Fruitteeltbedrijf van de Maand Maart 2024
Fruitteeltbedrijf van de Maand Maart 2024
Brookberries Groep - Belfeld
Tekst: Aniek van den Brandt
Foto's: Brookberries
Deel 5/5
Passievrucht
In zijn 25 jaar in het vak heeft aardbeienteler Marcel Dings, mede-eigenaar van de Brookberries Groep, de ontwikkeling van de aardbeienteelt onder glas van dichtbij meegemaakt. Het bedrijf loopt graag voorop en Dings is dan ook altijd geïnteresseerd geweest in vernieuwingen. Dat resulteerde vorig jaar in een nieuw product in de aardbeienkassen van Brookberries: de passievrucht. “Als bedrijf zijn we altijd op zoek naar nieuwe dingen, we lopen graag voorop. Een paar jaar geleden zijn we samen met zeven andere bedrijven en de Universiteit van Wageningen het initiatief Inno Growers gestart. Met deze groep kijken we welke nieuwe teelten toekomst hebben in Nederland. Eén daarvan is de passievrucht. Na diverse kleine proefteelten hebben we in 2023 voor het eerst een commerciële opschaling gedaan: 4.000 m² onder glas.”
Groeiende vraag
In Nederland is er een groeiende vraag naar passiefruit en tegelijkertijd ervaren importeurs problemen met de import vanuit andere landen. "De vruchten voldoen bijvoorbeeld niet altijd aan de regels voor gewasbescherming die hier gelden”, legt Dings uit. “We zien dus toekomst voor de teelt van passiefruit in eigen land en dat dreef ons ertoe om mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.”
Veelbelovend
De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend, maar tegelijkertijd heeft de Nederlandse passievrucht nog een lange weg te gaan, ziet Dings. “We moeten nog veel leren, zowel op het gebied van teelt als het gebied van afzet. Wat we nu produceren is fantastisch qua smaak. We kunnen de vruchten rijper oogsten, omdat we lokaal afzetten en het product dus niet weken onderweg is voor het geconsumeerd wordt. Maar importeren uit Zuid-Amerikaanse of Aziatische landen is nog wel goedkoper.” Desalniettemin ziet Dings muziek in de Nederlandse passievrucht. “We hebben het ook gezien met Spaanse aardbeien op de Nederlandse markt. Die zijn wel goedkoper, maar de smaak van onze eigen, Nederlandse aardbeien is zoveel beter, dat de klant uiteindelijk toch daarvoor kiest.”
Deel 4/5
Maatwerk voor elke klant
Brookberries Groep en Telerscoöperatie Fossa Eugenia staan erom bekend maatwerk te kunnen leveren. Mede-eigenaar Marcel Dings denkt graag mee met klanten en weet: “Als klanten iets ingewikkelds of aparts willen, dan kloppen ze vaak als eerste bij ons aan.”
Japan
Een paar jaar geleden kwamen Fossa Eugenia en Brookberries Groep in contact met een Japanse klant, die alleen maar aardbeien wilde met een specifieke vorm en formaat. “Die aardbeien moesten door cakejesmakers worden gebruikt om al hun cakejes hetzelfde mee te versieren”, vertelt Dings. “Een apart verzoek, maar wij denken graag in mogelijkheden. Het is een arbeidsintensief proces om de aardbeien zo te leveren, maar tegen een eerlijke prijs wilden we dit maatwerk graag leveren.” Zo werken de Japanse cakejesmakers nu dus met de Nederlandse aardbeien van Brookberries.
Halve bloemkool
Het meedenken met klanten leerde Marcel al toen hij in de jaren ’80 in de boerderijwinkel van het ouderlijk bedrijf stond. “We verkochten dan bijvoorbeeld een bloemkool voor één euro per stuk. Als een klant dan zei: ‘Die is mij te groot, kan die niet door midden?’, dan dachten we daarin mee en verkochten we twee helften voor elk 75 cent. Ook nu kloppen er regelmatig klanten bij Fossa Eugenia aan met bijzondere verzoeken. We zien het als een uitdaging om – tegen een eerlijke prijs – aan die verzoeken te voldoen.”
Korte lijntjes
Er is dus nauw contact met de klanten en dat heeft Brookberries mede te danken aan de samenwerking met telersvereniging Fossa Eugenia. “Een belangrijk onderdeel van de visie van de telersvereniging is dat er korte lijntjes zijn tussen de telers en de klanten. Dat stelt ons in staat om maatwerk te leveren en dingen die onmogelijk lijken, zoals het verzoek vanuit Japan, toch mogelijk te maken.”
Deel 3/5
Ook plantenkweek
Marcel Dings is mede-eigenaar van Brookberries Groep, een toonaangevend aardbeienbedrijf met maar liefst vijf vestigingen in de gemeente Venlo. Behalve de teelt van aardbeien, houdt Brookberries zich ook bezig met kweek van aardbeienplanten.
