KWH Holland
Terugblik Interpoma, vooruitblik Fructura
Positieve geluiden klinken over de Interpoma beurs die vorige week in Bolzano, Italië plaatsvond. Zo ook van KWH Holland, die samen met nieuwe samenwerkingspartner Geertech aanwezig was.
KWH kijkt terug op een geslaagde beurs, waar veel interesse was in hun nieuwe spuitcomputer met digitaliseringsslag. Zoals reeds aangekondigd vorige week zal de nieuwe generatie KWH-machines bovendien standaard beschikken over een systeem waarin Vlos en gps tracking zijn gecombineerd. Naar verwachting zijn de eerste machines per 5-2019 beschikbaar.
Foto: KWH Holland
België lijkt voor KWH een belangrijke markt te worden. Door de schade de afgelopen jaren hebben veel fruittelers hun investeringen uitgesteld. Velen moeten nu echter toch gaan investeren ter vervanging van hun oude systemen. KWH verwacht met zijn machines te kunnen inspelen op deze behoefte. Dealers in België zijn Stas en Lowette. KWH is daar eind volgende week te bezoeken op de Fructura-beurs (stand D17 van Stas).
KWH ziet uit naar 2019 en heeft veel verwachting voor het komende jaar. Zij geven aan dat hun driftreductie nog steeds van hoogstaand niveau is. Depositie op het blad blijkt echter leidend in de business. Dankzij de sterke besparing op spuitmiddelen leveren de machines van KWH bovendien na verloop van tijd een aanzienlijke investeringsopbrengst op.
Benieuwd naar de depositiedekking van KWH's machines?
Kijk op www.kwhholland.nl/depositie. Foto: KWH Holland
Geïnteresseerden in de nieuwe machinegeneratie van KWH kunnen contact opnemen via info@kwhholland.nl / 0344-661248 of hen bezoeken op de Fructura-beurs in Hasselt, België komende week (stand D17 bij Stas). Ook bij interesse in een proefberekening van uw investeringsopbrengst.
KWH: anticiperen op droogte met nieuwe technieken
Met de introductie van een nieuwe generatie spuitcomputers in 2019 zet KWH met zijn machines een volgende stap naar wat zij beschrijven als het ‘Tesla-niveau’. Kern is het combineren van data om zo de teelt te optimaliseren. Wat kunnen we verwachten? En hoe kan met deze ontwikkelingen op een droogte als die in 2018 worden ingespeeld?
Meten is weten, en dat weet KWH. Het combineren van data als klimaat, neerslag en bodem- en gewasconditie, opent nieuwe deuren voor gerichter telen. De nieuwe spuitcomputer van KWH sluit hierbij aan, o.a. door het registreren van data met betrekking tot verbruik. Erik Bretveld: “Stel je voor dat de situatie van 2018 zich gaat herhalen. Voor fruittelers wordt het dan steeds belangrijker om te kunnen anticiperen. Datamanagement maakt het mogelijk om in toenemende mate met een vooruitziende blik te werk te gaan en het perceel hiervoor klaar te maken. In een verder stadium zou je taakkaarten in een KWH-machine kunnen laden en deze op basis van de data zeer gericht aan het werk zetten.“
Foto: KWH Holland
Daarbij verfijnt KWH momenteel haar huidige Vlos-systeem en komt er een betere versie op de markt. “Een ander nieuwtje is dat onze Vlos standaard gecombineerd gaat worden met GPS tracking. Dit wordt één geheel.”
Daarnaast dus de nieuwe spuitcomputergeneratie, waarvan de KWH-dealers nu de eerste testversie in hun bezit hebben. “Het betreft een modulaire opbouw, oftewel: telers bouwen hun eigen systeem op naar behoefte. In 2019 komt er een basisversie op de markt. Deze bevat onder andere een drukregistratie, wielsensor, een soort hoogtemeter en er zullen standaard een aantal sensoren aan de machines worden toegevoegd die automatisch zaken registreren, zoals de hoeveelheid verspoten middel. Aan het eind van dit jaar zullen we fruittelers een compleet overzicht bieden van wat deze machine bevat. Dit gaan we na de Interpoma beurs presenteren.”
Foto: KWH Holland
Volgens Erik Bretveld is het van belang dat fruittelers meer naar de spuit gaan kijken en hierin investeren, omdat het een belangrijker middel wordt om de performance te verbeteren. En dus ook kosten te besparen. “Op juiste moment het juiste ding doen. Met een vooruitziende blik het veld in gaan, in plaats van brandjes blussen.”
De nieuwe generatie KWH-machines wordt omstreeks 1-5-2019 geïntroduceerd. Voor de huidige machines zal begin 2019 geen prijsverhoging worden doorgevoerd. Mogelijk komt er een kortingsactie voor de huidige generatie machines. Fruittelers kunnen per 1-12 bij hun dealers naar de mogelijkheden informeren.
KWH is eind deze maand te bezoeken op de Fructura beurs in Hasselt, in stand D17 van Stas Belgium. U kunt ook contact opnemen via +31(0)344 - 66 12 48 of mailen naar info@kwhholland.nl.
KWH: samenwerking Geertech, nieuwe ontwikkelingen
en binnenkort op tv
Nieuwsbrief 35 (6-10-2018)
Al enige tijd zijn KWH Holland en GeerTech met elkaar in gesprek, maar nu is het dan definitief: de twee machinebedrijven gaan een strategische samenwerking aan om elkaars krachten te bundelen en de fruitteler nog meer te ontzorgen met complete oplossingen.
Erik Bretveld van KWH: “KWH Holland zal haar bestaande portfolio van compost- en meststrooiers voortaan gaan uitbesteden aan GeerTech. Dit houdt in dat de GeerTech-oplossingen door KWH worden meegenomen in haar assortiment waardoor de fruitteler en boomkweker vanuit één loket een kwalitatief sterker en breder portfolio krijgt aangeboden. Op de website van KWH zullen binnenkort de GeerTech-oplossingen worden aangeboden onder het menu ‘meststrooiers’.”
