Vlamings
Wond-afdekmiddel Bloccade.
Nu ook voor biologische teelten!
Nieuwsbrief 40 (9-11-2018)
Vlamings was al jaren op zoek naar een oplossing om het probleem van taksterfte (Eutypa) bij rode bessen te tackelen. Daarbij ontstond het idee om het heel anders aan te pakken dan gebruikelijk was tot dan toe: niet de schimmel wordt aangepakt met een chemisch middel, maar de aantaster wordt de kans ontnomen om het gewas te infecteren. Een simpele fysieke barrière (blokkade) verhindert de schimmel om in het hout te groeien. Lees meer hieronder.
Als fysieke barrière heeft Vlamings in samenwerking met Hortipro een product ontwikkeld dat snel en onomkeerbaar opdroogt: Bloccade. Net als muurverf is Bloccade niet meer oplosbaar als het eenmaal droog is. Een dun en elastisch laagje zorgt voor bescherming tegen schimmels en bacteriën die er anders maar al te graag op kiemen en zo het hout binnendringen. Meerjarig onderzoek door PPO Randwijk laat zien dat Bloccade infecties aan snoeiwonden met 60-70% vermindert. Herhaalde toepassing is daarbij wel noodzakelijk.
Wondjes tijdens bladval bij appel. Foto: Vlamings B.V.
De methode is inmiddels door EFSA (European Food and Safety Authority) Europees erkend als een niet-chemische maatregel die werkt tegen de aantasters. Daarom mag Bloccade in alle EU-landen worden ingezet tegen iedere ziekte die een snoei-, bladval- of freeswond wil binnendringen.
Wondbescherming met behulp van Bloccade is nu ook erkend voor biologische teelten. Het wond-afdekmiddel heeft meerdere toepassingen in groot- en kleinfruit. Bijvoorbeeld tegen taksterfte door Eutypa in rode bessen of Esca in druiven, maar ook tegen vruchtboomkanker in appel en peer.
Het product is multifunctioneel toepasbaar. (Snoei-)wonden kunnen bijvoorbeeld met een kwast worden ingesmeerd, ook zijn gewasbehandelingen tijdens de snoei- of bladvalperiode goed mogelijk met een rugspuit, boomgaardspuit of een Felco-19 snoeischaar met verstuivertechniek.
Felco-19 schaar met verstuivertechniek
Foto: Vlamings B.V.
Het betreft een niet-chemisch product, bevat géén actieve stoffen, geeft géén residuen en er bestaat ook géén risico op resistentiegevaar. Er wordt een zogenaamde fysieke barrière tegen infecties door schimmels én bacteriën gevormd.
Meer informatie over de toepassing van Bloccade is te vinden op: www.bloccade.farm. Wilt u contact met een adviseur? Kijk dan op www.vlamings.nl/Contact/Teeltadviseurs
Interview: Vlamings Bio
“Van Zeeuwse klei tot Limburgs zand, en door heel Nederland”
Bio-special nieuwsbrief 14(12-5-2018)
Vlamings Bio maakt zich hard voor het vinden van oplossingen voor de biologische teelt. Fruitteeltonline hield een interview met adviseur Jelle Gerstel. In deze uitgave leest u wat Vlamings Bio zoal doet, en wat ze reeds hebben weten te realiseren.
“Wij willen niet per sé alles biologisch doen. Wel proberen we de overgang daar naartoe zoveel mogelijk te ondersteunen”, begint Jelle Gerstel, teeltadviseur voor fruitteelt en tuinbouw en tevens één van de drie aandeelhouders van de firma Vlamings. Daarbij zijn hij en zijn collega’s altijd op zoek naar zo goed mogelijke oplossingen om biologisch te kunnen telen. Dit geldt voor fruitteelt, maar ook de teelt van glasgroenten, vollegrondsgroenten en soms de sierteelt.
Productontwikkeling
In deze zoektocht ontwikkelt Vlamings regelmatig nieuwe producten, die ook voordeel kunnen opleveren voor de gangbare teelt. Zo was er al paar jaar vraag naar een calciummeststof die de zuurgraad van de grond niet verhoogt. Vlamings kwam op een calciumsulfaatproduct, in feite natuurgips. In poedervorm niet handig, maar zij ontwikkelden een korrelvorm die een behoorlijk succes werd en ook aansloeg in de gangbare teelt. Verder moesten bio-telers op een gegeven moment een bepaald percentage stikstof uit meststoffen van biologische herkomst gaan halen. Als oplossing verkreeg Vlamings toestemming bij Skal voor een eko-kippenmestkorrel; een uniek product.
“Ons laatste nieuwe product is Ferticell 16-0-0: aminozuren gewonnen uit soja-eiwit, uiteraard niet-gemodificeerd. Dit kun je als pure stikstofbron gebruiken."
"Uniek hieraan is dat deze 100% oplosbaar is waardoor je het via een druppelslang of beregening kunt geven. En het verhoogt de ec-waarde niet. Er waren wel meer van dit soort producten, maar die waren heel duur of bevatten veel fosfor of kalium. Sinds begin dit jaar hebben we dat nu opgelost. Het product is staat uiteraard op de inputlijst van Skal.“
Vlamings doet moeite om nieuwe producten te ontwikkelen als de bestaande niet voldoen. Zo introduceerden ze onlangs de Hepta-lijn, een hele lijn van sporenelementen in chelaatvorm. Daarnaast leveren ze producten van andere leveranciers. “Wij promoten ook de goedkope middelen, zoals kaliumbicarbonaat. Fabrikanten zijn hier niet zo happig op, omdat er weinig aan te verdienen valt. Ik kijk daar anders tegenaan en denk in oplossingen voor klanten.” Daarbij probeert hij het zo simpel mogelijk te houden. “Bij een meststof is de prijs per kilo stikstof, kalium of fosfor van belang, wat er vrijkomt in de grond, hoe snel het gaat en wat het effect op het bodemleven is. De rest doet in principe niet ter zake.”
