Futuroloog Cecil Cremer
Futuroloog Cecil Cremer voorspelt behoefte aan ‘consutainment’
Hoe maken we van fruit een beleving? Hoe zorgen we dat mensen fruit gaan eten omdat het kan en niet alleen omdat het gezond is? Vragen van futuroloog Cecil Cremer aan fruithandelaren tijdens de GroentenFruit Huis ledenbijeenkomst.
Deze werd gehouden op woensdag 16 april jl. bij Van der Valk in Tiel. “Met de keuzes die je vandaag maakt kan je richting geven aan waar we naar toe gaan. Dan moet je wel nieuwe wegen bewandelen. Ofwel, blijven bewegen in een wereld die ook in beweging is! Fruit moet net zo makkelijk worden als fastfood. Anders verliezen we deze hele generatie.”
Planeet stelt eisen
De toekomst is volgens Cremer uitdagend, maar hoopvol. “We kunnen niet om tech en digitalisatie heen. De planeet stelt nieuwe eisen aan alles wat groeit, inclusief fruit. We zijn gewend dat om keuzes te maken op basis van de behoeften van de mens. Maar dat kan niet langer. Klimaatverandering beïnvloedt wat waar en wanneer we telen. Watergebruik, bodemkwaliteit en energieverbruik worden meetbaar. Verantwoording afleggen wordt standaard en regeneratieve teelt en een CO2 footprint worden concurrentievoordeel.”
Urgentie voor verandering
Cremer ziet genoeg urgentie die vraagt om verandering: watertekort, (handels)oorlog, een onrustige wereld. Uit het publiek werd daar middelengebruik en de toekomst van je kinderen aan toegevoegd. En daar is nog genoeg op aan te vullen. “De meeste mensen zien verandering als iets negatiefs. Maar het kan ook kansen met zich meebrengen.” Om een voorspelling te maken waar een product over tien jaar naar toe gaat, maakt Cremer gebruik van het ‘Strategic Foresight’ model. Dit kan je toepassen op alle producten. Ze nam de luisteraars mee op hoe je het model zou kunnen loslaten op de framboos.
Juiste vraag
Het model gaat over tactiek (1-2 jaar), strategie (2-5 jaar) visie (5-10 jaar en systeem evolutie (na 10 jaar) Bij taktiek denk je: hoe kan ik mijn framboos beter en smakelijker maken dan die van mijn concurrent? Bij strategie: wat kan mijn framboos wat andere frambozen niet kunnen? De visie: ontwikkeling van een framboos die je metabolisme meet en zo kan aangeven wat er goed voor je is. In de fase systeem evolutie ga je nadenken of de vraag die oorspronkelijk stelde nog wel de juiste vraag is. “Heb je het nog wel over wat je aan je framboos wil veranderen of moet je de vraag stellen: hoe eten we in de toekomst?”
Consutainment
Cecil Cremer voorspelt een behoefte aan ‘consutainment’. “Dat iemand thuiskomt en zegt: ik heb zo iets vets beleefd. En oja, ik heb ook nog fruit gekocht.”