KWH mestverspreider. Bron: www.kwhholland.nl
Naast deze commerciële verbinding in het assortiment en de website, zullen GeerTech en KWH zich ook steeds vaker gezamenlijk op beurzen presenteren. Dit zal de herkenbaarheid versterken en bijdragen aan kostenoptimalisatie. GeerTech en KWH stonden onlangs al samen op de Apfeltag in Meckenheim en zullen de komende maanden o.a. op de Interpoma staan.
Daarnaast zullen de partijen gaan bekijken hoe ze het dealernetwerk naar elkaar kunnen optimaliseren zodat ook de gezamenlijke dealers de beschikking krijgen over een breder assortiment en ‘one-stop shopping’-mogelijkheden, oftewel. GeerTech-dealers worden in de verkoop dus in feite een verlengstuk van KWH.
Ook in de techniek zullen beide partijen intensiever gaan samenwerken. Net zoals de KWH-machines reeds nu en in groeiende mate in de toekomst beschikken over GPS- en data-oplossingen, ontwikkelen ook de GeerTech-machines zich deze kant op. Uiteindelijk leidt dit tot integrale oplossingen met betrekking tot bespuiting, maar ook in bodemmanagement. Erik Bretveld van KWH vertelt hierover: “Partijen als Delphy kunnen dan nog integraler gaan sturen in oplossingen voor hun klant, omdat er integraal aan de performanceverbetering gewerkt kan worden”.
Theo van Wikselaar van GeerTech vult aan: “GeerTech heeft reeds 18 jaar ervaring met strooiers voor zowel de fruitteelt als de boomkwekerijsector (lees hier hun recente artikel). We beschikken over een zeer multifunctionele range voor stalmest, compost, kalk en houtsnippers, maar ook snelwisselmodules met tweezijdig lossende schotelstrooiers en modules voor het vullen van sporen of drainagesleuven. De modules kunnen ook later gekocht worden naarmate een bedrijf groeit. Technisch zijn de oplossingen zeer doordacht, waardoor de machines onderhoudsarm zijn en een eenvoudige werking hebben.”
GeerTech multistrooier. Bron: www.geertech-machines.nl
De Profi Line van GeerTech is geschikt voor de kleinere en middelgrote fruitteler en zeer geschikt voor de wijnbouw. De H(eavy) D (line) , afgekort HD-Line, is bedoeld voor de grotere fruitteler en de loonwerker.
KWH Holland beschikt over een breed portfolio van spuittechnologie-machines voor de fruitteelt en de boomkwekerijsector en is Europees marktleider met haar VLOS-systeem in met name het 3-rijer segment .
Bretveld: “Op de Interpoma beurs die gehouden wordt van 15-17 november in Bolzano, zal naast de 1- en 3-rijer ook onze nieuwe 2-rijer worden gepresenteerd, alswel de nieuwe spuitcomputergeneratie welke naast GPS en datamanagement anticipeert op de Isobus-ontwikkelingen in de tractorindustrie. Geertech zal op Interpoma zijn nieuwe Profi Line Internationaal presenteren. U kunt ons vinden op stand B08-24.”
(Voor verdere vragen kan contact worden opgenomen met Erik Bretveld via sales@kwhholland.nl of op +31 6 55 792 333, of met Theo van Wikselaar, via theo@geertech-machines.nl of +31 6 22 056 871.)
Ontwikkelingen: Halifax en Foxiz
Halifax is een online webportaal voor garantiedocumenten. Door het online toegankelijk maken van garantie-informatie verloopt eventuele schadeafhandeling een stuk efficiënter. Erik Bretveld: “KWH Holland is als eerste bedrijf in de fruitteeltsector een contract met Halifax aangegaan. Al onze klanten krijgen binnenkort via e-mail een dealercode en uitleg. KWH-dealers kunnen de garantie-informatie van de machines voortaan makkelijk online inzien.”
Verder is KWH de samenwerking aangegaan met technisch documentatiebedrijf Foxiz. Hiermee beoogt het KWH een nieuw niveau van documentatie, handleidingen en e-learnings te bereiken. Foxiz gaat voor KWH alle bestaande documentatie online toegankelijk maken. Daarnaast zal steeds meer digitale uitleg over de machines beschikbaar komen.
Erik Bretveld: “Met deze ontwikkelingen werken we ook aan de ‘achterkant’ aan verdere optimalisatie van ons product.”
KWH binnenkort op tv
Op zaterdag 13 oktober van 17.00-17.30 is KWH Holland te zien in het programma ‘How it’s done’ van RTLXL. In dit programma geven ondernemers een kijkje in hun keuken en vertellen zij over hun bedrijf.
Wie de uitzending mist kan op 16-10 (van 13.05 tot 13.35 uur) of 18-10 (van 10.00 tot 10.30 uur) de herhaling bekijken.
KWH koerst af op verdriedubbeling omzet
KWH Holland ontving afgelopen maand orders voor negen nieuwe machines voor de Nederlandse markt, levering voor 2018. Het verkoopseizoen blijkt daarmee nog lang niet voorbij.
Ook werd de eerste machine in Rusland verkocht. KWH zal daar aankomende oktober op de AgraSalon-beurs in Moskou staan. Met de ontwikkelingen koerst het bedrijf af op een verdriedubbeling van de omzet ten opzichte van 2016.
Daarbij komt KWH nog eind dit jaar met de nieuwe 2-rijer met tunnel- en recyclingfunctie op de markt. Op de internationale open dag van Randwijk vorige week was er vanuit Denemarken al veel interesse. De testfase is zojuist afgerond, de preproductie gestart. Enkele klanten gaan de 2-rijer binnenkort uittesten in de praktijk. Houd Fruitteeltonline in de gaten voor het laatste nieuws.