Stekmateriaal
“In 2014 kregen we de kans om een vierde locatie bij te kopen. Die locatie hebben we ingericht om ook eigen stekmateriaal te kunnen maken van een aantal rassen. Dat betekent dat we voor een aantal rassen het volledige proces van moederplant tot aardbei in eigen huis hebben”, vertelt Marcel. “Dat heeft als voordeel dat we de volledige controle hebben over ons eigen product. We beslissen bijvoorbeeld zelf over gewasbescherming en kunnen in samenspraak met Telerscoöperatie Fossa Eugenia de plantenkweek afstemmen op onze agenda. Als je planten afneemt van een plantenkwekerij, ben je afhankelijk van hun agenda. Dat is niet altijd optimaal.”
Tien afdelingen
De agenda van Brookberries is tot in de puntjes uitgedacht door het team van Brookberries en het verkoopteam van Fossa Eugenia. “We hebben binnen onze vestigingen tien afdelingen waar we mee kunnen variëren. In de afdelingen staan verschillende rassen en wordt op verschillende momenten geplant. Als een teelt leeggeplukt is, dan worden er vrijwel direct nieuwe planten in gezet. Dat betekent dat sommige planten 6 weken in de koeling staan, en andere 11 maanden. Al met al vindt er zo’n beetje iedere maand een nieuwe planting plaats en dat draagt eraan bij dat we via Fossa Eugenia jaarrond aardbeien kunnen leveren en zo kunnen voldoen aan de vraag van de klanten.”
Deel 2/5
Jaarrond aardbeien telen
Marcel Dings in Belfeld is al 25 jaar aardbeienteler. Toen hij in 1999 samen met zijn vrouw Iris startte, waren er alleen in het voor- en najaar aardbeien. Inmiddels worden er bij Brookberries Groep in de gemeente Venlo jaarrond aardbeien geteeld.
In de eerste jaren werd alleen het ras Elsanta geteeld, waarvan in het voorjaar en het najaar geoogst kon worden. “In 2013 kwam een tomatenkwekerij met belichting in Venlo te koop te staan. Dat was voor ons een uitgelezen kans om te starten met belichte teelt, waardoor we ook in de winter aardbeien konden leveren.” Er werden nieuwe rassen getest en toegevoegd aan de teelt, waaronder Opera, Sonsation, Fandango en Favori. “Inmiddels hebben we eigenlijk altijd wel twee tot vier rassen waar klanten van onze Telerscoöperatie Fossa Eugenia uit kunnen kiezen.”
Eigen opkweek
Daar draagt ook de opkweek van eigen plantmateriaal aan bij. “Over het algemeen waren we te vaak niet tevreden over de kwaliteit van de planten die we kochten van andere kwekerijen, dus besloten we in 2014 om het heft in eigen handen te nemen. Om de hoek kwam weer een bedrijf te koop en dat hebben we ingericht voor de teelt van stekplanten, die we samen met een collega opkweken tot trayplanten”, vertelt Dings. “Daardoor hebben we nu zelf meer controle over een groot deel van de planten en dat heeft veel voordelen. Goede planten zijn cruciaal voor een goede teelt.”
Deel 1/5
25 jaar in het vak
In 1999 werd het bedrijf Dings Aardbeien in Belfeld opgericht. Dit jaar viert oprichter Marcel Dings dus zijn zilveren jubileum en kan hij terugkijken op 25 bewogen jaren, waarin Dings Aardbeien onderdeel werd van een groter geheel: Brookberries Groep. “In 1998 hebben mijn vrouw Iris en ik het ouderlijk bedrijf overgenomen. Daar hadden we akkerbouw, vollegrondstuinbouw en een boerderijwinkel”, vertelt Marcel. “In 1999 kwam toevallig het glastuinbouwbedrijf van de buurman te koop. Ik had geen achtergrond in de glastuinbouw, maar wilde toch de mogelijkheden onderzoeken. Samen met mijn zus en zwager, die werkten in de glastuinbouwvoorlichting, zijn we gaan kijken welke teelt rendabel zou zijn. Toen kwamen we uit bij aardbeien. Eigenlijk ben ik er dus per toeval ingerold.”
Gezond boerenverstand
Dings verdiepte zich in de aardbeienteelt, verzamelde mensen om zich heen om van te leren en gebruikte ‘gezond boerenverstand’. Dat bleek effectief. In de jaren die volgden, werd er afgebouwd met het gemengd bedrijf en kwam de focus steeds meer op de aardbeienteelt te liggen. “In 2003 breidden we uit van 11.000 m² naar 2 hectare en daarmee was de bestaande kavel vol. Het bedrijf was echter te klein om meerdere klanten goed te kunnen bedienen, dus toen ben ik al na gaan denken over een tweede locatie.” Die ambitie werd in 2008 gerealiseerd. Samen met kersverse compagnon Peter van den Eertwegh werd een nieuwe kas van ruim 6 hectare gebouwd. ‘Brookberries Groep’ was een feit. Het bedrijf werd lid van Telersvereniging Fossa Eugenia, die vanaf toen verantwoordelijk werd voor de afzet van de aardbeien.
Gestage groei
In de jaren die volgden bleef het bedrijf groeien. Nieuwe rassen werden toegevoegd aan het arsenaal van Brookberries Groep, er werd gestart met de opkweek van eigen plantmateriaal en ook de klantenkring bleef groeien. “Vandaag de dag hebben we vijf vestigingen en leveren we via Fossa Eugenia jaarrond aardbeien aan een gevarieerd klantenbestand.”
Tekst: Aniek van den Brandt
Foto's: Brookberries