste advies is altijd: volg een bio-cursus bij Gerjan Brouwer van Delphy. Is men dan nog steeds overtuigd, dan kunnen we indien gewenst verder begeleiden. We informeren telers ook over de financiële gevolgen. De eerste 3 jaar kunnen pittig zijn. Een bedrijf moet er bij aanvang zo goed mogelijk voor staan.”
AR Plant ziet het als haar taak om telers hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Zes vertegenwoordigers staan de telers terzijde. Westbroek is medeverantwoordelijk voor het uitzetten van de hooflijnen wat betreft het bio-programma.
“Zelf heb ik altijd al geprobeerd met zo min mogelijk chemie het beste resultaat te krijgen. Je moet de natuur z’n werk laten doen. Opvallend is dat een aantal plagen in de bio-teelt niet of nauwelijks voorkomt. Denk aan zwartvruchtrot, ook perenbladvlo is hier zelden een probleem. Je vraagt je dan af: wat doet de reguliere teelt verkeerd? Of hoe werken die processen en kan ik dit ook in de andere teelt terugbrengen?”
Samen met zijn collega Ruben van Kraaij is Westbroek verantwoordelijk voor het biologische middelenpakket van AR Plant en de communicatie hierover naar telers toe. “Er is een lijst van vooral meststoffen waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat een middel is toegelaten, betekent nog niet dat het effectief is. AR Plant voert alleen producten die we zelf getest hebben. Dit doen we in samenwerking met de CAF, die deze tests voor ons uitvoert. Denk aan bespuitingen en dergelijke. Advies moet gebaseerd zijn op fundamenteel onderzoek, zodat de positieve kanten maar ook de risico’s in beeld zijn. Wij brengen vervolgens de resultaten van CAF in de praktijk.”
Gesprek met CAF
Aanvullend sprak Fruitteeltonline met Ferdy Tolhoek, verantwoordelijk binnen CAF voor het onderzoek rondom o.a. de biologische teelt. “Sinds vorig jaar zijn de we met bio-teelt gestart, met name omdat er steeds meer naar gevraagd werd. Zelf heb ik er ook een klik mee omdat biologische telers heel doordacht naar hun teelt kijken. Hoe zitten aspecten in elkaar, hoe kunnen we dit aanwenden? Je ziet steeds meer aspecten vanuit de bio-teelt die we vanwege de wijzigingen in het middelenpakket, ook in de gangbare teelt kunnen toepassen. Dit sprak mij aan, je kunt veel van deze teeltwijze leren. Ook het feit dat ze heel kritisch kijken naar de processen in de natuur om nog gerichter te handelen. Te denken aan het voorkomen van antagonisten en plantweerbaarheid.”
De veranderingen in het middelenpakket vormen volgens Tolhoek een uitdaging. Hij noemt als voorbeelden de beperkingen in zwavelgebruik en alternatieven voor minerale olie. Toch ziet hij ook dat de onderzoeken interessante resultaten opleveren. Ze voeren deze zo realistisch mogelijk uit. “We doen proeven, leggen veldjes aan en beschikken over een professionele proevenspuit. We doen het onderzoek zo goed en echt mogelijk. Dit seizoen maakt biologische teelt in toenemende mate deel uit van ons onderzoeksprogramma. Hopelijk komen hier interessante resultaten uit voort!”
Inmiddels gaat CAF het 3e jaar van biologisch onderzoek in. Samen met CAF wil AR Plant de biologische sector als partner terzijde blijven staan en hen in alles ondersteunen om een goede bedrijfsvoering te doen. “Onze stelregel is: we leveren een compleet pakket. We kunnen ondersteuning geven, ook in advies. Dit gaat altijd in samenspraak met de telers en hun ervaringen. Zo houden we elkaar scherp om tot beste resultaat te komen.”
AR Plant team Fruitteelt:
Antonie de Kruijff - Ad van Krieken - Cees Westbroek
Jeroen Grauss - Ruben van Kraaij
Contact:
Zandweistraat 20
Waardenburg
Postbus 610
6700 AP Wageningen
T 0418-655944
F 0418-655940
E plant@argroep.nl