Fruitteeltbedrijf van de maand Juni 2024
Fruitteeltbedrijf van de maand Juni 2024
Fruitbedrijf De Ruiter - Geldermalsen
Tekst: Aniek van den Brandt
Foto's: Fruitbedrijf De Ruiter
Deel 5/5
Ambities
Marien en Annette de Ruiter runnen al bijna dertig jaar Fruitbedrijf de Ruiter, het familiebedrijf dat ze overnamen van Mariens ouders. Voor de komende jaren heeft het stel nog de nodige ambities voor het bedrijf.
Investeren
“We proberen ieder jaar ergens in te investeren”, vertelt Annette de Ruiter. “Zo hebben we bijvoorbeeld bijna 180 zonnepanelen laten leggen. Daardoor hadden we afgelopen jaar geen stroomkosten.” Ook op andere fronten wil het bedrijf investeren. “Duurzaamheid is daarbij zeker een thema, maar uiteindelijk moet het wel haalbaar zijn. We willen bijvoorbeeld graag een elektrische hoogwerker, maar moeten nog uitzoeken of zo’n investering zich uiteindelijk terugverdient. Datzelfde geldt voor biologische maatregelen: het moet wel iets opleveren.”
Groot bos
Zoals het er nu naar uitziet, is er geen opvolging voor Fruitbedrijf de Ruiter. “De komende jaren zullen we nog wel fruittelers blijven, maar het is mijn droom om ooit een groot bos achter de deur te hebben in plaats van de boomgaard”, zegt De Ruiter. “We zijn echte natuurliefhebbers en dat lijkt me prachtig.” In de tussentijd ligt er nog genoeg werk en ook aan passie is geen gebrek. “Wij zijn nog steeds blij met de producten die we kweken”, aldus De Ruiter. “Als de eerste appels van het seizoen er zijn, dan zorgt dat nog altijd voor een gevoel van trots. En hetzelfde geldt voor de peren.”
Deel 4/5
Loonwerkbedrijf
Marien de Ruiter bedacht in de jaren ’90 een paal- en plantgatenboor en al snel groeide dat uit tot een loonwerkbedrijf. Dat loonwerkbedrijf bleef bestaan toen hij en zijn vrouw Annette in 1995 het fruitbedrijf van zijn ouders overnamen. Nog altijd combineren Marien en Annette de teelt van appels en peren met loonwerkzaamheden.
Revolutionair
“Het is ooit begonnen met het maaien van sportvelden”, legt Annette de Ruiter uit. “Op een gegeven moment bedacht Marien een nieuwe paal- en plantgatenboor, die twee kanten tegelijk kon meenemen. Dat was best revolutionair, dus binnen de kortste keren moest hij heel het land door met die nieuwe boor.” Zo groeide het loonwerkbedrijf en al snel werden er ook andere werkzaamheden aan de diensten toegevoegd, zoals bemesting van bomen, rotoreggen, inzaaien en wortelsnijden.”
Groei fruitbedrijf
In de jaren die volgden, groeide ook het fruitbedrijf. “Daardoor moesten we wel wat minderen met het loonwerk, maar we zijn nooit helemaal gestopt”, vertelt De Ruiter. “Het is een mooie combinatie. Het loonwerk vormt natuurlijk een extra inkomstenbron. Daarnaast besparen we geld, doordat we voor het loonwerk op ons eigen fruitbedrijf niemand hoeven in te huren.”
Volgens De Ruiter is er nog een groot voordeel van het hebben van het loonbedrijf. “Daardoor blijven we onder de mensen komen en dat vind ik heel belangrijk. Als fruitteler leef je in een klein wereldje, maar er is meer dan fruit alleen. Het is goed om bij andere bedrijven te kunnen kijken en regelmatig andere ondernemers te spreken.”
Deel 3/5
Conference
Toen Marien en Annette de Ruiter in 1995 het fruitbedrijf van Mariens ouders overnamen, werden er louter appels geteeld. Veel verschillende rassen, dat wel. Inmiddels bestaat het merendeel van het bedrijf uit een perenboomgaard.
Meeliften
“In 1998 konden we van de buurman 11 hectare grond bij kopen en niet al te lang na die uitbreiding, zijn we gestart met het aanplanten van een perenboomgaard”, vertelt Annette de Ruiter. “Het verhaal was toen dat de Conference-peer dé markt was voor fruittelers in Nederland. Wij wilden meer telen dan alleen appels en besloten op het succes van de Conference-peer mee te liften.” Zo’n 25 jaar later worden er bij Fruitbedrijf de Ruiter op 12,5 hectare Conference-peren geteeld.
