Lam Koeltechniek
Interview: ‘t Lam Koeltechiek
Nieuwsbrief 17 - special 'bewaartechniek' (1-6-2018)
A. ’t Lam Vries- en Koeltechniek bouwde vorig jaar zijn eerste ammoniakkoelcel, bij Gebroeders van Haarlem uit Buurmalsen. Speciaal voor deze special over bewaartechniek deed het bedrijf verslag over hun eerste project met een natuurlijk koelmiddel. Ook Johan van Haarlem stond ons tijdens een interview te woord. U leest hun verhaal bij Fruitteeltonline.
De firma ’t Lam werd opgericht in 1980, toen vader Aart ’t Lam na 13 jaar ervaring besloot om voor zichzelf te beginnen. Indertijd was hij één van de eerste “zzp’ers” in Nederland. Zijn eerste opdrachtgever was zijn voormalige werkgever, die hem na zijn vertrek direct inhuurde. Een gunstige start.
Goede naam
In 35 jaar tijd bouwde dhr. ’t Lam een gewaardeerd bedrijf op. Sinds 2014 zetten zijn zoons Gerard en Peter het familiebedrijf voort, waarbij de goede naam die hun vader heeft opgebouwd met zorgvuldigheid wordt beschermd. Peter ‘t Lam vertelt: “Wij hebben veel afnemers die al 20-30 jaar klant zijn. Komt er een nieuw project, dan vragen ze ons. Als de offerte rond is vraag ik wel eens wie ze nog meer hebben gevraagd. ‘Niemand’, krijgen we dan wel eens te horen. Dat bewijst toch vertrouwen. En dat krijg je alleen doordat je de klanten goed en netjes benadert en goed werk levert.”
Kwaliteit staat bij ’t Lam hoog in het vaandel. En mocht er toch iets mis gaan, dan worden kosten noch moeite gespaard om het op te lossen. “We tornen nooit aan de kwaliteit. Zo heeft onze vader het bedrijf in 35 jaar tijd opgebouwd. We doen elke dag onze uiterste best om die goede naam hoog te houden.”
Ammoniakinstallatie bij Fa. Gebr. Van Haarlem en Zonen (1)
Tussen de mensen
Beide zoons zijn “onderaan de ladder begonnen”, in de werkplaats met kleine werkzaamheden. “Van daaruit zijn we uitgegroeid tot wat we nu doen. Daarbij blijven we tussen onze mensen staan en springen zelf ook bij. Dit is ook in het voordeel van de klant. We hebben hele korte lijnen met elkaar, onze mensen kunnen altijd vragen stellen. Dat is belangrijk, want onze klanten werken met bederfelijke waren en als er iets is moet je daar onmiddellijk op in kunnen springen. Ook hierin is onze vader een voorbeeld voor ons.”
Sectoren
Behalve in de fruitteelt is het bedrijf ook actief op het gebied van kleinschalige kaaskoeling, airconditioning en het inrichten van winkels met koelingen, zoals bakkerijen of slagers. “Ook hebben we een aantal grote bakkerijen in onderhoud waar we veel komen. Verder zijn we actief in de zorg en verpleeghuizen hier in de regio. En soms nog andere kleine zaken, zoals een cafetaria. De fruitteelt vormt echter het grootste aandeel van ons werk. In totaal hebben we een goede 2000 installaties in onderhoud waar wij regelmatig aan werken, waarvan ruim 600 fruitcellen.”
Ammoniakinstallatie bij Fa. Gebr. Van Haarlem en Zonen (2)
Gebroeders van Haarlem
Eén van deze fruitteeltbedrijven, welke eveneens al jaren klant bij hen is, is de firma Gebroeders van Haarlem uit Buurmalsen. Johan van Haarlem runt dit bedrijf gezamenlijk met zijn vrouw, zoon en neven. Sinds 1995 deden de broers ’t Lam er al diverse projecten en uitbreidingen. In 2016 benaderde de firma hen voor een nieuw project met ammoniakinstallatie. Het was het eerste ammoniakproject voor de firma ‘t Lam, waar de broers graag aan deelnamen. “Zoiets moet je gegund worden”.
