Hissink & Zn
Antonio Carraro tractoren voor de fruitteelt
Hissink levert topmerken tractoren en maaimachines voor de fruitteelt. Vandaag een artikel over Antonio Carraro.
Antonio Carraro is de grootste fabrikant ter wereld van speciaal compacttractoren. Deze tractoren zijn onder andere zeer geschikt voor werkzaamheden in de fruitteelt. Ze onderscheiden zich door sublieme eigenschappen, diverse patenten en tal van unieke modellen.
Foto: Hissink & Zn
Zo heeft Antonio Carraro een compleet aanbod zeer wendbare smalspoortractoren. Meerdere modellen beschikken over de unieke combinatie van een continu variabele aandrijving met omkeersysteem. Met deze zeer efficiënte tractoren kunt u in veel gevallen met één tractor bijna alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren. Met het omkeersysteem kunt u in enkele seconden de stoel en bediening omkeren, waardoor u altijd perfect zicht heeft op de werkzaamheden.
Foto: Hissink & Zn
In totaal heeft Antonio Carraro acht verschillende modellen die zeer geschikt zijn voor de fruitteelt. Deze tractoren beschikken over een vermogen van 49 tot 98 pk. De tractoren zijn compact en licht en daardoor zeer geschikt voor werkzaamheden in de kleine ruimte. Zo zijn deze modellen leverbaar met een minimale buitenbreedte van 100 tot 108 cm. Dankzij de knikbesturing zijn de tractoren zeer wendbaar, waardoor de draaicirkel veel kleiner is dan bij een trekker met voorwielbesturing.
Foto: Hissink & Zn
Een ander voordeel is dat alle vier de wielen even groot zijn. Door de gelijke aandrijving op deze wielen heeft de trekker, ondanks zijn compacte formaat, relatief veel trekkracht. Daarnaast zorgt de combinatie van vier even grote wielen en het lichte gewicht voor een lage bodemdruk, dus weinig structuurbederf.
De Antonio Carraro speciaaltractoren zijn geschikt voor veelvoorkomende werkzaamheden in de fruitteelt, zoals maaien, snoeien, versnipperen van snoeihout, werkzaamheden in combinatie met hefmast, (mechanische) onkruidbestrijding, spuiten en transportwerkzaamheden.
Foto: Hissink & Zn
Voor de fruitteelt zijn vooral de Antonio Carraro Tony SR, SR INFINITY, SRX R, SRX, SX, SN V, SUPERTIGRE en Mach 4 rupstrekker zeer geschikt. Hierdoor heeft u de keuze uit modellen met variabele of geschakelde aandrijving, wel of geen omkeersysteem en met of zonder comfortabele cabine.
Foto: Hissink & Zn
Meer informatie over de Antonio Carraro vindt u op www.hissink-oeken.nl/producten/group-tractoren/antonio-carraro. U kunt ook contact opnemen met Arthus de Nies via adenies@hissink-oeken.nl of +31-(0)6-57314820.
Hissink & Zn: "Ladurner werkt altijd"
Extra Appeldagspecial, nieuwsbrief 25 (26-6-2019)
De firma Hissink uit Oeken is dit jaar weer van de partij op de Appeldag. Ze zullen daar opnieuw de Ladurner onkruidbestrijder tonen, evenals de Vimas draadmaaier als alternatief. Fruitteeltonline sprak met verkoopadviseur Cees Bod over de laatste bevindingen rondom de Ladurner.
“Ik wil niet zeggen dat elke bioteler een Ladurner heeft, maar uiteindelijk komen ze allemaal wel bij deze machine uit”, merkt verkoper Cees Bod. “Kijk, als de grond mooi zacht is dan werkt elke mechanische onkruidbestrijder. Maar zodra de bodem hard is of heel nat of droog, of er staat veel onkruid zoals in het voorjaar, dan werken al die systemen niet. Dat hebben we afgelopen voorjaar opnieuw gezien.”
Cees Bod vertelt van een fruitteeltbedrijf in de Vrouwenpolder dat op zware Zeeuwse klei teelt. “Die grond was zo hard, daar kwamen ze met geen schoffel of iets de grond in. Maar de Ladurner werkt altijd. En bij een biologische teler hebben we meegemaakt dat er meer gras tussen de bomen stond dan in de grasstrook en ook dat kan ‘ie aan. Twee jaar geleden met de Appeldag stond er onkruid van 30 centimeter hoog zelfs dat kan hij losmaken en vermengen.”