KWH-klant in artikel Nieuwe Oogst: Fruitsector maakt zich zorgen over middelen.
Datum: 31-7-2018
"CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels bracht maandag een bezoek aan fruitbedrijf Van Lutterveld in Kesteren. ". Van Lutterveld is klant van KWH.
Zonnige Perendag voor KWH
KWH en Abemec waren afgelopen week aanwezig op de zonovergoten Perendag in Krabbendijke. Ondanks het warme weer was er de nodige animo voor KWH, zowel tijdens de demo's als in de stand. Dat resulteerde o.a. in de verkoop van twee 3-rijers.
Tevens verkocht het bedrijf afgelopen week vijf machines aan Canada. Ook daar is de markt zich voor het bedrijf aan het openen.
KWH's focus ligt op de verdere innovatie van de fruitteelttechnologie. Hiermee groeit KWH door naar de Fruit 4.0 generatie.
Later dit jaar op de Interpoma-beurs zal het bedrijf onder andere de nieuwe 2-rijer met tunnelfunctie presenteren, evenals haar datamanagement-gedreven oplossing.
Houd Fruitteeltonline in de gaten voor het laatste nieuws!
KWH was verder aanwezig op de Field Days in Hamilton, Nieuw Zeeland, het grootste fruitteeltevent aldaar.
Ook dichter bij huis
Zoals reeds eerder genoemd, is KWH komende tijd ook dichter bij huis van de partij bij een aantal beurzen. Zo zullen ze aanwezig zijn op de Perendag volgende week, de internationale appelbeurs InterPoma in Italië in november dit jaar, en in dezelfde maand op Fructura in Hasselt, België.
KWH verkoopt in Meckenheimgebied
Innovatieve fruitteler Schwichtenberg in het Meckenheimgebied in Duitsland besloot onlangs tot de aankoop van een 3R2 spuitmachine van KWH Holland. Dit past in de lijn van nieuwe marktontwikkeling in Klein Altendorf, in samenwerking met een aantal strategische partners.
Ook op het Zuidelijk Halfrond is er activiteit gaande. Nieuw-Zeelandse klant Yummy Fruit schafte recentelijk een dubbel-assige Mistral aan. Vanaf volgende maand zal KWH aanwezig zijn op een aantal beurzen. Zo staan ze op een beurs in Nieuw-Zeeland en volgen in augustus een aantal beurzen in Australië. KWH werkt hierin samen met FMR, distributeur van KWH en de grootste speler in fruitteelt en wijnbouw in dit gebied. Via Fruitteeltonline houdt KWH u op de hoogte.
KWH levert in Bulgarije en gaat volop Balkan en Oost-Europa in
Nieuwsbrief 15 (18-5-2018)
Met een eerste verkoop in Bulgarije is KWH Holland onlangs gestart met haar afzet in Oost-Europa. Daarbij is het bedrijf een samenwerking aangegaan met een strategische partner, met wie men dit gebied verder wil betreden.
Onlangs verkochte machine in Bulgarije
Ook in andere landen neemt de verkoop toe. In de eerste vier maanden van dit jaar draaide het bedrijf een omzet gelijk aan geheel 2017. Verdere ontwikkelingen leest u de komende tijd via Fruitteeltonline.
Nieuwe spuitdoppelcalculator
Onlangs kondigden we aan dat KWH Holland een nieuwe spuitdoppencalculator heeft gelanceerd, in samenwerking met Delphy. Volgens Erik Bretveld de meest ontwikkelde variant die momenteel verkrijgbaar is.
Reacties van gebruikers zijn tot nu toe positief. Bretveld: “We krijgen regelmatig vragen via de mail, zoals welke doppen men het beste kan gebruiken. Het is dan mooi dat we hen nu kunnen doorverwijzen naar onze calculator.
De indruk tot nu toe is dat men er goed mee uit de voeten kan. Het mooie van de calculator is dat telers het kunnen gebruiken om überhaupt te testen of ze het spuiten goed aanpakken. Heb ik de goede dop, moet ik misschien mijn rijsnelheid aanpassen?”.
David van de Graaf van Delphy benadrukt eveneens het gebruiksgemak van de calculator. Bij wisseling van aanplant kan daarnaast eenvoudig en snel de aangepaste rijsnelheid en spuitdruk worden berekend.
Zelf de calculator eens uitproberen? Klik hier.
Voor meer informatie, neem contact op met Erik Bretveld:
+31-(0)655 792 333
sales@kwhholland.nl
www.kwhholland.nl
Interview voor bio-special:
KWH actief in bio-teelt sinds 1970
Bio-special nieuwsbrief 10 (14-4-2018)
KWH Holland is van oudsher actief binnen de bio-teelt. Het bedrijf, dat sinds 1946 bestaat, richt zich sedert 1970 op machines welke ook aan de specifieke behoeften van de biologische teelt tegemoet komen. Fruitteeltonline sprak met Hein Buisman, technisch ontwikkelaar binnen KWH.
“Alles gaat steeds meer de bio-kant op”, vertelt Buisman. Mijn verwachting is dat gangbare en biologische teelt steeds meer naar elkaar toegroeien. Telers zien van elkaar dat het werkt, maar ook de wetgeving dringt die kant op. Daarnaast stellen afnemers steeds meer bovenwettelijke eisen. En het belangrijkst is natuurlijk de consument, die steeds minder chemische middelen wil.”
Zijn belangrijkste boodschap is dat gewone telers open zouden moeten staan voor de middelen en ideeën vanuit de biologische teelt. “Moet je bijvoorbeeld wel altijd spuiten? Niet spuiten is soms ook interessant. Je kunt beestjes gebruiken, zoals de roofmijt. De biologie in de boomgaard moet in orde zijn.” Volgens hem vragen zowel de trend als de markt hierom. Chemische middelen verdwijnen als gevolg van de algemene opinie steeds meer naar de achtergrond. “Telers kunnen beter niet wachten tot het middel eruit gaat. Zoek nu vast naar alternatieven”, waarschuwt Buisman.
