Duurzame oogstkist van HDPE
Duurzame oogstkist van HDPE
Iedere drie minuten levert de robot een mooi glimmende oogstkist af, exact hetzelfde als de vorige. Sterke mannen verzorgen de laatste afwerking en zetten de kist op de stapel. Lolaar spuittechniek in Helmond produceert de kisten in opdracht van Capp-Plast. Bijzonder aan deze kisten is dat ze zijn gemaakt van kunststof, Polyethyleen High Density, oftewel HDPE.
Duurzaam
Het voordeel van HDPE ten opzichte van het traditionele hout is dat het duurzamer is. Gerald Langerak (Gerald Green Support) is de vertegenwoordiger van Capp in Nederland en België. Hij legt uit dat hout minder duurzaam is. “HDPE is veel sterker, de kisten gaan een ‘life-time’ mee, minimaal 35 jaar. Ze hebben geen last van weersinvloeden, zoals hout, en kunnen zowel binnen als buiten, bij hoge en lage temperatuur opgeslagen worden. Er is geen gevaar voor splintervorming, heel belangrijk in het kader van food safety.” Nog een ander punt in het kader van food safety is de hygiëne. “Bacteriën en schimmels hechten zich niet aan kunststof, wel aan hout. Kisten van HDPE zijn veel beter te reinigen. Het is trouwens niet toegestaan om gerecycled kunststof te gebruiken, om eventueel residu van organisch materiaal te voorkomen.”
Details bekend
Omdat iedere kist gemaakt wordt van volledig nieuw materiaal zijn alle details bekend en zijn kisten van een partij identiek. Ze hebben een productvriendelijk design, ze zijn zodanig ontworpen dat schade aan het product wordt voorkomen. Ook de sterkte is gegarandeerd. “Gerecycled materiaal heeft altijd vraagtekens. Je weet nooit precies hoe de eigenschappen zijn. Dan kan bijvoorbeeld de sterkte wel eens tegenvallen. Daarom gebruikt Capp-Plast alleen nieuw materiaal.” Met de sterkte van deze kisten zit het wel goed. Langerak: “Ze kunnen ruim 500 kg product hebben. In cellen kunnen ze hoog worden opgestapeld.”
Makkelijk wegen
Langerak levert de kisten op bestelling, precies zoals de klant ze wil. De productie- en levertijd bedragen circa twee weken, dus zelfs kort voor de startende oogstperiode zijn er nog mogelijkheden! Uiteraard is het beter op tijd te bestellen, zodat de productie en levering goed gepland kunnen worden. De klant kiest zelf de afmeting en de kleur. Ook de naam of het bedrijfslogo kan erop gezet worden. “Het meest gebruikte formaat in Nederland is 120 bij 100 cm en 76 cm hoog. De netto inhoud bedraagt dan 680 liter. Een lege kist weegt 37 kg, veel minder dan hout, zeker als die nat is. En dat brengt Langerak bij een ander voordeel van HDFE ten opzichte van hout. “Kunststof is altijd even zwaar. Daardoor is de inhoud altijd makkelijk te wegen.” Temperatuur en vocht zijn in een kist van HDPE beter te reguleren dan in een kist van hout. “Vooral bij peer zie je daar de voordelen goed van. Peren zijn echt veel beter te bewaren in een kist van kunststof. We zien peren-, maar ook appeltelers, daarom steeds vaker overschakelen naar kunststof. ”
Subsidie
Dankzij de duurzaamheidswaarde zijn er voor aanschaf van deze kisten subsidiemogelijkheden, via Vamil, MIA en GMO. Langerak laat weten dat de prijs van de kisten een beetje afhankelijk is van de olieprijs, maar economisch gezien zeker kan concurreren met die van hout. Door de veel langere levensduur is de afschrijving lager. Hij wil voor iedere teler een bedrijfsspecifieke berekening maken van de kostprijs per jaar en het voordeel per kg product. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Langerak heeft afspraken gemaakt met een leasemaatschappij. Telers kunnen de kisten leasen voor soms wel minder dan een euro per bak per maand, voor een periode van 72 maanden. Na die tijd zijn de bakken eigendom van de teler. Met een ander bedrijf heeft hij de afspraak dat die gegarandeerd, indien de teler dat wenst, de kisten inruilt of opkoopt.
Bent u ook nieuwsgierig geworden. Gerald Langerak (06-51914888) beantwoordt graag al uw vragen.
Tekst en beeld: Andrea Disco
Publicatiedatum: 29 augustus 2020