Vink Fruitboerderij
Reportage Vink Fruitboerderij: laat je eigen fruit verwerken tot jams en fruitsauzen
Het leek het verkeerde moment om in de fruitteelt te stappen toen fruitteler Cees Vink in de crisisjaren van ’91 en ’92 in het bedrijf van zijn vader stapte. Hij koos dan ook direct voor verbreding van zijn activiteiten, wat resulteerde in professionele fruitverwerking. Een interview.
“Eigenlijk was het toen precies zo’n verhaal als nu”, vertelt Cees Vink, fruitteler en eigenaar van Vink Fruitboerderij in de Noordoostpolder. “Ik zag de familiebedrijven, die generaties hadden het ook moeilijk. Ik heb toen direct verder gekeken, want ik wist al: ik wil fruitteler worden, maar het moet wel anders.”
En zo kwam de jammakerij tot stand. Inmiddels maakt Cees al jaren jam en verkoopt deze onder een eigen label in zijn boerderijwinkel, aan speciaalzaken en aan andere (boerderij-)winkels. Cees: “We hebben een verwerkingskeuken waar we kleinfruit verwerken tot jams en sauzen. Dat doen we onder andere voor fruittelers, zij kunnen hier hun fruit brengen en wij maken er jam van. Zo kunnen ze meerwaarde brengen aan hun tweede klasse fruit, hun overschot of als de prijzen slecht zijn.”
Cees Vink in zijn jammakerij. Foto: Vink Fruitboerderij
Fruittelers die zelf jams gaan maken, doen dat volgens Cees vaak eerst zelf maar dat is zeer tijdsintensief. Daarnaast voldoet het niet aan de hygiënevoorschriften van HACCP. Cees: “Weet je wat het is, als telers zelf beginnen dan begint het met paar potjes jam maar het worden er steeds meer, te groot voor de eigen keuken. Sommigen gaan dan naar de jamfabriek, maar daar zijn ze te klein voor. Wij zitten tussen de jamfabriek en de keuken in. We maken professionele producten maar zijn flexibeler en leveren ook kleinere batches. Daar komen veel klanten op af, telers die zeggen dat het teveel tijd kost of dat het te groot wordt om het thuis te doen. De kosten lopen dan hoog op als je je eigen uren berekent.”
En werkt het ook, kunnen telers deze producten goed verkopen? Cees: “Naast het fruit kan men ook eigen jams en sauzen verkopen, want veel telers hebben regionaal een eigen afzet.” Volgens hem is de markt er rijp voor. Sommige telers pakken het professioneel aan, maar hij beaamt dat dat wel bij je moet passen. Cees vertelt van een aantal Drentse telers die een mooi concept rond blauwe bessen hebben opgezet en hun producten verkopen aan winkels en via automaten, als cadeautjes en vanuit een eigen winkeltje. Of iemand die kersen heeft en in de kersentijd aan de supermarkt de kersen verkoopt maar daarbij ook de kersensaus en kersenjam. Cees herhaalt: “Je geeft zo een meerwaarde aan je product.”
Jams. Foto: Vink Fruitboerderij
En hij hoort dat het goed werkt, er is veel vraag naar streekproducten. Veel van zijn klanten zetten af via fruitautomaten, waar jams en sauzen ook in cadeauverpakking worden aangeboden. Volgens hem is het een commerciële afweging. “Er wordt groots gezegd dat de fruitteelt verbreding moet zoeken. Maar het moet natuurlijk wel bij je passen. Wij doen veel richting consumenten, dat is echt mijn ding. Maar we telen zelf ook, wij hebben 21 hectare en moeten het ook gewoon verdienen met fruit. Dit zijn we als verbreding gaan doen, er gaat veel aandacht uit naar de winkel en jammakerij.”
Toch hoeft de drempel niet zo hoog te zijn om te starten. Cees: “Stel je hebt 100 kilo ingevroren aardbeien. Dan kun je daar eens jam van laten maken. Dat is een kleine start om het uit te proberen. Bel ons gewoon, dan kan men het fruit brengen.
Aardbeien klaar voor verwerking. Foto: Vink Fruitboerderij
Verwerking aardbeien. Foto: Vink Fruitboerderij
Ook als je fruit over hebt dat voor consumptie niet mooi genoeg is. Wij onderscheiden ons doordat we Hollands fruit gebruiken en voor de lekkerste smaak gaan, dat betekent dus betere jams dan de fabrieksjams.”
Grote hoeveelheden fruit kunnen ook verwerkt worden. Vink Fruitboerderij vriest het fruit kosteloos voor de teler in. “Een stukje service”, vertelt Cees. En de producten hoeven niet voorgefinancierd te worden, de teler betaalt pas hij het ophalen. Het fruit dient wel geschoond te worden aangeleverd, voor de aardbeien betekent dit dus: kroontjes eraf. Vink Fruitboerderij kan desgewenst ook meekijken hoe een teler de verkoop van jams en sauzen kan opzetten. “We kunnen helpen opstarten, ideeën aandragen, uitleggen hoe een teler het kan aanpakken.“
Benieuwd naar de mogelijkheden? U kunt contact opnemen met Cees Vink via hun algemene nummer 0527-252556 of info@vinkfruitboerderij.nl. Bekijk hun website en overige bedrijfsactiviteiten via www.vinkfruitboerderij.nl.
Contactgegevens:
Vink Fruitboerderij
Zuiderringweg 13 II
8317 RA Kraggenburg
T: 0527 – 25 25 56
E: info@vinkfruitboerderij.nl
W: www.vinkfruitboerderij.nl