Als voorbeeld noemt hij de glastuinbouw. “Hier spuiten ze bijvoorbeeld vaker maar met minder concentratie, om zo uitbraak te voorkomen. Dat betaalt zich enorm uit. Het klinkt misschien raar, want als je aan het eind van het jaar geen plaag hebt gehad dan heb je het idee dat al die moeite voor niets is geweest. Maar het is dan juist effectief gebleken. In de teelt begint men anders te denken dan tientallen jaren geleden.”
Met het oog op de bio-teelt past KWH onder andere een nog uniek concept voor de dophouders toe. “Biologische middelen zijn grover, laten meer residu achter. Daarnaast tasten ze vaak meer het metaal van de dophouders aan. We hoorden dit probleem vanuit de bio-telers terug en hebben, na een jaar lang testen, onze dophouders van kunststof gemaakt. Vaak blijkt dat aanpassingen voor de bio-teelt ook een verbetering opleveren voor de overige telers. Zo worden onze machines jaarlijks verder aangepast.
Omdat bio-telers zo’n 1,5-2 keer vaker moeten spuiten, is een meerrijig systeem qua tijdswinst van belang. “Minstens 30% van de klanten die onze meerrijige systemen gebruiken, zijn bio-boeren”, vertelt Buisman.
Eén van hen is Tim Moerman van biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf Ter Linde uit Oostkapelle. Het bedrijf bestaat sinds 1991. Moerman geeft aan dat alle ziekten en plagen wel aanwezig zijn in hun 27 hectare appel- en perenboomgaard. Met name het reageren op de uitstoot van schurftsporen is voor beide teelten het meest van belang. “Wij kunnen geen standaard spuitschema volgen maar moeten echt kort van tevoren kijken en steeds reageren op wat er gebeurt. Het is ook niet te zeggen hoe vaak we spuiten, dat wisselt erg.”
Met een KWH 1-rijer en 3-rijer kunnen ze het bedrijf volledig behandelen in 3 uur tijd. Deze tijdswinst en het kunnen inspelen op de korte behandelingsvensters, is voor hen de belangrijkste reden geweest om een 3-rijer aan te schaffen. Mogelijk komt daar volgend jaar nog een extra 3-rijer bij. Hij noemt de machine een must om nog met bepaalde middelen te kunnen werken.
“Destijds hebben we voor een KWH-machine gekozen omdat het toen de enige erkende 3-rijer was die in aanmerking kwam voor investeringsaftrek. En omdat op de etiketten stond dat deze machine gebruikt kon worden vanwege de driftbeperkende maatregelen.”.
Hij vervolgt: “De machine werkt voor ons heel makkelijk en lekker, ik heb er weinig over op te merken.”
Ook fruitteler Niels Buijsrogge uit Goes schafte een 3-rijer van KWH aan. Per 20-8-2017 schakelden ze met hun 15 hectare perenboomgaard volledig om naar biologische teelt. Zijn motivatie was vooral het zoeken naar betere manieren voor het omgaan met plaagdierbestrijding en de bodem, organische mest en dergelijke.
Nieuwe 3-rijer Niels Buijsrogge
“Er komt een aantal dingen bij kijken, het belangrijkste is schoffelen in plaats van onkruidbestrijding. Het is een tijdrovende klus, als ik schoffel kan ik bijvoorbeeld niet ook nog twee keer schurftbestrijding uitvoeren. Je komt dan in tijdnood.” De tijdswinst met de nieuwe spuitmachine is groot. Zojuist reed hij zijn derde spuitronde door de boomgaard. “Het was even wennen, je hebt toch een behoorlijk gewicht bij je. Op dit moment boek ik de helft tijdswinst, dat is prima.”
Een van de eerste ritten 3-rijer door bio-boomgaard
Hij vervolgt: “In de bioteelt moet je vooral qua schurftbestrijding kort op de boom zitten, sommige middelen regenen snel af, of je moet snel teruggrijpen binnen 5-6 uur na de uitbraak van een infectie. Dus best een haastklus die je met deze spuit rond kunt krijgen. Ondanks dat we niet zo groot zijn, hebben we daarom toch deze machine gekozen. Als ik kijk hoe gebruiksvriendelijk het is, dan ben ik tevreden. We kunnen op ons bedrijf vrij snel in alle hoekjes komen, je kunt de armen in- en uitklappen en de plantafstand op maat instellen door de armen te verschuiven, het wijst zich vanzelf. De eenvoud van de machine is een groot voordeel.”
KWH: prijzenoorlog onkruidspuit - 25% prijsverlaging per direct
Nieuwsbrief 7 (24-3-2018)
KWH Holland en dealerpartners Abemec en Dijkstra ontketenen een prijzenoorlog op het gebied van onkruidspuiten. Erik Bretveld van KWH geeft aan: “KWH is al toonaangevend op het gebied van spuiten voor gewasbescherming, maar wil zich ook op het gebied van onkruidspuiten verder gaan ontwikkelen. Onze onkruidspuit wordt in de markt gezien als een relatief duur product, wat niet klopt. Daarom hebben we in samenspraak met onze dealers besloten om in 2018 de prijs van dit commodity product met 25% te verlagen." De prijswijziging gaat per direct in.
KWH Holland verwacht dat klanten zoals fruittelers, bomenkwekers en wijnbouwbedrijven hen op deze wijze nog meer gaan ervaren als de partij voor 'one stop shopping'.
Nieuwe spuitdoppencalculator door KWH
Nieuwsbrief 7 (24-3-2018)
In samenwerking met Delphy ontwikkelde KWH een nieuwe spuitdoppencalculator: klik hier.
Volgens Erik Bretveld de meest ontwikkelde variant die momenteel verkrijgbaar is. René Bal van Delphy benadrukt vooral het gebruiksgemak en dat de calculator bij wisseling van aanplant eenvoudig en snel de aangepaste rijsnelheid en spuitdruk berekent. Binnenkort meer hierover.
