D-Day! Erop of eronder
Publicatiedatum 25 april 2024
D-Day! Erop of eronder
Het is vandaag D-day! Vanavond laat wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het besluit van Minister Adema om Tracer en Exirel dit jaar niet toe te staan in de kersenteelt. Omdat dit de doodsteek betekent voor de Nederlandse kersenteelt, met alle gevolgen van dien, hebben 60 vrouwelijke kersentelers zich verenigd in de hoop de plannen te kunnen keren.
Uitnodiging
Een flinke delegatie is, samen met afgevaardigden van onder andere de NFO, vanmorgen strijdvaardig naar Den Haag getrokken. De dames hebben de landbouwwoordvoerders aangesproken en per ansichtkaart uitgenodigd voor een kersenparty. Janny Verschure, een van de deelnemers, vertelt dat niet iedereen de uitnodiging aannam, maar dat ze wel hun punt hebben kunnen maken. “Dit besluit is buitenproportioneel. Als het doorgaat staat de sector acuut op omvallen. Het besluit wordt genomen, tegen het advies van het Ctgb in, op grond van een gebeurtenis die drie jaar geleden heeft plaatsgevonden en waarvan geen bewijs is dat de fout(en) gemaakt is/zijn door professionele kersentelers. Het kan bovendien een precedentwerking hebben, want als de NVWA gaat zoeken, vindt ze altijd wel iets. Dit besluit is genadeloos en ongekend!”
Steun van gemeenten
Mede dankzij de persberichten van NFO heeft et besluit tot verbod op Tracer en Exirel veel media-aandacht gekregen. Ook een aantal gemeenten heeft een motie aangenomen om de lobby om deze middelen voorlopig nog toe te staan, aangenomen. Verschure: “Dat is opvallend snel. Het bewijst dat ook de gemeenten niet begrijpen waarom de minister deze keuze heeft gemaakt. Ook zij vinden dat dit niet kan.”
Motie
BBB heeft een motie voorbereid die vanavond wordt ingediend. In de motie wordt de regering opgeroepen om alsnog de vrijstellingen te verlenen en wel vóór 3 mei aanstaande, zodat de middelen tijdig beschikbaar komen. Over de motie wordt vanavond of morgenvroeg gestemd. Verschure hoopt uiteraard dat die motie wordt gesteund, alhoewel dat geen garantie biedt dat het besluit wordt teruggedraaid.
Imagoschade
“Mocht het besluit worden teruggedraaid, is dat uiteraard heel fijn, maar kan dat de schade die de sector al heeft opgelopen niet meer goedmaken”, zegt Verschure. De consument weet nu van de mogelijkheid van de ‘wormpjes’ in de kersen. Deze imagoschade hebben we al opgelopen en is niet meer goed te maken. De minister heeft dit dossier anders aan moeten pakken en zijn beslissing niet alleen moeten baseren op iets wat drie jaar geleden gebeurd is, en waarvan wij als kersentelers niet eerder hebben gehoord.”
Tekst: Andrea Disco
Beeld: Janny Verschure, Jolanda de Nooijer