Plantenziekten in bordspel
Publicatiedatum: 11 september 2021 (nieuwsbrief 2021-36)
Plantenziekten in bordspel
Hoe genereer je aandacht voor de wereldwijde plantgezondheid bij de consument? Hoe leg je uit onder welke omstandigheden plantenziekten gedijen en zich verspreiden over de wereld? Hoe breng je de consument het besef bij dat plantgezondheid bestáát? Met die vragen in het achterhoofd ontwikkelde Bart van de Vossenberg, plantenziektenkundige bij de NVWA, een heus bordspel.
Voet aan de grond
In het familiespel, dat de naam ‘Invasie van Plantenplagen’ heeft gekregen, gaat het erom dat jij, als plaag, probeert voet aan de grond te krijgen in zoveel mogelijk regio’s in de wereld. Dat gaat echter niet zomaar. Om dit te doen moet je de eigenschappen van je plaag verbeteren. Ook in het spel gelden de normale, ecologische wetten als klimatologische omstandigheden en waardplantenreeks, maar komen ook plantgezondheidsinspecties aan bod. In het spel wordt de werkelijke natuur als uitgangspunt genomen.
Spelregels
Het eerste idee voor het spel ontstond zo’n twee jaar geleden. Van de Vossenberg: “Ik werk al 18 jaar met plantenziekten. Plantgezondheid is mijn passie. Dat wil ik graag voor een breder publiek beschikbaar maken.” Al zittende op de bank ontwierp hij het bord, de elementen en de spelregels. “Het leuke van biologie is dat die zelf al spelregels heeft. Wat heeft een bepaald insect of bepaalde schimmel nodig om zich te ontwikkelen tot een plaag of ziekte? Welke reacties stellen overheden hier tegenover om een beginnende plaag in de kiem te smoren? Die aspecten heb ik overgenomen in het spel.”
15 euro
Het idee om plantgezondheid te promoten via een bordspel werd goed opgepakt door verschillende organisaties. Zo hebben Naktuinbouw, Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK), Bloembollenkeuringsdienst (BKD), KCB en Rijk Zwaan het spel laten produceren. In totaal zijn er 2000 spellen gemaakt, deels voor het personeel van de bedrijven. Het restant is beschikbaar voor geïnteresseerde bedrijven die het tegen de inkoopprijs (15 euro per spel) kunnen inkopen. Heeft u belangstelling? Mail dan naar de redactie van deze nieuwsbrief.
Tekst: Andrea Disco
Beeld: Bart van de Vossenberg