Uitbreiding distributeursnetwerk
Nieuwsbrief 6 (17-3-2018)
KWH Holland geeft aan onderweg te zijn naar wereldwijde dekking d.m.v. distributeurschappen en klanten die in andere landen vestigingen of productie-locaties hebben. Zo is onlangs TST Agro aangesteld als distributeur voor Rusland, Oezbekistan en Kazachstan, Turkey Invest voor Turkse markt en FMR Group voor Australië en Nieuw-Zeeland.
In 2017 had KWH een prima jaar, in 2018 wordt er verder gebouwd aan de toekomst. Daarnaast zal dit jaar verdere uitbouw van het portfolio plaatsvinden richting het wijnbouwsegment, naast andere ontwikkelingen zoals de reeds eerder genoemde 2-rijer tunnel met recyclingfunctie.
KWH kijkt terug op geslaagde beurs Bodensee
Van 23-25 februari jl. was KWH Holland aanwezig op de Bodensee-beurs in Friederichshafen, Duitsland. Een geslaagde beurs, volgens Erik Bretveld. “We hebben hier duidelijk ons visitekaartje kunnen afgeven.” KWH ziet potentie en vele kansen in deze regio, mede dankzij de JKi-certificering op hun machines. Daarbij gaat het, naast driftreductie, vooral om depositie.
Er kwamen aanvragen voor KWH-machines vanuit Bodensee, maar ook de overige delen van Duitsland, Zwitsersland, Oostenrijk, Duitstalig Frankrijk, Scandinavië, Roemenië en Oekraïne. De eerste machine naar aanleiding van deze beurs naar Scandinavië is verkocht, hierover binnenkort meer nieuws.
Een andere mijlpaal is een nieuwe, uit Duitsland afkomstige verkoper per 1 maart jl. die de Duits-sprekende eindklanten direct gaat bedienen in de gebieden waar nog geen dealer aanwezig is. Ook zal hij het dealernetwerk in deze landen gaan ondersteunen en uitbreiden. Dit past in de KWH-strategie van een compleet dekkend dealernetwerk in Europa, naast de nieuwe dealers in Turkije, Rusland en Australië/Nieuw-Zeeland. Over dit laatste binnenkort ook meer nieuws.
Volgend jaar zal KWH weer op deze beurs aanwezig zijn, zo ook op de Interpoma in Bolzano, Zuid-Tirol op 15-17 november dit jaar.
Bedrijfsreportage KWH Holland
Inhoud:
Deel 1: Introductie (11-11-2017)
Deel 2: depositie & tunneloplossing (25-11-2017)
Deel 3: tunneloplossing en datamanagement (9-12-2017)
Deel 4: samenwerking met derden (23-12-2017)
Deel 5: Vamil, modulair werken en... Rusland (6-1-2018)
Deel 6: Prestatie, investering en investeringsopbrengst (27-1-2018)
Deel 1: Introductie (11-11-2017)
Lees dit artikel in nieuwsbrief 13
Fruitteeltonline presenteert vandaag haar allereerste bedrijfsreportage. KWH Holland bijt hierbij de spits af. Op 3-11-2017 was Fruitteeltonline bij hen te gast voor een 2,5 uur durend interview. De komende zes nieuwsbrieven zal dit interview gepresenteerd worden in onze nieuwsbrief. De artikelen zijn tevens te lezen op de bedrijvenpagina op onze website.
Het zal velen niet zijn ontgaan dat er het een en ander in beweging is bij KWH Holland. Daar waar het lange tijd wat stil was rondom deze specialist in spuitsystemen, is dat nu duidelijk voorbij. KWH besloot dat het tijd is om duidelijkheid te verschaffen. Zij benaderden daarom Fruitteeltonline, hét platform voor de Nederlandse fruitteler, om hun verhaal te vertellen.
KWH Holland bestaat sinds 1946 en is een bekende speler op de markt. Het bedrijf ontwerpt en produceert innovatieve nevelspuitsystemen voor de fruitteelt, bomenteelt en wijnbouw. Velen kennen de grote 3R2 boomgaardspuit van KWH. De NFO, betrokken bij de nieuwe indeling van spuittechnieken in verschillende driftreductieklassen, stelde dit jaar een tabel op waaruit blijkt dat deze 3-rijer de enige boomgaardspuit is die een indrukwekkende driftreductie van 99% weet te realiseren.
KWH productiehal Rhenen
KWH Holland is, samen met twee andere bedrijven, onderdeel van de Ales Groep. Hiertoe behoren Ales Metaaltechniek, Ales Assemblage en Cornelissen Metaal Techniek, gezamenlijk gevestigd op het industrieterrein Remmerden in Rhenen. Fruitteeltonline ontmoette daar Erik Bretveld, die samen met Dick Scholtus en Dick de Leeuw sinds april dit jaar werkzaam is voor KWH vanuit Ales Participaties B.V.
Samen zijn zij voor 65% aandeelhouder van KWH. Met hun gecombineerde expertise en ruime ervaring zijn Bretveld en collega’s de aangewezen partij om KWH opnieuw op de kaart te zetten. Met de komst van daarnaast nog enkele nieuwe mensen, waaronder sales support, waait er naar eigen zeggen een “nieuwe, frisse wind”, waarbij de vertrouwde kennis van KWH geborgd is. Voormalig eigenaar Hein Buisman is als directeur research & development en aandeelhouder voor 35% namelijk nog steeds volop onderdeel van het bedrijf. Hij heeft nu alle ruimte om zich te richten op zijn eigen vakgebied.
