Hoop op redding kersenteelt
Publicatiedatum 27 april 2024 (nieuwsbrief 2024-17)
Hoop op redding kersenteelt
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat kersentelers toch gewasbeschermingsmiddelen kunnen gebruiken om de Suzuki-fruitvlieg te bestrijden. BBB diende donderdag een motie daartoe in, die werd gesteund door NSC, PVV, VVD, CDA, CU, SGP, FvD en JA21. De partijen vrezen dat de Nederlandse kersen dreigen te verdwijnen, als Tracer en Exirel geen vrijstelling meer krijgen.
Lege kersenbakjes
Donderdag waren een delegatie dames (van) fruittelers en de NFO naar de Tweede Kamer gekomen om de zorgen van de kersentelers over te brengen. Ze vrezen voor hun oogst als ze niets mogen doen tegen de suzuki-fruitvlieg. Janny Verschure was een van hen. Zij vond de motie van BBB zeer goed opgesteld en haar opening, met het aanbieden van lege kersenbakjes aan de minister, sterk.
Boven verwachting
De reactie van de minister vond Verschure boven verwachting. “Hij was meegaander dan verwacht en heeft de motie niet ontraden. Hij gaf aan dat hij veel verbeteringen ziet en dat de sector haar best doet.” Verschure denkt dat alle commotie de afgelopen week, doel heeft bereikt. “Adema is van alle kanten bestookt en heeft veel over zich heen gekregen. Hij zei zelfs dat er nog geen besluit is genomen en dat hij nog in gesprek is met de sector. Ook zei hij de urgentie te snappen.”
Handreiking
Al is het nog te vroeg voor witte rook, Verschure heeft zeker hoop dat het toch nog goedkomt. “Adema moet een mogelijk positief besluit nog afstemmen met de minister van Infrastructuur en Water. Hopelijk lukt dat voor de deadline van 3 mei aanstaande.” De minister gaf zelfs nog een handreiking aan de NFO. Hij adviseerde een traject op te starten om een reguliere toelating te krijgen voor deze middelen. Gelijktrekken met landen om ons heen, ontraadde hij juist. In die landen zijn de verplichte teeltvrije bufferzones namelijk veel groter dan in Nederland.
Tekst: Andrea Disco
Lees ook: D-day, erop of er onder