De producten die Vlamings verkoopt, worden vooraf goed gecontroleerd. “We hebben interne rapportages, met lijsten van gehaltes zoals zware metalen of perchloraat. Dit laatste kan in eetbare groenten en fruit terechtkomen als je bepaalde meststoffen gebruikt, en kan lange tijd doorwerken. We proberen daarom goed op te hoogte te zijn.” Vlamings vindt overigens niet steeds opnieuw het wiel uit. “Producten zijn soms al in andere landen uitgevonden. Het is zaak om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn veel spannende producten op de markt, maar wij verkopen het alleen als het echt werkt.”
Vlamings werkt daarnaast ten behoeve van de biologische fruitteelt ook mee aan de vrijstelling van Vitisan en Curatio, welke beide een sterke werking op schurft hebben. Jaarlijks betaalt het bedrijf enkele duizenden euro’s mee aan de tijdelijke vrijstelling voor deze producten.
Biologische bestrijders
Naast middelen werkt Vlamings ook met biologische bestrijders, vooral roofwantsen, sluipwespen en roofmijten. Maar ook allerlei andere beestjes als gaasvliegen, lieveheersbeestlarven en kevers.
Ook werken ze veel met aaltjes. “Die werken gigantisch goed tegen bodemplagen en je kunt ze zelfs spuiten. Dan moet je wel goed weten wat je doet. Geïntegreerd werken, nuttige insecten blijven leveren. Dit vergt kennis en ervaring. Bio-producten moet je vaak op precies het juiste moment inzetten of bij het juiste insectstadium, anders werkt het niet. Bio-telen is een kwestie van heel goed monitoren, je krijgt vaak maar één kans en kunt achteraf niet corrigeren. Het kan op één dag aankomen. Daar komen overigens wel steeds meer oplossingen voor, bijvoorbeeld minder gevoelige rassen en variëteiten.
Opvallend aan bio-teelt
Wanneer je een tijdje in de biologische teelt meeloopt, dan beginnen volgens Gerstel dingen op te vallen. “Bijvoorbeeld dat je bij een veel lager stikstofniveau kunt telen dan men lange tijd heeft gedacht. Hierdoor treden ook minder ziekten en plagen op. Dit geldt vooral voor meeldauw, spint en luizen, maar soms ook andere ziekten. We zien dit bij fruitbomen maar ook bij komkommer, sla, aardbeien, et cetera.”
Een belangrijk punt vindt Gerstel dat er nog te veel wordt gedacht in termen van symptoombestrijding. Men ziet een probleem en gaat dan spuiten. De kunst is volgens hem om het probleem te voorkomen en de plant aan de voorkant al gezond te houden. Preventief werken kan door de juiste bemesting, het zorgen voor natuurlijke vijanden, zorgen dat de grond in orde is. Telers kunnen bovendien kiezen voor geschikte variëteiten die tegen een stootje kunnen, en planten met een sterk wortelstelsel die alles goed kunnen opnemen.
Boodschap voor telers
Ik vraag of Gerstel wellicht ook een boodschap heeft aan telers. Zijn antwoord: “Ik denk dat de markt voor bio-producten niet onbeperkt is. We moeten dus langzaam groeien met bio-teelt. Degenen die dat het beste kunnen doen, zijn naar mijn mening de mensen die echt graag tussen de planten lopen en elke dag kijken hoe de planten groeien en welke insecten en ziekten en plagen er voorkomen. De mensen met groene vingers die dit als een uitdaging zien en er echt plezier in hebben. En die echt een gezond product willen telen.”
Nog over Vlamings zelf
Gerstel besluit met een korte beschrijving van Vlamings zelf. “We zijn een onafhankelijk, particulier bedrijf waarvan alle aandelen in handen zijn van drie mensen die bij bedrijf werken, waaronder ik. We hebben drie bio-specialisten, één vooral gericht op akkerbouw, één op vollegronds groenten en zelf richt ik me op fruitteelt. In totaal zijn we met 37 mensen, verdeeld over twee vestigingen in Oost- en West-Brabant. Dankzij een eigen bezorgdienst zijn we van Zeeuwse klei tot Limburgs zand vertegenwoordigd, de rest van Nederland bedienen we middels een transportbedrijf."
"We werken met hbo-opgeleide mensen die weten waar ze het over hebben en een goed gesprek met klanten aan kunnen gaan. Medewerkers volgen bij ons eerst een interne opleiding van een paar jaar, pas dan gaan ze naar klanten toe. We richten ons daarbij op alles wat met direct kweken van planten te maken heeft. Geen machines, wel meststoffen, gewasbescherming, steunmaterialen, etc.”
Vlamings is jaarlijks ook vertegenwoordigd op de bio-beurs in Zwolle en is daar vanaf het eerste uur van de partij. “Ik denk je kunt zeggen dat we het biologisch telen al vanaf het begin serieus nemen.”
Vlamings Bio
Prins Reinierstraat 7
4651 RZ Steenbergen
0167-566 350
Nachtegaallaan 31
5425 RT De Mortel
0492-319 434