Deze frisse wind blijkt zijn vruchten af te werpen. KWH’s omzet groeide dit jaar met 250%. De groei vindt vooral plaats in Nederland, België en Duitsland, maar ook in andere landen lijkt de interesse te zijn gewekt. Landen als Tsjechië, Oostenrijk, Italië en Turkije zijn nieuwe afzetgebieden die worden aangeboord. Onlangs werd de eerste 3-rijer in Nieuw-Zeeland verkocht.
KWH 3-rijers in productie
Binnenlopend in de productiehal van Ales, waar ook de machines van KWH worden geproduceerd, valt op dat er inderdaad niet alleen aan spuitmachines wordt gewerkt.
Zo laat Bretveld mij een prototype van een machine uit een heel andere sector zien welke ze aan het ontwikkelen zijn. In het ontwikkelen van techniek kijken zij goed naar technieken uit andere bedrijfstakken.
Bretveld legt uit: “Onze innovaties zijn gebaseerd op technieken uit andere sectoren. Wat kun je bijvoorbeeld leren van de technieken uit de health care, automotive, maar ook de landbouw? Nike heeft zich bijvoorbeeld laten inspireren door de Formule-1, de draaiende navigatieknoppen die je tegenwoordig in auto’s ziet zijn afkomstig uit de gamewereld. Je moet leren om vragen te stellen. Iemand anders heeft het probleem vaak al opgelost.”
Bretveld geeft aan dat zij 'niet van de copy-paste-cultuur’ zijn. “Je moet je aanpassen aan de situatie, er zijn volop technologische ontwikkelingen gaande en KWH gaat daarin mee.”
Volgende keer bij Fruitteeltonline: “In 2018 komt KWH met een tunneloplossing gebaseerd op hetzelfde principe als de 3-rijer.”
Deel 2: depositie & tunneloplossing (25-11-2017)
Lees dit artikel in nieuwsbrief 14
In het vorige artikel introduceerden wij KWH. Deze bekende speler binnen de sector is flink in ontwikkeling en is daarnaast bezig zich duidelijker te positioneren. We beschreven hoe KWH gebruikmaakt van de kracht van technologieën uit andere sectoren, om op basis daarvan te innoveren binnen de eigen sector.
KWH had al een effectieve spuittechniek ontwikkeld. “Vroeger was men vaak onder de indruk van machines met een flinke spuitkracht. Als een machine de derde rij kon raken, dan volgde er applaus. Wat men zich niet realiseerde, was dat de vloeistof onder hoge druk juist niet op alle delen van het gewas terechtkomt. Dit verschil is op speciale foto’s goed te zien. Op de oude manier was maar de helft van het blad bedekt. Tegenwoordig weet men dat het niet om spuitkracht, maar om driftreductietechniek en depositietechniek gaat. En dat dit meer inhoudt dan bij wijze van spreken een dopje vervangen door een ander dopje. Het is juist van belang dat die eerste rij goed gebeurt.”
Onderstaande foto toont het resultaat van KWH’s 3R2. Hierover geeft Bretveld aan: “De concurrentie kan hier niet aan tippen. Je ziet op de foto dat het blad compleet bedekt is.”
Foto: depositie KWH 3-rijer
De foto is gemaakt door te spuiten met fluorwater en naderhand in het donker een TL-lamp erop te zetten. De sproeivloeistof licht dan op. Zoals men kan zien is het blad op de foto volledig bedekt met fijne druppels. “Wat een KWH-spuit doet is een soort orkaan in de boom creëren. De vloeistof circuleert zodat al het blad geraakt wordt. Hierdoor ontstaat een zeer hoge depositie op het blad. Ook scheelt het enorm aan verlies van dure gewasbeschermingsmiddelen. Uit onafhankelijke tests, waarbij de KWH-test is begeleid en getoetst door Delphy, blijkt dat KWH hierin een koploper is.”
De 3-rijer van KWH beschikt bovendien over slimme functies die zelf rekenen en bijsturen: het unieke VLOS-systeem. “Fruittelers zijn gewend aan knoppen, we zijn gewend alles in te stellen. Wij bieden eigenlijk een high-tech machine met een eenvoudige toepasbaarheid. Je hoeft bij ons niet zoveel in te stellen, in feite is het een kwestie van aan en uit”, vertelt Bretveld.
Dat KWH een koploper is, hebben ook onze zuiderburen blijkbaar door. Een delegatie van de Belgische fruitteeltsector was onlangs bij KWH te gast. Het gevolg: Luc Borgugnons, voorzitter van de Belgische boerenbond, was overtuigd van de technologie en kocht al snel daarna een 1-rijer en een 3-rijer. Op zijn facebook prijkten de foto’s van zijn nieuwe aanwinst, met als bijschrift: “De deal is (bijna) rond”.
Bretveld gaat verder: “In 2017 lag de focus vooral op driftreductie. Dit is niet de USP van de toekomst. De discussie van de toekomst is depositie en prestatie. Wij lopen absoluut aan kop als het gaat om depositie. Daarbij zullen wij, op basis van metingen bij onze klanten in 2017, in 2018 in staat zijn om een klant of prospect voor te rekenen wat zijn investeringsopbrengst zal zijn als gevolg van deze besparingen.”
Hierin is KWH zich momenteel dan ook verder aan het ontwikkelen. “KWH komt in 2018 met een tunneloplossing met een recyclingfunctie”, verteld Bretveld. Hij legt uit hoe de tunneltechniek voor een nog hogere performance zal zorgen. Daarbij zal tussen twee tunnels in de vloeistof worden opgevangen, waardoor het opnieuw gebruikt kan worden. De tunneloplossing is gebaseerd op hetzelfde principe als de 3-rijer. “Deze oplossing bieden wij omdat het tegemoetkomt aan een efficiencyvraagstuk van de klant. Daarbij zijn sommige telers gedwongen tot een andere aanpak als gevolg van nieuwe wet- en regelgevingen.”
Volgende keer bij Fruitteeltonline: meer over de tunneloplossing van KWH en uitleg over datamanagement.