Veranderd
De teelt van Conference is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot de hoofdteelt van Fruitbedrijf de Ruiter, waar naast peren ook nog zo’n 5 hectare appels worden geteeld. In die 25 jaar is er veel veranderd en helaas is het telen van zowel appels als peren er de laatste jaren niet makkelijker op geworden. Dat geldt ook voor de familie De Ruiter. “De veranderende weeromstandigheden vormen een uitdaging. Door de nattigheid wordt het steeds lastiger om de boomgaarden te spuiten en we hebben dit jaar ook al een paar keer hagel gehad op de peren.” Een oplossing daarvoor is er nog niet. “De tijd zal het leren”, aldus De Ruiter.
Naast het fruitbedrijf, heeft de familie ook al sinds jaar en dag een loonwerkbedrijf.
Deel 2/5
Gala
De boomgaard van Fruitbedrijf De Ruiter bestaat uit ruim 5 hectare appels en 12,5 hectare peren. Waar het bedrijf begon met een allegaartje aan rassen, ligt de focus inmiddels op twee rassen: Gala-appels en Conference-peren.
Toeval
“Eerst hadden we alleen appels en dan heel veel verschillende rassen”, vertelt Annette de Ruiter, die het bedrijf samen met haar man Marien runt. “Elstar, Jonagold, Golden Liesje, noem het maar op. Uiteindelijk zijn we ons gaan richten op één ras: Gala.” De focus op dat ras ontstond eigenlijk per toeval. “We wilden nieuwe Elstarbomen aanplanten, maar die bleken op dat moment niet verkrijgbaar. Ik vond Gala-appels uit de winkel altijd heerlijk, dus het leek me leuk om dat eens te proberen.”
Zuid-Europees
“De kenners raadden het ons af, want Gala is een Zuid-Europees ras en dat zou je met de weersomstandigheden in Nederland niet zo goed op smaak krijgen. Bovendien zijn de bomen kankergevoelig.” Marien en Annette lieten zich echter niet afschepen en zagen het als een mooie uitdaging om Gala toch in Nederland te gaan kweken. En het pionieren loonde: “Drie jaar later lagen onze Gala-appels in de Albert Heijn”, vertelt Annette lachend. “En het is nog steeds een product waar we trots op zijn. We moeten elk jaar wel een paar bomen rooien vanwege kanker, maar dat nadeel hebben meer rassen en het weegt uiteindelijk niet op tegen de opbrengst.”
Deel 1/5
In 1995 namen Marien en Annette de Ruiter het fruitteeltbedrijf van de ouders van Marien in Geldermalsen over. In de daaropvolgende jaren maakte het bedrijf volop ontwikkelingen door. Inmiddels worden er ruim 5 hectare appels en 12,5 hectare peren geteeld op Fruitbedrijf De Ruiter.
Ontwikkelingen
De ouders van Marien hadden een boerderij met fruit. Marien groeide dus op op het fruitteeltbedrijf en werd op jonge leeftijd al onderdeel van de maatschap. Daar werd hij klaargestoomd voor de overname en in 1995 was het zover: samen met zijn vrouw Annette nam hij het stokje volledig over van zijn ouders. In de jaren die volgden veranderde er veel. “In 1998 konden we van de buurman 11 hectare grond kopen”, vertelt Annette. “Een flinke uitbreiding van de boomgaard, dus.”
Focus op fruitteelt
Die uitbreiding had wel als gevolg dat Marien en Annette in 2002 stopten met het sorteerbedrijf. “Dat hebben we er nog een tijdje bijgedaan, maar inmiddels hadden we ook twee kinderen en het werd gewoon te druk.” Wat wel bleef bestaan, was het loonbedrijf, waar Marien al mee startte toen het bedrijf nog van zijn ouders was. “Bemesting van bomen, rotoreggen en inzaaien, wortelsnijden en paal- en plantgaten boren: dat doen we er nog steeds bij. Daar hebben we in de afgelopen jaren wel wat in geminderd, want de focus ligt echt op de fruitteelt.”
Tekst: Aniek van den Brandt
Foto's: Fruitbedrijf De Ruiter