Dubbele Ladurner. Foto: Hissink & Zn
De Ladurner werkt dus op alle grondsoorten, maar hij mengt ook compost en vaste mest door de grond heen. Volgens Bod is het het enige systeem dat ook mengt en de enige machine die de grond op dezelfde plek teruglegt, in plaats van verplaatst. Verder wordt de bodem belucht en in het voorjaar helpt de Ladurner om de mineralisatie op gang te brengen. Zo maakte hij met een pas omgeschakelde bioteler mee dat er sterke groei optrad nadat de machine voor het eerst in het voorjaar was gebruikt. In het najaar worden weer de bladresten door de grond gemengd, waardoor er minder kans is op sporen en schimmels.
Ladurner mengt onkruid in de grond. Foto: Hissink & Zn.
Cees vervolgt: “We hebben ook gezien dat de machine goed werkt bij jonge boompjes en zelfs bij boompjes die op een rug geplant zijn. Er zit een elektrische voeler op die maar heel licht tegen de boom aan komt. Hij trekt dus niets omver.”
De werksnelheid van de Ladurner is met 4-6 km/u laag. Toch wint de effectiviteit het volgens Cees van snellere machines. Hij vertelt: “We waren laatst op een demonstratie van het CAF in Zeeland. Dat ging over alternatieven voor chemische onkruidbestrijding. Er was daar een andere machine, die moest drie keer door de grond en nog was het resultaat niet vergelijkbaar. De Ladurner werkt altijd. Dan kan een andere machine wel sneller gaan, maar wat is het uiteindelijke resultaat? Als het effect niet goed is, dan heb je nog niks.”
Close-up Ladurner. Foto: Hissink & Zn.
De meeste Ladurners worden verkocht aan biotelers, gangbare telers kijken volgens Cees nog de kat uit de boom. De Vimas draadmaaiers zijn dan een mooi alternatief. Zijn ervaring is dat de meeste biotelers dan ook een Vimas erbij hebben. “Dat zal straks voor de gangbare teler ook een hele mooie machine zijn. De werksnelheid is een stuk hoger. “
Als u meer over de mechanische onkruidbestrijders wilt weten, dan zijn Cees Bod en zijn collega’s van firma Hissink op De Appeldag aanwezig om uw vragen te beantwoorden. U kunt hen vinden in stand 71. Mocht u niet in de gelegenheid zijn, dan kunt u ook bellen met Cees via +31 (0)619002296 of mailen naar cbod@hissink-oeken.nl.
Interview Hissink & Zn
"Ladurner: niet meer weg te denken"
Bio-special nieuwsbrief 10 (14-4-2018)
Speciaal voor onze eerste bio-special interviewden we Cees Bod van de firma Hissink & Zn, importeur van de Ladurner mechanische onkruidverwijderaar welke niet meer weg te denken is in de biologische teelt. Fruitteler John Brokken (Gebr. Brokken Fruit en Boomkwekerij B.V. Altforst), deels overgestapt naar bio-teelt, vertelt over zijn ervaringen met de machine.
Cees Bod begint: “De Ladurner is ontstaan in Laas (Süd-Tirol) uit een samenwerking tussen een aantal biologische fruittelers en de firma Ladurner. De telers hadden allemaal het probleem dat ze geen zwartstrook onder hun bomen konden hebben zonder te spuiten. Grondbewerking zou dus de oplossing zijn om het onkruid en gras onder de bomen kwijt te raken en tevens de grond te bewerken en eventueel biologische meststoffen in te werken. Samen met de plaatselijke biologische fruittelers ontwikkelde Ladurner deze machine.
De Ladurner functioneert onder bijna alle omstandigheden: droog of nat, zand of klei, weinig of veel onkruid (daarbij is het altijd goed de weersomstandigheden in acht te nemen). De hydraulisch aangedreven rotoren werken zowel verticaal als horizontaal in de grond. “Zaadonkruiden maar ook wortelonkruiden trekt hij er mooi uit, legt deze bovenop en dekt ze af met een laagje grond door de tweede rotor. Dit vertraagt de hergroei van het onkruid. De Ladurner is de enige machine in dit segment die op deze aard en wijze het onkruid goed kan bestrijden. Onder de bio-fruittelers, in binnen- en buitenland, is de Ladurner bio-frees een begrip en een niet meer weg te denken machine.”
Andere voordelen die Cees Bod benoemt, zijn dat de machine de grond weer op de plek teruglegt en tussen 0-10 cm diepte zeer gelijkmatig kan werken. “Je kunt het element exact instellen zodat de machine niet te dicht langs de bomen gaat en het element kan schuin worden ingesteld voor bomen die op een rug staan. Daarnaast blijft de bodemstructuur behouden en wordt de grond onder de bomen mooi belucht waardoor het bodemleven 100% in actie komt.”
Bod merkt dat in de gangbare teelt ook meer belangstelling komt voor de machine. “De Ladurner bestrijdt niet alleen onkruid maar kan ook de grond mengen met bijvoorbeeld compost/champost. Ondanks het natte voorjaar hebben verschillende fruittelers afgelopen weken daardoor toch compost ingewerkt.”