Johan van Haarlem vertelt: “Ik ken meneer ’t Lam, de vader van Gerard en Peter, al meer dan 40 jaar. Toen hadden wij al koeling. Ons contact is ontstaan doordat we niet tevreden waren over degene die destijds het onderhoud deed. Aart ’t Lam kon zowel technisch als qua prijs bieden wat we zochten. Bij ieder nieuw project bekeken we dat opnieuw, kunnen we met elkaar verder? Zo is het steeds gegaan. We hebben jaren samen gebouwd en werden steeds groter. Toen zijn ook zijn zoons in beeld gekomen.”
Ik vraag dhr. Van Haarlem wat maakte dat zij besloten tot de bouw van een ammoniakinstallatie. “De reden was dat we wisten dat er in de toekomst problemen gaan ontstaan met traditionele koudemiddelen. Je wordt vroeg of laat gedwongen om iets anders te kiezen. Er is veel ervaring met ammoniak, alleen minder in de fruitteelt. Het punt is dat je volume nodig hebt, je moet minimaal aan 1 miljoen kg zitten. De installatiekosten zitten namelijk al gauw op 160% ten opzichte van een traditioneel systeem. Bij de laatste bouw hebben we bovendien naar duurzaamheid gekeken. Je ziet de eisen die de omgeving aan je stelt, dit vertaalt zich terug in een vraag vanuit de markt. Het is dus een manier geweest om ons naar de toekomst toe gunstig te positioneren. Maar een duurzame bedrijfsvoering past ook bij onze eigen levensovertuiging.”
De installatie bij Gebroeders van Haarlem draait nu een jaar en het geheel is volgens Van Haarlem “fantastisch”. Daarbij doelt hij enerzijds op het product wat uit de cellen komt en gewoon goed is, waarbij minimale inspanning is geleverd. “Eigenlijk is het vanzelf gegaan.” Volgens Van Haarlem betekent dit dat ’t Lam goed werk heeft geleverd. Ook vindt hij het project fantastisch geslaagd in termen van duurzaamheid. Door het grote succes is bovendien een forse stap gezet richting de toekomst. De bouw kan namelijk makkelijk worden uitgebreid en wordt dus goedkoper in de toekomst.
De giftigheid van ammoniak is voor Gebroeders Van Haarlem geen drempel geweest. “Er is goed over nagedacht, je hebt nog meer bewakingsapparatuur dan je al had.” Advisering werd gedaan door Frank van de Geijn van Wageningen Research. “Hij is voor hardfruit altijd beschikbaar voor ons. Er is een plan gemaakt, uitgevoerd en dat is geslaagd.” Voor de luchttechniek is Van Amerongen verantwoordelijk. In totaal vier partijen lezen met regelmaat op afstand de waarden van de koelcellen uit: klimaatbeheer, koeling, bewaarder. De installatie wordt continu in de gaten gehouden.
Over de firma ’t Lam geeft Van Haarlem nog aan: “We zijn tevreden met hen, anders deden we dit niet. Voor ons allebei was dit nieuw, volgens mij zijn we beiden zeer gelukkig met het resultaat.”
Ammoniakinstallatie bij Fa. Gebr. Van Haarlem en Zonen (3)
Meer projecten voor ‘t Lam
De nieuwbouw bij Van Haarlem was één van de grotere projecten voor ’t Lam. Dit jaar komt daar echter nog een groter project bij, bij A.C. van Blijderveen in Ingen. “Ook met ammoniak. En waarschijnlijk later dit jaar een nieuwbouw proceskoeling met ammoniak bij een koekjesfabriek. Het lijkt los te komen. De fruitwereld weet nu dat we ammoniakinstallaties bouwen. We hebben een eerste kans gekregen, die doe je goed of niet. Wij hebben dat eerste gedaan. We streven naar een hoog kwaliteitsniveau. Het verkoopt zichzelf, andere mensen zien het, zijn onder de indruk over hoe netjes en strak het eruit ziet. Maar bovenal spreken ze de klant. Het kan er goed uitzien, maar moet ook goed werken. Dat vind ik het belangrijkste.” Veel reclame maakt ’t Lam niet. “Op den duur raak je echt bekend in de regio. Men weet dat je bepaalde dingen gebouwd hebt. Dan word je benaderd.”
Ook firma ‘t Lam benaderen? U kunt contact met hen opnemen via onderstaande contactgegevens.
A. ’t Lam Koel- en Vriestechniek
Nijverheidstraat 23
4143 HN Leerdam
+31 (0)345 599631
info@lamkoeltechniek.nl
www. lamkoeltechniek.nl