Deel 3: datamanagement en meer over tunneloplossing (9-12-2017)
Lees dit artikel in nieuwsbrief 15
In de vorige nieuwsbrief publiceerden we deel 2 van het interview met KWH, welke op 3-11-2017 plaatsvond. Hierin onthulde Erik Bretveld de nieuwe tunneloplossing welke zij momenteel ontwikkelen. In dit artikel wordt hier verder op ingegaan en zal ook een andere vernieuwing binnen KWH aan bod komen: datamanagement.
In 2018 komt KWH op de markt met een 2-rijer voorzien van een tunneloplossing, inclusief recyclingfunctie. De 2-rijer zal gebaseerd zijn op een zelfde principe als de 3-rijer van KWH en zal minimaal dezelfde, zo niet nog betere prestaties laten zien. Deze ontwikkeling is het gevolg van de vraag vanuit de markt en van ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgevingen, welke naar verwachting de vraag naar een dergelijke oplossing alleen maar zullen doen toenemen.
Foto: KWH 3-rijer
Het voordeel van deze 2-rijer is dat bestaande klanten in het bezit van een 3-rijer geen dure nieuwe machine hoeven aan te schaffen, maar slechte een aanvulling op hun huidige machine. Dit in tegenstelling tot andere oplossingen, die volgens Bretveld niet de gewenste prestaties leveren en per definitie een investering van minstens 50.000,- vragen. KWH is daarentegen bezig met een oplossing waardoor veel fruittelers niet gedwongen zullen zijn tot de aanschaf van een nieuwe machine.
Voor de nieuwe 2-rijer ziet KWH veel kansen in zowel de biologische teelt als de wijnbouw. Daarnaast voorziet Bretveld ook een toename van het marktaandeel in de fruitteelt. De nieuwe 2-rijer zal, net als de rest van het KWH-portfolio, ‘Isobus-ready’ worden in 2018 en ‘Isobus-proof’ zijn in 2019. Daarmee is KWH de eerste wereldwijde leverancier die aan deze normering zal voldoen.
Datamanagement
Een andere vernieuwing waar KWH zich op richt, is datamanagement. Hierover vertelt Bretveld: “In 2018 komt KWH met een datamanagementoplossing welke eveneens Isobus-ready – korte uitleg zal zijn en welke de prestaties van de KWH-machines nog verder zal uitbouwen indien men voor deze smart-spraying oplossing kiest. Onze oplossingen zullen vele malen meer toegevoegde waarde hebben dan andere initiatieven die gaande zijn op het gebied van datamanagement en innovatie.”
Afbeelding: voorbeeld datamanagement
Onlangs heeft KWH verzocht tot Fruit 4.0 te mogen toetreden. De huidige consortiumpartners hebben dit echter niet toegestaan. Bretveld zegt hierover: “KWH zal daarom haar eigen route vervolgen in de wereld van het digitale tijdperk. We betreuren het feit dat we onze KWH-expertise niet mogen inbrengen om te zorgen dat alle consortiumpartners hier ook van kunnen profiteren, om daarmee tot goede, brede oplossingen voor de fruitteelt in Nederland te komen”.
KWH zal, mede in samenwerking met Delphy en andere eindklanten en grote spelers uit de fruitteeltsector, haar route dus vervolgen in de wereld van digitalisering, datamanagement, Isobus en oplossingen. Tevens zal KWH haar partnerschap in samenwerking met Abemec richting FarmFacts verder uitbouwen op het gebied van ‘Smart Farming = Smart Spraying’ (slim telen = slim spuiten).
Een toevoeging van Erik Bretveld: twee weken later, op de Agritechnica 2017 in Hannover, kwamen verdere technologische ontwikkelingen ook duidelijk naar voren als relevant . Denk aan Isobus, de eerste elektrische tractor van Fendt, of de wijze waarop een tractor met een attachment gaat werken en communiceren. Bretveld geeft aan: “KWH wil hierin voorop lopen!”
Volgende keer bij Fruitteeltonline: samenwerking met derden.
Deel 4: Samenwerking met derden: Delphy, Martignani en Abemec (23-12-2017)
Lees dit artikel in nieuwsbrief 16
De afgelopen tijd bespraken we de nieuwe ontwikkelingen binnen KWH. In deze editie van Fruitteeltonline gaan we door op de samenwerking van KWH met andere partijen. Hier bestaat nog wel eens onduidelijkheid over. Erik Bretveld lichtte het een en ander toe. Speciaal voor deze editie werd ook hoofddealer Abemec geïnterviewd.
De samenwerking met adviesbureau Delphy komt ter sprake. Ik vraag aan Erik Bretveld: Delphy is toch een neutrale partij? “Dat klopt. Wij werken veel samen met consultancybureaus en dat zijn objectieve partijen. Met Delphy spreken wij dezelfde taal, we hebben dezelfde visie over waar het naartoe gaat in de business. Daarom sparren we regelmatig met hen over wat er binnen de fruitteeltsector gebeurt. Welke ontwikkelingen zijn er gaande, en hoe kunnen we de machines en de informatieverstrekking verbeteren om hierop aan te sluiten?“.
Daarnaast is Delphy wereldwijd actief, evenals KWH. Bretveld zegt hierover: “Dit maakt het eenvoudiger om over wereldwijde trends en ontwikkelingen te praten. Maar los daarvan ben ik ervan overtuigd dat René Bal, de onlangs benoemde overall fruitteeltmanager van Delphy, de ‘coming man’ van de wereldwijde fruitteelt is, en een autoriteit in ontwikkeling! De toegevoegde waarde van René is dat hij naast consultant zelf ook fruitteler is. Deze kennis geeft een nog completer advies richting een klant of richting KWH.”