Een belangrijk punt vindt Bod dat het weliswaar een relatief prijzige machine is, maar met een lange levensduur. Hij blijft goed functioneren en heeft relatief weinig onderhoud nodig. Daarnaast voldoet de Ladurner aan het doel van milieuvriendelijk onkruid bestrijden. “Een complete, dubbele Ladurner kost ± € 26.000,-. Het is standaard een luxe apparaat, hydraulisch aangedreven en elektrisch/hydraulisch bedienbaar. Een zeer robuuste machine. De eerste Ladurner machine is 18 jaar geleden bij de bio-telers in Nederland geïntroduceerd. Hij werd destijds met enige sceptische blikken en uitspraken bekeken, maar wel aangeschaft. Een gebruikte Ladurner bio-frees is in Europa bijna niet te vinden! Bij Fruitconsult Randwijk heeft men de 18 jaar geleden voor het eerst in Nederland in gebruik gestelde Ladurner gekocht. Deze werkt nu, na een grondige revisie, weer als een nieuwe machine!
Demonstratie van Ladurner model 5, 18 jaar geleden door dhr. Ladurner
Naast de aanschafprijs, het onderhoud, de tractor en de bestuurder kom je tot een kostprijs per uur/ha . “Met een Ladurner rijd je gemiddeld 3-6 km/u, afhankelijk van hoe ver de bomen uit elkaar staan. Toch is het naar mijn idee de investering waard. De machine gaat uiterst lang mee en doet wat hij moet doen, daarbij is er geen alternatief. Veel telers in de gangbare sector kijken het echter nog een poosje aan zolang de middelen nog worden toegestaan. Je ziet echter dat fruitafnemers steeds vaker met een fruitkeur werken. Een van de bonuspunten is dan mechanische onkruidbestrijding. Daarbij komt er een milieukeur aan; bepaalde grote afnemers zullen op den duur alleen nog fruit afnemen dat hieraan voldoet.” Bod raadt fruittelers dan ook aan om vooruit te kijken.
Fruitteler Brokken
Eén van de gebruikers van de Ladurner is John Brokken van Gebr. Brokken Fruit en Boomkwekerij B.V. te Altforst. Hij is appel- en perenteler en inmiddels voor een kwart overgegaan op bio-teelt. Hoe is dat zo gekomen? “Ik liep al langer met de gedachte dat in de gangbare teelt sommige dingen anders en milieuvriendelijker kunnen. Daarom ben ik met biologische teelt begonnen. Ik denk dat we daar een hoop van kunnen leren. Alhoewel er ook haken en ogen aan de bio-teelt zijn.” Dit jaar wordt het derde jaar dat hij de Ladurner gebruikt.
En hoe bevalt dit tot nu toe? “Qua onkruidbestrijding is de Ladurner me 300% meegevallen. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar de machine werkt heel goed. De capaciteit is met maximaal 3-6 km/u niet groot. Bij ons staan de bomen namelijk relatief dicht bij elkaar. Om die reden heb ik ook andere modules aangeschaft. Als het te nat is dan gebruik ik een Vimas draadmaaier voor boven de grond, of eventueel de Vimas Rolhack (om toch een lichte grondbewerking te doen). Het gaat boven verwachting. Het is arbeidsintensief, maar het grote voordeel is: je gebruikt geen chemie.”
Brokken vindt dat we zowel in de gangbare als de biologische teelt moeten blijven innoveren, bijvoorbeeld door te proberen om resistente, robuuste rassen te ontwikkelen. “Tot die tijd moeten we ervoor zorgen dat de manier waarop we nu werken, wel werkbaar blijft (gezien de regelgeving), en dat we als sector financieel ook gezond zijn en blijven. Dit is een grote uitdaging en hier moeten we met zijn allen hard aan werken.”
Hij benadrukt ook dat men niet te gemakkelijk over bio-teelt moet denken. “Het is heel bewerkelijk. Het onder controle houden van ziekten en plagen is lastig, maar niet onmogelijk.” De advisering voor de biologische teelt gebeurt door Gerjan Brouwer van Delphy. Het is belangrijk om goed advies te krijgen en van de meest recente ontwikkelingen op de hoogte te zijn.
Meer informatie over de Ladurner is te vinden op: www.hissink-oeken.nl/laduner
Bij vragen kunt u contact opnemen met Cees Bod via: cbod@hissink-oeken.nl of +31-(0)6-19002296.
Hissink & Zn
Buurtweg 42
6971KM Oeken (Brummen)
Tel: +31 575 476 555
Mail: info@hissink-oeken.nl
www.hissink-oeken.nl