Over KWH bestaat overigens nog wel eens verwarring. “In het verleden hebben wij samengewerkt met het Italiaanse merk Martignani. Enkele van hun spuitmachines lijken nog altijd exact op de onze, omdat men onze ontwerpen is blijven gebruiken.” Dat geldt ook voor de oude techniek van KWH. Bretveld geeft aan: “Martignani baseert zich nog op de elektrostaatoplossing, zoals vele andere ‘old school’ technologiespelers. Om die reden verkopen zij vooral in Zuid-Europa en het zuidelijk halfrond. Deze techniek is echter achterhaald, in feite zijn de producten van Martignani de KWH-producten van vroeger. KWH heeft zich echter allang verder ontwikkeld. Onze machines zijn dus niet hetzelfde en de twee bedrijven hebben ook niets meer met elkaar te maken. “
Speciaal voor deze editie werd op 18-12-2017 ook Klaas Jan Hommes geïnterviewd, product manager bij dealerorganisatie Abemec, de grootste KWH-dealer van Nederland. Abemec is met 17 vestigingen en ruim 200 medewerkers een bekende speler in de agrarische sector, waar de fruitteler als klant een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Abemec biedt zowel verkoop als service en onderhoud, waarmee zij bedrijfscontinuïteit bieden en als hoofddoel hebben om de klant compleet te ontzorgen.
KWH en Abemec hebben regelmatig contact en zetten zich gezamenlijk in voor steeds betere en toekomstbestendige producten. Uniek vindt Hommes de manier van samenwerken met KWH. “We hebben erg korte lijnen met hen, ook onze verkopers nemen zelf contact op als ze een vraag vanuit een klant hebben. Als we met KWH om tafel gaan, dan zitten alle partijen erbij, de tekenaar, productie, enzovoorts. We kennen iedereen bij naam, dat is zeker niet met iedere fabrikant het geval. KWH neemt onze verbeterpunten vanuit de klant zeer serieus en wij vinden dat ze dit ook goed oppakken.”
De verkopers van Abemec komen veel bij fruittelers over de vloer, waardoor zij de marktvraag als geen ander kennen. Dit is waardevolle informatie voor KWH. Andersom vindt Hommes het ook waardevol dat zij van KWH leren. “Een belangrijke verschuiving momenteel is die van ‘wat kost een machine nieuw?’ naar ‘wat kost een machine in gebruik?’. Dit is een heel andere manier van denken en dus ook van verkopen. Het is mooi dat de inzichten vanuit KWH ons helpen om de klant hierin goed te adviseren. Het maakt het wel complexer, maar machines worden ook steeds complexer. Tegelijk zien we dat de klant steeds beter op de hoogte is, de basiskennis is enorm toegenomen. Doordat wij zelf steeds meer inzicht opdoen, kunnen wij ook richting de klant extra kennis en daarmee toegevoegde waarde blijven leveren.” Interessant is dat Abemec sinds kort ook de calculaties van KWH binnen heeft waarmee zij in de toekomst de klant nog beter kunnen adviseren over wat een spuitmachine hen kost en opbrengt. Hierover op een later moment wellicht meer.
Hommes verschilt enigszins van mening met Bretveld wat betreft de interesse van de klant in de spuitmachine. Bretveld noemt het een ‘low-interest’ product, oftewel een product waar men doorgaans niet als eerste aan denkt bij een nieuwe investering. “Natuurlijk spreekt een trekker meer tot de verbeelding”, zegt Hommes, “maar ik ben ervan overtuigd dat de spuitmachine wel degelijk een high-interest product is. Niet alleen tractoren zijn aan innovatie onderhevig, maar ook de machines daarachter worden steeds intelligenter. De klant weet dit, en wordt bovendien zelf steeds professioneler. Er is in mijn ogen wel degelijk veel interesse in een goede spuitmachine, omdat men weet hoe belangrijk dit voor de bedrijfsvoering is.”
Op de vraag wat Hommes van de kwaliteit van de KWH-machines vindt, antwoordt hij met een overtuigd “goed”. Daarna vervolgt hij: “Wij zijn ervan overtuigd dat we de beste spuitmachine verkopen die er te krijgen is.”
De volgende keer bij Fruitteeltonline: Vamil, modulair werken en... Rusland.
Deel 5: Vamil, modulair werken en... Rusland (05-01-2018)
Lees dit artikel in nieuwsbrief 1
In deel vijf van de bedrijfsreportage van KWH Holland, “de pionier in nevelspuitsystemen”, gaan we door op een aantal interessante zaken over de producten van KWH. Allereerst een vraag die bij menigeen leeft: hoe zit het nu met Vamil?
Voor menig fruitteler prangt de vraag: komen de machines van KWH in aanmerking voor de Vamil-regeling? Bretveld: “Ja, onze machines komen in aanmerking voor de Vamil-regeling. De verantwoordelijkheid om deze subsidie aan te vragen ligt uiteraard bij de klant. KWH kan alleen de desbetreffende documentatie aanleveren om deze aanvraag te ondersteunen. We hebben dit uitgebreid onderzocht omdat de regelgeving nogal onduidelijk was. We hebben hen letterlijk gevraagd hoe we bepaalde regels moesten interpreteren, op basis daarvan weten we zeker dat wij daarvoor in aanmerking komen. Wel zijn we voorzichtig in het naar buiten treden hiermee. Waarom? Of een fruitteler in aanmerking komt voor de Vamil-regeling, hangt uiteindelijk van de individuele situatie van de fruitteler af. Iemand kan bijvoorbeeld al aanspraak hebben gemaakt op een deel van zijn Vamil-budget, of er kunnen andere factoren meespelen. Wij hebben hier geen invloed op en kunnen dus nooit garanderen dat iemand de Vamil krijgt. Een fruitteler moet daarom ook zelf de aanvraag doen. Wat we wel zeker weten: zowel onze 1-rijer als onze 3-rijer voldoen aan de eisen.”
Kenmerkend voor KWH is dat zij modulair werken en produceren. Dit houdt in dat machines op basis van verschillende opties op maat kunnen worden opgebouwd. Dit alles gebeurt in de eigen productiehal in Rhenen.